Горянското движение – забравената съпротива

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
radoslav_rashkov
Контакти:

Re: Горянското движение – забравената съпротива

Мнениеот radoslav_rashkov » 06 юли 2015 18:58

drakon написа:
radoslav_rashkov написа:А бе вие си просите човек да ви каже някои работи...

1. Не мога да нарека власт, дошла без избори насилствено или такава манипулирала избори. БРП(к) поради твърде малката си численост и невъзможност да спечелят повече от 5-10 % в парламента тогава, но затова пък опитни конспиратори и участници в терористични групи не само в Царство България, вербува значително по-многобройни по това време организации (БРСДП, звенари, БЗНС) за нуждите на придобиването на властта. След преврата се разправят с всички свои съюзници. Фатално и летално. По сталински. "Целта оправдава средствата." Предишните им кървави конспирации завършват с неуспех, ала този път Москва иска успех с Червената армия зад гърба на превратаджиите.

2. По силата на това, че не признавам комунистическата власт НЕ СМЯТАМ борците срещу й за терористи. И до ден днешен има данни за хора, герои за едни, а терористи за други. Избитите ирландци още през 19-ти век терористи ли са или герои? Боби Сандс? Генерал Пиночет? Христо Ботев? Хайдутите? Хърватските генерали, дали отпор на главорезите на Милошевич? Симон Боливар? Та във всички страни, които САЩ и Англия подаряват на СССР и им подписват смъртните присъди след Втората световна война, въоръжените групи, несъгласни с комунистическата диктатура, НЕ МОГАТДА БЪДАТ ТЕРОРИСТИ. Па ако ще комунистическата власт да е призната в тези територии като официална от страните победителки. Да е имало референдум или избори? Честни и неманипулирани? Не. Москва избори не признава. Тя признава само кръвта. Това и ще получи.

"Милост вече не раздавам. С каква мяра мерите, с такава ще ви мера." Герасим Тодоров, Писмо до влахинските комунисти

И една молба имам! Четете повече! Пък дано разберете терористи ли са или герои!

