"Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Re: "Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Мнениеот botevist_75 » 14 юли 2015 17:11

727150 написа:
levskarski написа:
ЕМИЛ написа:Темата е перфектен пример , че селяните нямате място в София .

+1914 !!! С това темата се изчерпва напълно, кой от където е.....

Е тогава в София трябва да останат 14 000 души.С такова население София е посрещнала Освобождението. А най- големият паметник в София трябва да бъде на професор Марин Дринов.Благодарение на него калната и приличаща на село София става столица на България.

Всъщност трябва да е 28 000,ако не броим " селяните". При Освобождението сме били около 3 500 000,днес сме около 7 000 000.Тоест населението се е удвоило.
Ако населението се формираше само от раждаемост и смъртност,без да идват "селяните", днес София трябваше да е около 30 000.Ама тези които си ги цитирал са кореняци софиянци,родът ми е там от времето на Константин Велики :mrgreen: .Както и всички софиянци.... ;)

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 14 юли 2015 17:17

Blue1914 написа:...Русенци не ги знам колко културно и аристократично го раздават, ама до скоро дори кино си нямаха.

Затова пък първата кинопрожекция в България се е състояла именно в "малката Виена" - Русе... ;)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Божидар
Контакти:

Мнениеот Божидар » 14 юли 2015 19:17

botevist_75 написа:
727150 написа:
levskarski написа:
ЕМИЛ написа:Темата е перфектен пример , че селяните нямате място в София .

+1914 !!! С това темата се изчерпва напълно, кой от където е.....

Е тогава в София трябва да останат 14 000 души.С такова население София е посрещнала Освобождението. А най- големият паметник в София трябва да бъде на професор Марин Дринов.Благодарение на него калната и приличаща на село София става столица на България.

Всъщност трябва да е 28 000,ако не броим " селяните". При Освобождението сме били около 3 500 000,днес сме около 7 000 000.Тоест населението се е удвоило.
Ако населението се формираше само от раждаемост и смъртност,без да идват "селяните", днес София трябваше да е около 30 000.Ама тези които си ги цитирал са кореняци софиянци,родът ми е там от времето на Константин Велики :mrgreen: .Както и всички софиянци.... ;)

Това важи обаче и за всички останали градове. След Освобождението София все пак е била петият по-големина град, не някой второстепенен. Била по-голяма например от Велико Търново - друг основен кандидат за столица. Малко се прекалява и с думите, че е била кално село, защото и по-голямата част от останалите градове са били същата картинка. Без капка местен патриотизъм - винаги в историята си София е бил важен и средищен град.

Божидар
Контакти:

Мнениеот Божидар » 14 юли 2015 19:22

komandini написа:НЯма смисъл да влизате в излишни спорове. В България е изкл. трудно за живеене. Ако си нямаш жилище и си в малък град взимаш 400лв и даваш 150-200(ако си сам) за квартира, другото отива за разходи ток,вода,телефон и храна. Ако си в София взимаш средно това което се взимаше и през 2006та 700-800лв. и даваш 500 за квартира(ако си сам) и останалото отива за ток,парно,вода и храна. Така е при много хора не говоря за конкретен случай. Мен ме притеснява това че заплатите не са мръднали нагоре от тогава от 2005-06 а цените тогава бяха 2 пъти по-ниски. Замислете се и вие. И не намествайте онези с чантичките на гърба, които ходят като залупени и взимат 1200лв., първо не са много и второ не бих искал да съм им на мястото никога. Наскоро разбрах че за да имаш заплата като програмист от рамките на 1200-2000лв. трябва да знаеш английски на перфектно ниво и забележете 15 езика за програмиране!!! То ч1овек ако има такива знания ще иде в Англия и ще взима 20000лв на месец.

За 1200 лева може да се хване само някой едва прохождащ програмист. Освен това за щастие има хора с умения, които могат и повече от 20 000 да взимат в Англия, но са решили да си останат тук. Не са много, но ги има. И Слава Богу!

Вълчан

Мнениеот Вълчан » 14 юли 2015 21:53

Доста хора се опариха така.....идват от малък град и хвръкват много нависоко.Аз също доидох във София от Добрич....Няколко години на квартира в Младост....след това кредит и собствено жилище.Но си продадох къщата в Добрич и просто доплатих едни 15000 евро със жилищен кредит със срок 25год.....10год съм изплащал без никакъв проблем тези малки суми.От другата седмица започвам работа във Германия във Фолксваген във гр.Емден.....Всичко ми се развива без сътресения защото не съм се изхвърлял и правил на паралия.Вземал съм добра заплата и съм се съобразявал със това какво харча и къде ходя на почивка.Така че това със авантюрата важи като цяло за хора дошли от някъде и временно са се почувствали велики....да не говоря за такава глупава и елементарна професия като сервитьор....

