try.stan написа:Нищо не е станало с провинциалния футбол. Както и нищо не е ставало. След 1945 и изкуственото налагане на комунистическия модел в спорта - при който доминират няколко "централни", разбирай столични, клуба. Т.е. - в България Левски и ЦСКА, в Сърбия Звезда и Партизан, в Румъния - Стяуа и Динамо (тамошните ЦСКА и Левски), в Русия Спартак и ЦСКА...да изброявам ли още?
Та оттогава насам - с изключение на някакви проблясъци от страна на Марек преди 100 години - провинциалните клубове у нас са само боксова круша в ЕКТ. Фактът е, че в най-силните първенства няма централизация на принцип столица - в Германия доминират Байерн и Дортмунд, в Англия - Ливърпул и Юнайтед, Италия - Юве и Милан, и т.н. Навсякъде, където водещите отбори са столични - не ми го хвали това първенство.
Пак комунизмът е виновен... Историята не можем да я променим, нали? Много ми е смешно като се започне това плюене по комунизма, сякаш ние сме нещо странично от него и никога не сме имали нищо общо с това явление. Та нали нашите майки, бащи, баби и дядовци, а и някои от нас са негови рожби - родени са в това време, живяли са в него. Погледнато философски без комунизма никой от нас е нямало да го има, защото създаването на всеки от нас е функция на поредица от случайности, където периода от време, наречен комунизъм, е основна детерминанта. Всъщност това важи не само за комунизма, а за явлението "история" като цяло.
Та, отнесох се малко, но мисълта ми е, че е добре да уважаваме историята си и да правим съответните изводи и поуки от нея. Да, ЦСКА и Левски са налагни като отбори в онова време, но вече близо 30 години живеем в различни условия, а те продължават да са най-популярните клубове у нас, с в пъти повече като брой привърженици от всеки един друг клуб (за да не съм голословен - всеки може да види пийпълметрията от мачовете, излъчени от телевизията през миналия шампионат). За този факт едва ли комунизмът е виновен.
Що се отнася до доминацията по градове в другите държави, то принципно положението е като у нас (и това е съвсем естествено) - само че критерият не е "столица", което наистина не е същественото, а броят на населението в даден географски район - по горния пример - Мюнхен е сред най-големите градове в Германия, Дортмунд сам по себе си не е толкова голям град, но е в центъра на изключително гъсто населения Рургебиит, Ливърпул и Манчестър са от най-големите градове в Англия, същото е положението с Торино и Милано в Италия, може да се добавят и други примери като Истанбул, Марсилия и т.н. София е най-многолюдният български град, нормално е клубове от него да фокусират най-голям обществен интерес. И това не е следствие на някаква изкуствена централизация, а съвсем естествен процес.