Разбира се че подобни класации са субективни, и обикновенно се правят върху даден критерий, или няколко такива.
Тази по-скоро е изградена върху продължителноста на конфликтите, съчетан с интензивноста и численноста на Армиите.
България и "Византия" водят такива войни и сражения, че засенчват до голяма степен тези, на Египетската, Римската и Персийската Империи.
До към 13-ти век България и Източната Римска Империя ( "Византия" ) могат да разчитат на 100 хилядни Армии ( и това не са целите войски ) ... Нещо, което често е било немислимо където и да било в света по-време на средновековието.
Да не кажа, че едва няколко формирования в Световен мащаб за цялото средновековие могат да се похвалят с подобно нещо.
Десетте най-колосални противопоставяния в историята
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
THE G.A.M.E
Re: Десетте най-колосални противопоставяния в историята
THE G.A.M.E написа:Разбира се че подобни класации са субективни, и обикновенно се правят върху даден критерий, или няколко такива.
Тази по-скоро е изградена върху продължителноста на конфликтите, съчетан с интензивноста и численноста на Армиите.
България и "Византия" водят такива войни и сражения, че засенчват до голяма степен тези, на Египетската, Римската и Персийската Империи.
До към 13-ти век България и Източната Римска Империя ( "Византия" ) могат да разчитат на 100 хилядни Армии ( и това не са целите войски ) ... Нещо, което често е било немислимо където и да било в света по-време на средновековието.
Да не кажа, че едва няколко формирования в Световен мащаб за цялото средновековие могат да се похвалят с подобно нещо.
Ами тогава що дири тук Студената война. Нито е 6 века, нито има грандиозни битки, изключая Виетнам и Корея, но сравнено с останалите определено бледнее. Просто няма единен критерий тук. Не може да се прави подобна класация, включвайки само конфликти, които те "кефят".
-
THE G.A.M.E
Chefos написа:Ами тогава що дири тук Студената война.
По-време на "Студената война" се водят няколко "малки" конфликта, засягащи двата полюса.
Корейската война, Виетнам, Афганистан, Ирано-Иракската война, Арабо-еврейският конфликт.
Във всеки един от тези сблъсъци, Запада и СССР са страни, участващи често, дори и с бойци ( неофициално, разбира се ) ... Както и с експерти и въоражение, това официално.
Предполагам за това е включен.
Но така или иначе, е най-добре, като се прави подобна класация, да е ограничена в даден период от време.
bobmarli написа:Точно България vs Византия си е било стандартно регионално конфликтче, нищо общо с колосолано противопоставяне.
Чети, приятелю, чети ! Когато в това "регонално" конфликтче се се водили огромни стратегически битки в продължение на 7 века, днешните супер сили са живеели в пещери . Факт ! Исторически факт !
Евала на автора,пуска доста интересени теми - и развлекателни,и такива,даващи знания.
В кои книги, поеми, филми и сериали фигурираме ние с Византия? Май никъде, освен в нашите. Така че нямаме място в тази класация. Навсякъде по света е имало войни и големи сражения и всеки може да излезе и да каже, че е номер 1. Всеки един артист или спортист може да говори, че е най велик, но медалите и продажбите са доказателството, че си номер 1, а не думите. Така и тука, след като ни няма никъде и никой не ни е отразил, значи не сме кой знае какво. Всеки е чувал за Чингис хан, без да знае нищо за Монголия. Поне един наш владетел да беше толкова известен, но нямаме. Значи нито сме били толкова силни, нито толкова страшни. Защото страшните и силните стават винаги известни, независимо с какво. Няма нужда от излишни надувания и комплекси тип Бай Ганьо. Поне в песента на Globus - Europa, щяха да ни споменат за 2 секунди , ако бяхме нещо важно и запомнящо се.
