Мнениеот drvasko98 » 20 юли 2015 12:42
Най-грешният начин да се избере футболист е този. Гледах еди си кой мач и еди кой си ми направи страшно впечатление, развинти противника и т.н. давай да го вземем.
Първо в конкретния мач и момент може даденият играч да е във формата на живота си. Това е понятие, което на някои играчи им се случва за 1-2 месеца в кариерата, на други за 1-2 месеца на сезон, а на трети не им се случва само по 1-2 месеца на сезон. Второ може неговите съперници изобщо да не са във форма. Например ако аз изляза в квартала ще изглеждам като Марадона, но ако изляза на Герена ще изглеждам като пълен аматьор, какъвто съм. Трето важно е и в каква психологическа обстановка играе дадения футболист какво се изисква от него, както от треньора, така и къде се намира като лидерство в отбора. Лидер в Монтана не значи, че може да си лидер и в сълекалнята на Лудогорец например. А някои играчи се чувстват добре само в ролята на лидери, която ги вдъхновява да показват всичко от себе си, други точно обратното, вършат много добра работа като "помощен персонал", но ако се чака от тях да водят останалите "глътват бастуна". В един отбор трябва да има и от двата типа, идеално е да разпределени във всички линии. Затова големите отбори най-често наблюдават с години (поне 2) играчите, които искат да купят и преценяват всички тези неща, вкл. и психическата им устойчивост и морал и общо здравословно състояние (контузии и тяхната тежест, склонност към наднормено тегло и т.н.). Разбира се има и случаи, в окито от даден играч просто лъха на футбол, но такива играчи не са за нашите възможности като цяло. Много важно е как даден играч играе, когато не е във форма. Ако тогава показва приличен футбол без много издънки, за мен това е много ценно