"Преди 60 години в Пиринска Македония действа горянска чета с войвода Герасим Тодоров. В редица писания и специален игрален филм до 1989 г. дейността й се показва в най-изопачени и уродливи краски. Войводата, неговите четници и широка мрежа от ятаци се представят като закоравели михайловисти, англо-американски агенти, фашисти, кръвожадни побойници и терористи. В други, публикувани след 1990 г. съчинения дейността на четата и нейният войвода се рисуват в още по-изопачена светлина - като съпротива на "македонците" срещу "българското робство". Каква е истината?
Винаги и навсякъде ДС, комунистическият съд и пропаганда дамгосва четата и четниците като "банда и бандити". За размера на това "бандитско движение" шефът на ДС в Горна Джумая К. Кюлюмов свидетелства: "През 1947-1948 г. бандата на Герасим Тодоров държеше територията на бивша Санданска (Светиврачка) околия, голяма част от селата в този край, прехвърляше част от Разложко, дори стигаше до Гоцеделчевско - оттатък през Пирин и част от бившата Горноджумайска околия. Това беше не само най-голямата банда в България, но и най-опасната, поради това, че тя контролираше територия, в която почти беше ликвидирана народната власт."
Горното твърдение не е измислено. Четата се именува "Шести пирински отряд". Има за цел да се бори срещу установилата се комунистическа диктатура и е спонтанен израз на недоволство срещу множеството нейни безобразия в тогавашната Гара Пиринска община - убийствата без съд и присъда, незачитането на свободната икономическа инициатива, задушаването на свободното, доброволното политическо волеизлияние и налагане на насилственото коопериране на населението, отнемането на спечеленото с труд имущество, терора на комунистическата управа, фалшификациите на избори, установяващия се тотален монопол на комунистическите организации навсякъде и във всичко, непосилните реквизиции, настъпилия в резултат на това глад.
За кратко време, от май до края на 1947, четата изгражда широка мрежа от ятаци, провежда първите си акции: разпечатване на запечатани от властта мелници, прогонване на обикалящите селата данъчни и реквизиционни агенти, агитация сред населението да не плаща данъци, да не предава исканите реквизиционни стоки и произведения тютюн, защото отивали за "братската" съветска страна, писане на позиви, лозунги, изпращане на предупреждения до ко-мунистически активисти да преосмислят своята дейност и се откажат доброволно от пропагандирането и провеждането на комунистическата политика.
Въпреки студената зима до февруари 1948 г. четата достига 27 души. Изгражда се централно бойно ръководно тяло, пристъпва се към създаване на местни ръководни тела - структури по примера на ВМРО до 1934 г. Първото от тях е в с. Влахи.
Властите са в паника, защото на четата не само симпатизират, но и помагат и членове на БРП(к), дейци от изпълнителната власт и ОФ партии, духовенството. От началото на март броят на присъединилите се към нея непрекъснато нараства. Затова се прави всичко за бързото й ликвидиране чрез широкомащабна акция с кодовото название "Елен" с участието на цялата милиция от Пиринска Македония, милиция и военни части от цяла Югозападна България, запасняци. Блокирани са подстъпите към Пирин от всички места, населението от десет села е събрано в специални лагери или блокирано.
Блокадата успява, за което спомага и успешно внедрената от ДС широка мрежа от секретни сътрудници, на предателството на двама братя, смятани за верни на войводата, ятак и четник. От 15 до 31.ІІІ.1948 г. землищата на блокираните села се огласят от откъслечни и групови стрелби. Герасим Тодоров е предаден и обкръжен от милицията и за да не попадне жив в нейните ръце, се самоубива. Загиват и най-верните му сподвижници Петър Гърков-Попето и Димитър Павлов-Дупничанеца.
Доволни от добре свършената работа и за назидание на населението, властите излагат войводата на показ в центъра на с. Гара Пирин (днес гр. Кресна). Към 5.IV.1948 г. убитите са 5, а арестувани и предадени в затвора в Горна Джумая са над 100 четници и ятаци. Следствието се поверява на Георги Богданов (Графа), известен като организатор и извършител на убийствата без съд и присъда след 1944 г. на членове и симпатизанти на ВМРО.
Целта на насила изтръгваните дознания е да докажат "зверствата на бандитите", връзките им "с опозицията и чуждото разузнаване", че войводата е ненаситен побойник, крадец, нечестен човек, измамник, убиец и какво ли не още.
За успеха на старателно подготвяния показен процес се инструктират предварително и прокурорските лъжесвидетели. За да се сплаши населението се решава да се издадат 13 смъртни присъди. Над 60 души са осъдени на различни срокове затвор.
Запазените следствени материали и свидетелства на очевидци разкриват потулваната десетилетия наред истина за четата и нейния войвода. Най-младият ятак и за кратко четник в четата е 16-годишният син на войводата Йордан.
"Наричаха ни фашисти, англо-американски шпиони и не знам още какви ли не криминални престъпници, убийци - припомня той и с гордост заявява: - Баща ми не бе страхлив и малодушен, той беше честен, справедлив, със силен дух и волеви човек!" И това наистина е така. Неопровержими факти сочат: твърдението, че е избягал, задигайки парите на учредената с неговото най-активно участие кооперация е най-долнопробна лъжа, защото ревизия установява не липси, а излишък на средства в кооперативната каса; четата конфискува оръжие на милиционери и ОФ активисти, но издава за това разписки; войводата винаги заплаща взетите от магазини и граждани стоки.
Има и неприятни страни от изпълнените с трудности дни на войводата и четата. Наложило се местни комунистически велможи и доказани агенти на ДС да бъдат понатупани, но това става едва след многократни устни и писмени предупреждения, след техни лъжливи обещания да преустановят да тормозят семействата на четниците. След като достигат до извършването на обидни издевателства над честта и достойнството на съпругата на войводата София, невръстните му деца Василка, Кирил и Владимир и 85-годишната му майка, която събличат гола, за да търсят жълтици! Показателно за издевателствата е писмото на Герасим до влахинските комунисти, с което съвсем справедливо ги обвинява, че тероризирайки невинното му семейство, са надминали “фашисткия” режим, и ги предупреждава: "Милост вече не раздавам. С каква мяра мерите, с такава ще ви мера."
"По-добре славна смърт, отколкото позорен живот" - такова е веруюто на войводата, такъв е и отговорът му на предложението да се предаде срещу обещанието, че щял да бъде помилван. "Лъжат и искат да ни подмамят, а след това ще ни изтребят" - е краткият му коментар пред четата. Че не е лековерен, малодушен, а безкомпромисен, показва и отношението му към предателството. Изпратен от властите да стане четник агент се опитва да го убие, без да знае, че стреля с изпразнени от барута патрони заради съмнение от войводата. Наказва го със смърт и сам изпълнява присъдата.
Епизод от дейността на войводата е отношението му към дошлите в края на 1947 и началото на 1948 г. стотина македонски учители с амбицията да ограмотяват подрастващото поколение и населението на т. нар. македонски език.
За срещите му с Герасим на 12.ІІІ.1948 в ДС се пази информацията на македонския учител Петар Макревски. Той сочи: "Ниският научих, че е Герасим. Запита кой съм и откъде, аз отговорих истината. Той с остър тон се обърна към неговите и рече: "Той е нашият седенкар, той е Тито, Титовият агитатор". Ми каза още сутринта да си замина от Влахи. Мене ми говореше: "А ти бре, заблудено комунисто, знай, че ти си само за пропаганда... Убиен ще беше, но благодарение, че си позволил на детето мое да му дадат обувки... Ми заповеда в срок от три дни да се изсела от Влахи, иначе (и ако) милицията рече да те чува пак, ке те убия."
Другият свидетел - Йордан Руйчев, сочи, че Герасим ударил на учителя няколко плесника и му казал: "Да станеш да си отидеш, тука не можеш да правиш Титова Македония."