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Мнениеот Вал » 14 юли 2015 23:18

Краставичарят Ганчо написа:Преди доста години един мой приятел се премести да живее от китния ни роден град в София. Още тогава го разубеждавах, но той под влиянието и на жена му не ме послуша и замина за София да става столичанин. Чудех се аз какво ще прави при тези задръствания, шум и далечни разстояния и при тези неособено дружелюбно настроени софиянци, готови всеки момент да изсъскат обидното "селянин". Нашият град който за софиянци и пловдивчани е "село", всъщност си е един средно голям град в който всичко си има! Хубав център, хубав парк, културни мероприятия, футболен отбор, плаж и около 40-50 заведения. И всичко това на една ръка разстояние. Е вярно че в София заведенията са 1050, но каква полза от това като не можеш да ги обиколиш.
Та моя приятел замина и в началото беше добре. Хвалеше се, намери лесно работа като сервитьор в елитно заведение /все пак е работил в Англия и знае перфектен английски/, а жена му понеже е по-отворена започна бизнес със сватбена агенция. След това приятеля ми го повишаха в салонен управител на заведението. Първите 5-6 години бяха на квартира, но жена му и някои други роднини го съветваха да купят жилище. Попита ме и мен за съвет и аз му казах твърдо не, че сега не е момента да купува. Дори и аз не подозирах колко прав ще се окажа в съвета си. Беше 2008 година точно в пика на цените! Казах му че в България има имотен балон, който ще се спука и цените ще тръгнат надолу. Кой да те слуша тогава, почти всички по онова време вярваха, че цените ще вървят вечно нагоре. Та купи той жилище точно в пика със 100 хил. лева заем от банка с висока лихва. Тогава банките лесно раздаваха кредити. И неговите мъки започнаха. Цените на имотите още в края на същата година се сринаха, после продължиха да падат още 5 години. Приятеля поостаря и вече не е атрактивен за сервитьор. Освободиха го от работа и едва с триста зора намери работа като продавач-консултанат с доста по-ниска заплата. Сватбената агенция на жена му също зацикли и се сведе до 1 ангажимент за 1 или 2 месеца. Децата им пораснаха и разходите по тях се увеличиха. Заемът започна да им тежи като воденичен камък! Първо го разсрочиха, но после вече се предадоха, спряха да го обслужват и се наложи да продадат жилището. Продадоха го, но бедите не свършиха. Оказа се че за толкова години са успели да намалят главницата само с 5 хил. лева, а останалото е било погасявене на лихви. За апартамента взеха едва 70 хил. лева. Прибраха се вече в родния град за да не плащат поне наем и по някакъв начин да се мъчат да погасяват останалите им 25 хиляди от заема. Признаха си, че това е било най-трудния период в живота им, а заминаването за София най-голямата грешка. Нашата столица е мащеха и доста сурова за много от пришълците от провинцията. Моят съвет е, хора замислете се сериозно преди да заминете от родното място. :!:

Провинциалистите обичат да печелят пари в София. Местните са накадърни, мързеливи и крадливи.

Потребителски аватар
Краставичарят Ганчо
Контакти:

Мнениеот Краставичарят Ганчо » 15 юли 2015 11:00

k_oleto написа:Да ти кажа, хората не взимат заеми, за да си харчат ей така. Аз се занимавам точно с проблемите на хора, които не могат да си връщат заемите /в смисъл - опитвам да съдействам/, та мисълта ми е, че никой не опира до кредит - защото се чуди какво да прави и хоп - айде да взема едно кредитче.

А иначе до автора: няма значение дали тази история се е разиграла в София, Пловдив, Варна или на друго място, така че не обвинявай София за това, че твоя човек не е успял да се оправи материално.

Не е съвсем без значение дали историята се е разиграла в София или в друг град, защото точно в София апартаментите са най-скъпи и ти трябва най-голям кредит за да купиш жилище. А в същото време столицата не предлага кой знае колко по-големи заплати за да обслужваш огромния си кредит. А в някои случаи може да не ти предложи и никаква работа и тогава увисваш от всякъде и се стига до такива драми.
На стар краставичар краставици не продавайте !

Потребителски аватар
Краставичарят Ганчо
Контакти:

Мнениеот Краставичарят Ганчо » 15 юли 2015 11:08

Вълчан написа:....да не говоря за такава глупава и елементарна професия като сервитьор....

Все пак сервитьор в елитен ресторант с големи бакшиши, а след това салонен управител както съм посочил в темата!
На стар краставичар краставици не продавайте !

Nasko 1
Контакти:

Мнениеот Nasko 1 » 16 юли 2015 18:43

Цецо Чука написа:Какъв е извода от цялата история-като си селянин, си седи на село, паси козите,дой кравата и сипвай на свинето ярма...

Ето това изказване е типично за градските простаци. Първо дори и в селата много малко от хората вече се занимават с такава дейност. А дори и да се занимаваш с това какво лошо има. Това си е вид труд достоен за уважение.
А да стоиш в панелната си кутийка, без двор, само с 1 тераса много ли е добре. И за капак отдолу под блока постоянен трафик от автомобили, които нарушават спокойствието и замърсяват въздуха.

Потребителски аватар
Futy_Marinov
Контакти:

Мнениеот Futy_Marinov » 16 юли 2015 22:50

И пари да ми дават не бих живел в големото село наречено София. Адски скъпо, мръсно и безкрайни задръствания. Които иска да се блъзка за заплата която че изхарчи почти само по сметки и леб да заминава там.
A seces li se lepi grome moj, Nekada je tlo pod nama pucalo, Srce je you srcu kucalo, Ma reci gde je zapelo

Върни се в “Свободна зона”