"Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

mirodes
Контакти:

Re: "Авантюрата София" приключи зловещо!!!

Мнениеот mirodes » 14 юли 2015 12:42

Blue1914 написа:
Tommi написа:Много е важно да се направи следната сметка: Ако живееш в родния си град, в родния си дом и можеш да работиш за 400 лв. (например), а в София ще плащаш 400 лв. квартира (например) или вноска по жилищен кредит, 50 лв. за транспорт, то ще можеш ли да си намериш работа в София за над 950 лв., за да получиш по-голям разполагаем доход? За да не усложняваме сметката, приемаме, че токът, водата, храната е с еднакви цени, а сметките към Топлофикация са горе-долу колкото разходите за дърва, климатик, въглища или каквото се използва за отопление (което не е баш така, но идеята е ясна).
Другият важен момент е дали си готов да живееш с по-малък разполагаем доход в София, но пък да имаш по-големи възможности за професионално развитие в бъдеще?

Парите са важни, но НЕ СА всичко!

Captain Stottlemeyer написа:
Blue1914 написа:...Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш среда от интелигeнтни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град +300 000 души ;) Ако пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите. ;)

1. Тук малко си се объркал... :o Много голям процент от човешката утайка на България живее (по понятни причини) именно в София. :( Обратно, интелигентни и "невчалгарени" люде можеш да намериш навсякъде в България. Що се отнася до условието ти +300 000 души, на него в България отговарят само Варна и Пловдив. Само не ме казвай, че в аристократичния Русе (примерно) хората са чалгари. ;)
2. Живея в София от 1958 година насам, вкл. 35 години на 100-на метра от Руски паметник. Познавам много хора от всякакви възрасти и професии и трябва да ти кажа, че по редица причини техните т.н. "културни потребности" много често опират до някой филм по телевизията. ;) Аз също не ходя всяка вечер на симфоничен концерт или балет :lol: , повечето от големите майстори на българския театър вече не са между живите или напуснаха сцената, а сегашните трудно могат да ме впечатлят със своите артистични напъни, почти същото важи и за естрадната музика, и т.н., и т.н. .... 8-)

Навсякъде има утайка, а средностатистическия квартален софиянец си е чалгар-простак. На средностатистическия софиянец би му било екстра в някой "средно-голям" град в провинцията с 5-600 кинта заплата ;)

Но социалния остров от будни млади хора, които имат различни пориви от Галена и Преслава е ОГРОМЕН, в сравнение с по-малките градове. Оттам има и повече забавления и дейности за тия хора. Супер пример с бившата- много се кефи колко красивичък става родният ѝ Бургас. Ама си живее тук с 800 кинта на квартирка, нищо че стандартът и е ПО-НИСЪК отколкото би бил в Бургас! Скромно, но доволно. (дори с теб сме били съседи извество време :) ) Щото като се прибере за повече от една седмица ПОДИВЯВА от тъпня. Така е и с повечето ми познати от провинцията, много от тях от много хубави градове. Затова съм сложил и 300 000 души минимум. Русенци не ги знам колко са културно и аристократично го раздават, ама до скоро дори кино си нямаха.

Зависи за каква възрастова група говориш.Ако е в групата с горна граница 30-33 години е нормално да искат да живеят в София.Но когато човек е създал семейство вече забавленията не са чак толкова важни.Аз например това лято навършвам 40 години с жена и дете/работя сериозно и за второ /.Живея в сравнително среден за България град-Пазарджик/население от 70 хиляди души/.В трада има доста заведения,където можеш да излезеш и да хапнеш,два пиано бара,кино,театър,5 болници.Общо взето откъм културна гледна точка нищо не ми липсва.А и с интернет вече всяка вечер може да гледаш какъвто си искаш филм и да слушаш каквато си искаш музика.Не бих отишъл в София,освен ако някой не ми предложи тройна заплата,което няма как да стане.

Потребителски аватар
Blue1914
Контакти:

Мнениеот Blue1914 » 14 юли 2015 12:57

mirodes написа:
Прав си,че заглавието на тема е тъпо.В случаят проблемът е,че не е можел да си плаща вноските по кредита,а не това,че живее в София.Някои неща обаче не могат да се предвидят-загуба на работа,тежка болест и така нататък.Всеки кредит си е риск,но понякога човек няма избор.Може и да си прав донякъде за ниската култура на българина.Аз съдя по себе си,но наистина има много хора,които са се набълбукали с невъзможни за изплащане кредити.