А кога ще кажеш защо умря селското стопанство след ТКЗС :?: И защо не си на село да копаш щом си толкова загрижен за него :?:

Селското стопанство е било най-големия държавен отрасъл преди Втората световна война. На челни места в Европа по производство на земеделски продукти и храни на глава от населението. Дори реквизициите на германската армия, наложени върху населението в България, са били съпроводени с ПЛАТЕЖНИ ДОКУМЕНТИ, т.е. Германия ти дължи коня след войната например. Най-голямата трагедия за всеки селянин, не само българския е да му отнемеш земята, т.е. собствеността и поминъка. Да го направиш зависим. Уважаеми другарю, земеделието умря с появата на национализацията и ТКЗС! Хайде да не ни е толкова плитка паметта! Полека с пропагандата.

P.S.: Би ми написал "Колак" на портата, нали?
Изображение

Потребителски аватар
aleksandrov77

Мнениеот aleksandrov77 » 06 юли 2015 19:03

radoslav_rashkov написа:
djd написа:Да сложиш Пиночет до Ботев и да ми говориш после за преврати, сталинизъм и т.н. се изисква само едно. Тотално объркване.

Пиночет в Чили е национален герой доколкото знам. Искат да го съдят в "демократична" Испания наследниците на избитите на стадиона комунисти. Ще му осъдят опинците. Ако не беше той Чили щеше да е Боливия, Никарагуа или Куба. А ние тук с ръкавици ще ги пипаме. Трябваше да стане като в Румъния, а ние им дадохме право да се защитят, да лъжат, да придобият всичко, да станат новите олигарси, да унищожат доказателствата, да подменят фактите, да си изживеят старините, да изнесат капитала на държавата... Още живеем под техния гнет, защото работим за техните наследници. Лустрация и затвори трябваше. И да върнат изпитите и изядени милиарди.