Player написа:В кои книги, поеми, филми и сериали фигурираме ние с Византия? Май никъде, освен в нашите. Така че нямаме място в тази класация. Навсякъде по света е имало войни и големи сражения и всеки може да излезе и да каже, че е номер 1. Всеки един артист или спортист може да говори, че е най велик, но медалите и продажбите са доказателството, че си номер 1, а не думите. Така и тука, след като ни няма никъде и никой не ни е отразил, значи не сме кой знае какво. Всеки е чувал за Чингис хан, без да знае нищо за Монголия. Поне един наш владетел да беше толкова известен, но нямаме. Значи нито сме били толкова силни, нито толкова страшни. Защото страшните и силните стават винаги известни, независимо с какво. Няма нужда от излишни надувания и комплекси тип Бай Ганьо. Поне в песента на Globus - Europa, щяха да ни споменат за 2 секунди , ако бяхме нещо важно и запомнящо се.
Като ми говориш за филми, искам де те питам - Орфей негър ли е или не?
Защото в един филм бяха изтипосали едно носърче в ролята на древния ТРАКИЕЦ-та филмите не са никакъе критерий
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра

-
Makarona87
- Контакти:
В момента в световен план има един доста сериозен конфликт- Божи86 срещу сръбският и англиийският език. Изхода от тази битка е неясен
Бих искал да обърна внимание върху един тип противопоставяне,което за мен е колкото колосално.....защото продължава векове,толкова и непонятно.Непонятно,защото става въпрос за воюване с всички средства....срещу собствения народ!Уточнявам,че това е мое мнение и никого не ангажирам с него!Непонятния процес,война на управляващите против народа се наблюдава в две страни.БЪЛГАРИЯ и Русия!Мен естествено ме интересува БЪЛГАРИЯ,но същата форма на геноцид,се наблюдава от векове и при братушките!(в новата история бих включил и Украйна)А там мащабите са по големи!Не знам дали това се дължи на някакъв източно славянски ген,или на търпението на въпросните народи....но е повече от очевидно!Каквито и жертви да са понасяли другите страни във всякакви войни и конфликти,те по някакъв начин са били оправдани и логични за времето си!Защото Александър Велики е воювал с персите,Наполеон с европейците,а Хитлер с целия свят.....но всеки от тях е действал,в полза на своите съотечественици!Докато в държавите населени с източни славяни,геноцидът над собствения народ даже се приема,като част от живота!Войните с Византия,отдавна са отминали и вече си пием узо с гърците по Средиземно море.Защото всяка война,все някога свършва!А геноцидът на нашите управници,над българите няма изгледи да свърши!Това може да се определи от някои,като регионален конфликт,защото БЪЛГАРИЯ е малка страна!Затова обърнах внимание,че същото се наблюдава от векове и при други!!!Но на нашите глави са нашите управници,които винаги са управлявали тази страна сякаш са и врагове!!!Извинявам се,че измествам въпроса встрани,но просто исках да предложа и друг поглед върху понятието конфликт! Конкретно по темата искам да добавя още един колосален сблъсък,за който ми се стори че не е споменато!Става въпрос за завоюването на Балканите от турците.Това събитие променя коренно тогавашния свят,не само с това че предизвиква Великите географски открития!Просто измества центъра на Цивилизацията.До тогава този център е тук,на нашия полуостров.Селджуците не успяват лесно да се наместят по нашите земи!Воюват почти 100 години с гърци,българи и сърби!Това ако не е колосално!?Според мен,основна грешка на балканските народи е,че не са се обединили срещу общата опасност!Най лошото е,че не сме се поучили от тази грешка!!!
- Drunken_Master
- Контакти:
MAXIMUS написа:bobmarli написа:Точно България vs Византия си е било стандартно регионално конфликтче, нищо общо с колосолано противопоставяне.
Чети, приятелю, чети ! Когато в това "регонално" конфликтче се се водили огромни стратегически битки в продължение на 7 века, днешните супер сили са живеели в пещери . Факт ! Исторически факт !
Откъде да ги знае тия работи момчето,бе ? По сурат тефтера и джагара-джугара в чалготеки там не ги пише тия работи...?
А според мен на първо място най-правилно бих поставил многобройните войни между Византия и Арабският халифат...
П.С.
Това ми напомня за съквартиранта ми,който се къпе на 5 дена - веднъж и яко е скаран с хигиената.Нон-стоп стои у фейсбук (сурат тефтера) и играе ЛоЛ...
И от време на време ще каже някоя върховна простотия,дето да ме изнерви максимално...
Та той беше казал веднъж,че: "Историята е най-тъпата наука...!"
Та така...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".