Човек трябва да си прави сметката, да се съобразява с лоши варианти. За да ти е по-сигурен кредитът трябва да си наясно за колко МИНИМУМ ще може да си намериш работа сравнително лесно, а размерът на вноската да ти позволява да заделяш някой друг лев. В противен случай- я стане работата, я не стане. Много хора хващат някоя далаверска работа, съответно Господ за брадата, и решават че ще е така винаги, че оттук насетне само по-добре ще става. Апартаменти-кредити, чудеса. После далаверската работа се изпарява или престава да бъде толкова далаверска и се оказва, че за това, на което си способен всъщност дават 2 пъти по-малко кинти. И работата си... А много хора сключват договори за кредити, в които цакат на банката 3-4 години по няколкостотин на месец, продават апартамента, и пак се оказва, че дължат още хиляди на банката. Е те това е ниска кредитна култура. ;)

mirodes написа: Зависи за каква възрастова група говориш.Ако е в групата с горна граница 30-33 години е нормално да искат да живеят в София.Но когато човек е създал семейство вече забавленията не са чак толкова важни.Аз например това лято навършвам 40 години с жена и дете/работя сериозно и за второ /.Живея в сравнително среден за България град-Пазарджик/население от 70 хиляди души/.В трада има доста заведения,където можеш да излезеш и да хапнеш,два пиано бара,кино,театър,5 болници.Общо взето откъм културна гледна точка нищо не ми липсва.А и с интернет вече всяка вечер може да гледаш какъвто си искаш филм и да слушаш каквато си искаш музика.Не бих отишъл в София,освен ако някой не ми предложи тройна заплата,което няма как да стане.

Ами то след 30-33 години хората, особено в градовете, рядко мърдат нанякъде. Аз и затова за по-млади говоря. Да са ти живи и здрави дечицата! Успех в живота!

kijelmi
Контакти:

Мнениеот kijelmi » 14 юли 2015 13:13

Който играе, печели, а който не играе със сигурност не печели!
19.2.11 - Денят на истината ще се случи. Той е 26 февруари, 18 часа, стадион „Георги Аспарухов, заповядайте”, каза Батков.
12.10.2013 - "Тодор Батков: "Аз съм сигурен, че ще спечелим Вечното дерби. Убеден съм в победата."

Потребителски аватар
HardWork
Контакти:

Мнениеот HardWork » 14 юли 2015 14:06

aleksandrov77 написа:
Yoda_ написа:Колко мераклии да стават софиянци изгоряха по същия начин... Някои все още живеят в собствените си жилища, но се гърчат и плащат наем на....банката.

Ако тогава е взел кредит 100 000 евра (100% от стойността на жилището), на лихва 3-4%, сега жилището вече струва 50 хил. евра, а лихвата му вече е двойна. А той няколко години е плащал само лихвите, главницата си остава. И ако продаде жилището за 50-60 000 евра, остават му да връща на банката още поне 40-45 000 евра, така че, може да каже сбогом и на бащината къщичка в китното ви градче...
Въобще...банките са най-големите кръвопийци и човека е заробен за цял живот !

Хубаво си правете сметката и НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ, които не можете да изплатите веднага след поискване !
А най-добре, въобще не взимайте НИКАКВИ ЗАЕМИ !

Отлично си го казал!
Аз не вземам кредит по никакъв повод!
Роб на банките няма да стана!

винаги ще си останеш роб на комунизма и руския феодализъм! Иначе банките са най - голямото зло, две мения няма!

organzata
Контакти:

Мнениеот organzata » 14 юли 2015 14:35

Много ми е интересно,всички говорят за банките-голямо зло,заробваш се,бягай далече и т.н. и т.н.
А аз почти не познавам човек без кредит или имал такъв(някои от тях с повече от един) към някоя банка,дори аз самия имах до преди около 5-6г.

Потребителски аватар
Краставичарят Ганчо
Контакти:

Мнениеот Краставичарят Ганчо » 14 юли 2015 14:46

шивача написа:А накрая краставичаря генчо щастлив, че хем е познал, хем "приятелят" му се е върнал в кочинката и не успял да си оправи живота и децата. Да живее селото и да не ви напуска!

От мнението ти лъха някаква глупава ирония! Изглежада си изпълнен с увереност, че едва ли не само в София може да се живее добре. Живей си в заблуда! Обикновено най-самоуверените са и най-глупави! Термините "кочинка" и "село", които използваш говорят единствено за това, че си глупав и заблуден.
На стар краставичар краставици не продавайте !

Потребителски аватар
k_oleto
Контакти:

Мнениеот k_oleto » 14 юли 2015 14:47

Да ти кажа, хората не взимат заеми, за да си харчат ей така. Аз се занимавам точно с проблемите на хора, които не могат да си връщат заемите /в смисъл - опитвам да съдействам/, та мисълта ми е, че никой не опира до кредит - защото се чуди какво да прави и хоп - айде да взема едно кредитче.