P.S.: От целия Източен блок само в Германия не позволиха да се унищожат или подменят архивите на ДС. В останалите държави Москва се погрижи. За да не можеш да им търсиш отговорност. Наглеци!

Това право им го даде Запада , ако бъдат послушни и верни на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД те ще продължат да управляват!
Именно много партийци от първи защитници на комунизма , станаха първи защитници на НАТО и НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД , налаган от Вашингтон , Тел Авив и Брюксел!
Уговорката беше партийците изпълняват директивите на Вашингтон, в замяна на това заграбват всички национални и държавни активи, а те не бяха никак малко!
Раздадоха им партийните куфарчета и така се родиха "милионерите за една нощ"!
Те станаха олигарси с помощта на Вашингтон!
Аз гледах едно предаване на Георги Ифандиев , който е антикомунист, където гостува един от политическите затворници Янко Янков! Той каза , че КГБ и ЦРУ работиха заедно и това го разбрал още 90-те години!
Не случайно 90-те години интересите на Русия и САЩ в много отношения съвпадаха до 2010 г.!
Но САЩ си нарушиха договорките с Русия да не се разширяват на Изток!
И сега започна новата Студена война!
Ние отново сме в губещия лагер!
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 06 юли 2015 19:06

radoslav_rashkov написа:

Бих ти написал "глупак" по- скоро...
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
radoslav_rashkov
Контакти:

Мнениеот radoslav_rashkov » 06 юли 2015 19:10

aleksandrov77 написа:
radoslav_rashkov написа:
djd написа:Да сложиш Пиночет до Ботев и да ми говориш после за преврати, сталинизъм и т.н. се изисква само едно. Тотално объркване.

Пиночет в Чили е национален герой доколкото знам. Искат да го съдят в "демократична" Испания наследниците на избитите на стадиона комунисти. Ще му осъдят опинците. Ако не беше той Чили щеше да е Боливия, Никарагуа или Куба. А ние тук с ръкавици ще ги пипаме. Трябваше да стане като в Румъния, а ние им дадохме право да се защитят, да лъжат, да придобият всичко, да станат новите олигарси, да унищожат доказателствата, да подменят фактите, да си изживеят старините, да изнесат капитала на държавата... Още живеем под техния гнет, защото работим за техните наследници. Лустрация и затвори трябваше. И да върнат изпитите и изядени милиарди.

P.S.: От целия Източен блок само в Германия не позволиха да се унищожат или подменят архивите на ДС. В останалите държави Москва се погрижи. За да не можеш да им търсиш отговорност. Наглеци!

Това право им го даде Запада , ако бъдат послушни и верни на НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД те ще продължат да управляват!
Именно много партийци от първи защитници на комунизма , станаха първи защитници на НАТО и НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД , налаган от Вашингтон , Тел Авив и Брюксел!
Уговорката беше партийците изпълняват директивите на Вашингтон, в замяна на това заграбват всички национални и държавни активи, а те не бяха никак малко!
Раздадоха им партийните куфарчета и така се родиха "милионерите за една нощ"!
Те станаха олигарси с помощта на Вашингтон!
Аз гледах едно предаване на Георги Ифандиев , който е антикомунист, където гостува един от политическите затворници Янко Янков! Той каза , че КГБ и ЦРУ работиха заедно и това го разбрал още 90-те години!
Не случайно 90-те години интересите на Русия и САЩ в много отношения съвпадаха до 2010 г.!
Но САЩ си нарушиха договорките с Русия да не се разширяват на Изток!
И сега започна новата Студена война!
Ние отново сме в губещия лагер!

Може да си прав, че съм в някакъв лагер също като теб. Все пак съм в България.
Имаше един виц в началото на 90-те.
"Табели, сочещи на изток и запад. На западната пише "ЗАПАДЕН СВЯТ", а на източната "ИЗТОЧЕН ЛАГЕР"."

