Blue1914 написа:Tommi написа:Много е важно да се направи следната сметка: Ако живееш в родния си град, в родния си дом и можеш да работиш за 400 лв. (например), а в София ще плащаш 400 лв. квартира (например) или вноска по жилищен кредит, 50 лв. за транспорт, то ще можеш ли да си намериш работа в София за над 950 лв., за да получиш по-голям разполагаем доход? За да не усложняваме сметката, приемаме, че токът, водата, храната е с еднакви цени, а сметките към Топлофикация са горе-долу колкото разходите за дърва, климатик, въглища или каквото се използва за отопление (което не е баш така, но идеята е ясна).
Другият важен момент е дали си готов да живееш с по-малък разполагаем доход в София, но пък да имаш по-големи възможности за професионално развитие в бъдеще?
Парите са важни, но НЕ СА всичко!Captain Stottlemeyer написа:Blue1914 написа:...Заключение: Ако си интелигентен човек с потенциал, държиш да работиш нещо по-престижно или поне по-високоплатено, да си направиш среда от интелигeнтни невчалгарени люде и да се запознаваш с нови такива, обичаш да ползваш културния потенциал на населеното място, в което живееш, а спокойствието и еднообразието в родния град ти идва в повече- мятай се насам! Или пък в някой друг град +300 000 душиАко пък си имаш читава работа, която що-годе те удовлетворява, имаш си добра приятелска среда, а културните ти пориви се изчерпват до Мол, кафенце на главната и някоя чалгарка да пее в дискотеката- там, откъдето си, ти е екстра. Няма смисъл да си разваляш рахата в гадната голяма и страшна София за 100 кинта отгоре като махнеш разходите.
1. Тук малко си се объркал...Много голям процент от човешката утайка на България живее (по понятни причини) именно в София.
Обратно, интелигентни и "невчалгарени" люде можеш да намериш навсякъде в България. Що се отнася до условието ти +300 000 души, на него в България отговарят само Варна и Пловдив. Само не ме казвай, че в аристократичния Русе (примерно) хората са чалгари.
![]()
2. Живея в София от 1958 година насам, вкл. 35 години на 100-на метра от Руски паметник. Познавам много хора от всякакви възрасти и професии и трябва да ти кажа, че по редица причини техните т.н. "културни потребности" много често опират до някой филм по телевизията.Аз също не ходя всяка вечер на симфоничен концерт или балет
, повечето от големите майстори на българския театър вече не са между живите или напуснаха сцената, а сегашните трудно могат да ме впечатлят със своите артистични напъни, почти същото важи и за естрадната музика, и т.н., и т.н. ....
Навсякъде има утайка, а средностатистическия квартален софиянец си е чалгар-простак. На средностатистическия софиянец би му било екстра в някой "средно-голям" град в провинцията с 5-600 кинта заплата![]()
Но социалния остров от будни млади хора, които имат различни пориви от Галена и Преслава е ОГРОМЕН, в сравнение с по-малките градове. Оттам има и повече забавления и дейности за тия хора. Супер пример с бившата- много се кефи колко красивичък става родният ѝ Бургас. Ама си живее тук с 800 кинта на квартирка, нищо че стандартът и е ПО-НИСЪК отколкото би бил в Бургас! Скромно, но доволно. (дори с теб сме били съседи извество време) Щото като се прибере за повече от една седмица ПОДИВЯВА от тъпня. Така е и с повечето ми познати от провинцията, много от тях от много хубави градове. Затова съм сложил и 300 000 души минимум. Русенци не ги знам колко са културно и аристократично го раздават, ама до скоро дори кино си нямаха.
Зависи за каква възрастова група говориш.Ако е в групата с горна граница 30-33 години е нормално да искат да живеят в София.Но когато човек е създал семейство вече забавленията не са чак толкова важни.Аз например това лято навършвам 40 години с жена и дете/работя сериозно и за второ /.Живея в сравнително среден за България град-Пазарджик/население от 70 хиляди души/.В трада има доста заведения,където можеш да излезеш и да хапнеш,два пиано бара,кино,театър,5 болници.Общо взето откъм културна гледна точка нищо не ми липсва.А и с интернет вече всяка вечер може да гледаш какъвто си искаш филм и да слушаш каквато си искаш музика.Не бих отишъл в София,освен ако някой не ми предложи тройна заплата,което няма как да стане.