А иначе до автора: няма значение дали тази история се е разиграла в София, Пловдив, Варна или на друго място, така че не обвинявай София за това, че твоя човек не е успял да се оправи материално.

Божидар
Контакти:

Мнениеот Божидар » 14 юли 2015 15:02

Краставичарят Ганчо написа:Преди доста години един мой приятел се премести да живее от китния ни роден град в София. Още тогава го разубеждавах, но той под влиянието и на жена му не ме послуша и замина за София да става столичанин. Чудех се аз какво ще прави при тези задръствания, шум и далечни разстояния и при тези неособено дружелюбно настроени софиянци, готови всеки момент да изсъскат обидното "селянин". Нашият град който за софиянци и пловдивчани е "село", всъщност си е един средно голям град в който всичко си има! Хубав център, хубав парк, културни мероприятия, футболен отбор, плаж и около 40-50 заведения. И всичко това на една ръка разстояние. Е вярно че в София заведенията са 1050, но каква полза от това като не можеш да ги обиколиш.
Та моя приятел замина и в началото беше добре. Хвалеше се, намери лесно работа като сервитьор в елитно заведение /все пак е работил в Англия и знае перфектен английски/, а жена му понеже е по-отворена започна бизнес със сватбена агенция. След това приятеля ми го повишаха в салонен управител на заведението. Първите 5-6 години бяха на квартира, но жена му и някои други роднини го съветваха да купят жилище. Попита ме и мен за съвет и аз му казах твърдо не, че сега не е момента да купува. Дори и аз не подозирах колко прав ще се окажа в съвета си. Беше 2008 година точно в пика на цените! Казах му че в България има имотен балон, който ще се спука и цените ще тръгнат надолу. Кой да те слуша тогава, почти всички по онова време вярваха, че цените ще вървят вечно нагоре. Та купи той жилище точно в пика със 100 хил. лева заем от банка с висока лихва. Тогава банките лесно раздаваха кредити. И неговите мъки започнаха. Цените на имотите още в края на същата година се сринаха, после продължиха да падат още 5 години. Приятеля поостаря и вече не е атрактивен за сервитьор. Освободиха го от работа и едва с триста зора намери работа като продавач-консултанат с доста по-ниска заплата. Сватбената агенция на жена му също зацикли и се сведе до 1 ангажимент за 1 или 2 месеца. Децата им пораснаха и разходите по тях се увеличиха. Заемът започна да им тежи като воденичен камък! Първо го разсрочиха, но после вече се предадоха, спряха да го обслужват и се наложи да продадат жилището. Продадоха го, но бедите не свършиха. Оказа се че за толкова години са успели да намалят главницата само с 5 хил. лева, а останалото е било погасявене на лихви. За апартамента взеха едва 70 хил. лева. Прибраха се вече в родния град за да не плащат поне наем и по някакъв начин да се мъчат да погасяват останалите им 25 хиляди от заема. Признаха си, че това е било най-трудния период в живота им, а заминаването за София най-голямата грешка. Нашата столица е мащеха и доста сурова за много от пришълците от провинцията. Моят съвет е, хора замислете се сериозно преди да заминете от родното място. :!:

Не мисля, че София е мащеха. Това може да се случи навсякъде. Ако аз отида в Бургас и си взема апартамент, ама не мога да го изплащам - с мен ще стане същото. Иначе абсолютно подкрепям това хората да не дават зор на всяка цена да се бутат в София и по тоя начин много красиви градове да западат. А това, че има някакви ограничени индивиди, за които всичко освен София е село, е техен проблем и издава ниво на интелект. Очевидно е, че произхождат от някоя паланка и единственото им постижение е, че са стигнали до подножието на Витоша.

Потребителски аватар
ndrangheta
Контакти:

Мнениеот ndrangheta » 14 юли 2015 16:13

Честно казано не виждам с какво родната ми София е ЧАК ПЪК ТОЛКОВА интересна та всичко жива драпа насам.
"What is absurd and monstrous about war is that men who have no personal quarrel should be trained to murder one another in cold blood."

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 14 юли 2015 16:44

Като не е успял веднъж, нека опита пак! Познавам хора които така не успяват от първия път някъде в чужбина, но след някой друг опит успяват. Но всичко става с мярка и трябва да се простира всеки според чергата си. Иначе може и някоя баба със 150 пенсия да каже, че в Монако е много зле защото защото не може да си купи там апартамент, а в Сунгурларе например е много по-яко защото си има къща и евтини данъци... В тази тема София за нищо не е виновна, а само човека и акъла му. Но иначе няма ли начин като сме в ЕС да взимаме кредит без проблем от Германия например?

Върни се в “Свободна зона”