P.S.: 100 % съм сигурен, че ти в чужбина не си стъпвал или яко си кривиш душата.
Изображение

Потребителски аватар
radoslav_rashkov
Контакти:

Мнениеот radoslav_rashkov » 06 юли 2015 19:10

язе написа:
radoslav_rashkov написа:

Страхотно. Благодаря!
Изображение

Потребителски аватар
drakon
Контакти:

Мнениеот drakon » 06 юли 2015 19:13

язе написа:
radoslav_rashkov написа:

Е ти ме изпревари бе колега :lol: кво да ги правиш - облъчени зомбита :mrgreen:

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 06 юли 2015 19:19

radoslav_rashkov написа:
язе написа:
radoslav_rashkov написа:

Страхотно. Благодаря!

За нищо. 8-)

Потребителски аватар
radoslav_rashkov
Контакти:

Мнениеот radoslav_rashkov » 06 юли 2015 19:22

drakon написа:
язе написа:
radoslav_rashkov написа:

Викаш още един "другар" намери и вече си надъхан.
Изображение

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 06 юли 2015 19:26

radoslav_rashkov написа:
drakon написа:
язе написа:
radoslav_rashkov написа:

Викаш още един "другар" намери и вече си надъхан.

Ние сме на всеки милиметър, не знаеш ли? А уж си информиран. :mrgreen:

Потребителски аватар
aleksandrov77

Мнениеот aleksandrov77 » 06 юли 2015 19:30

radoslav_rashkov написа:Може да си прав, че съм в някакъв лагер също като теб. Все пак съм в България.
Имаше един виц в началото на 90-те.
"Табели, сочещи на изток и запад. На западната пише "ЗАПАДЕН СВЯТ", а на източната "ИЗТОЧЕН ЛАГЕР"."

P.S.: 100 % съм сигурен, че ти в чужбина не си стъпвал или яко си кривиш душата.

В груба грешка си - стъпвал съм в чужбина - в Англия , Франция и Германия преди 7 годиди гледах мачове на Зенит и се възползвах да се разходя в Англия , Франция и Германия за няколко дена!
Там черните стават все повече и повече, особено в Англия и Франция! Като видят източно-европеец се заяждат!
Ами не бих живял там, тъй като се чувствам чужденец и в мангализирана Западна Европа не ми харесва!
Това беше преди 7 години , сега си представям какво е с прииждането на новите имигранти от Африка и Азия!
И в Русия съм ходил тази година в Санкт Петербург и мога да кажа , че това е много красив град!
След седмица заминавам на почивка в Сочи за 5 дена!

А защо САЩ и Запада били по-добре от Изтока имали по-висок жизнен стандарт?
Нормално е там, където крадат и ограбват другите държави да имат по-висок жизнен стандарт! Западът точно това прави - краде и ограбва по-малките и слаби държави и по този начин поддържа изкуствено високия жизнен стандарт на своите граждани!
Ще ти дам прост пример:
Ако аз ходя и ограбвам мазетата и апартаментите на съседните блокове, моето семейство ще живее добре, нали ? От време на време ще черпя и съседите си, за да видят колко съм щедър и колко добре се живее у нас!
Ако някой от ограбените се усети и реши да протестира - отивам и го набивам! Взимам с мен разбира се и почерпените съседи - съюзници да ми помагат! Така ние ставаме 10 души срещу един! Силни сме нали ?
В същото време у нас започвам да купувам скъпа техника! Купувам си последни модели телевизори, храня семейството си с качествена храна! Разбира се, че всички деца на съседите ще искат да дойдат да живеят у нас! Нещо повече - децата и на ограбените от съседните блокове също ще искат да дойдат при мен, нали ?
Ето, това е политиката на Запада вече столетия ! Преди чрез колонизиране на държави и експлоатация на населението им и ресурсите им, днес чрез войни или по мирен път с помощта на СБ и МФВ!
Само , че лошото е , когато блоковете и мазетата за ограбване свършат! :mrgreen:
А това време вече настъпва за САЩ и компания! ;)
Последна промяна от aleksandrov77 на 06 юли 2015 19:32, променено общо 2 пъти.
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!

Върни се в “Свободна зона”