“Време разделно” е любимият филм на българските зрители

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
damyanov1963

Re: “Време разделно” е любимият филм на българските зрители

Мнениеот damyanov1963 » 08 юни 2015 16:05

Alexx написа:Хан Аспарух е изключително исторически неточен филм.
Иначе е много добър като филм, но е далеч от историческата истина.

А ти, ако знаеш каква е историческата истина, кажи я, не я крий!
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч

КРАСОТА ВЯРА БОРБА
Контакти:

Мнениеот КРАСОТА ВЯРА БОРБА » 08 юни 2015 17:25

Господин за един ден,Вчера,Опасен чар.Поне 3 филма които са по-популярни от Време разделно,но са след него в класацията.Примерно Вчера е любимият филм на цяло поколение ученици по времето когато беше излъчен.По цял ден спорихме как всеки би постъпил.Опасен чар и Господин за един ден всеки ден да го гледам пак ще се смея.

Потребителски аватар
NOMER14
Контакти:

Мнениеот NOMER14 » 08 юни 2015 19:45

Ужас!
"Осъдени души" не се ли изучава вече в училище!?

Потребителски аватар
язе
Контакти:

Мнениеот язе » 08 юни 2015 20:29

Моя фаворит е "Козият рог", но и "Време разделно" става... Трилогията Хан Аспарух е малко скучна, но американската версия "681- величието на хана" си е резачка от холивудски тип

АЯз обаче си оставам фен на "Двойникът" и "Специалист по всичко". :)

Mаргарит и Маргарита изобщо го няма в класацията...
... и после внезапно си направих секуро.

Потребителски аватар
dunavfc
Контакти:

Мнениеот dunavfc » 09 юни 2015 02:04

GOLEADOR написа:Дано романа Антон Дончев се изучава в българските училища.Така децата сами ще си отговорят на въпроса имало ли е турско робство в България или не.

Дано децата на България се научат да разделят обективната истина от емоционалността и пристрастието на всеки един филм, книга или стихотворение за този период. Дано децата на България разберат, че в един сюжет много често се хиперболизира и се придава прекален драматизъм. Безкраен е този спор и не виждам смисъл от неговото съживяване постоянно, който иска да вярва и, че е имало марсианско робство, все тая, всеки има свободата да се чувства роб и без да е бил такъв...

Потребителски аватар
fen-fen
Контакти:

Мнениеот fen-fen » 09 юни 2015 12:27

ntodorov написа:Не виждам "Хан Аспарух" сред тези филми.
Филмът беше на три серии, но година след това беше "обединен" под една за да бъде
пласиран зад океана. Той е един от малкото БГ филми по това време прожектирани извън кината на Стария Юръп
във времена на "студена война" и политически противоречия.
Скъп филм, в който няма грам компютърна намеса. Масовите сцени бяха плод
на свикване "под знамената" на огромна част от тогавашната ни Народна армия и огромния ресурс от запасен контингент ( 1980/81 година).
Цели полета ( Дунавската равнина в частта около град Никопол и село Черквица) са били изпълнени с
народ. Огромни пари са наливани за костюми, декори, каскади. Скоро четох, че за този филм са били използвани толкова много коне,
колкото към този момент няма в цяла България. :?

Подкрепям написаното от теб! Дори вечерта си говорихме в нас по този повод! В този филм мой роднина участваше като статист в конната армия. Разказвал ми е невероятни неща......
Иначе по темата - много филми заслужават да са номер едно.По принцип, който и да беше спечелил, щеше да предизвика същите полемики. Чета тука разни коментари и пак стигаме до манталитета ни. Мрънкаме и философстваме. Един вид "не знам как е, ама и така не е"! И често се питам, защо все вървим по метода на отрицанието? ;)
Напред Лудогорец ! http://ludogorec.net/forum/images/smilies/razgradscarf1.gif
[offtopic]Бареков ако пусне тоалетна хартия с физиономията си ще стане милионер![/offtopic]

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

"Време разделно" равно ли е на пропаганда ?

Мнениеот Drunken_Master » 10 юни 2015 20:42

Филмът "Време на насилие" по романа на Антон Дончев "Време разделно" спечели класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино",която подреди 100-те най-любими български филми на зрителите по случай 100-годишнината на кинематографията у нас. Финалът беше излъчен снощи с гласуване на живо, а първи подгласници станаха "Козият рог" на Методи Андонов и "Оркестър без име" на Людмил Кирков.
От тук изниква и дълго предъвкваната тема "Дали наистина романът е пропаганда на БКП ?",тъй като според доста хора,романът е написан с изкривени исторически факти и множество манипулации.Достоверността на източниците, на които се базира романът, е подложена на сериозни съмнения.На многократно отправяните критики за това, че романът е поръчков, Антон Дончев отговаря: "На мен не са ми давали поръчка! Аз реших да я напиша тази книга. След като и Стефан Дичев, и Андрей Гуляшки отказаха, тогава бях още неизвестен автор. И ми дадоха само 75 лева командировъчни и аз обиколих Родопите с тия пари за 15 дни. Никога преди не бях ходил там."
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Re: "Време разделно" равно ли е на пропаганда ?

Мнениеот v.r.s. » 10 юни 2015 20:53

Пропаганден или не, филмът е хубав и заслужено спечели класацията.
Полемиката около него е поредното доказателство, че в страната ни винаги ще се намерят недоволни критикари, с нихилистични коментари, които да оплюят всеки и всичко, както се случи и с паметника на цар Самуил. Най-ме разгневиха изказванията, че българинът е бил пропит с омраза, след като е избрал на първите две места филми, свързани с турското робство. Не беше казано точно така, но смисълът беше в тази посока.
На такива интелектуалци бих им теглил една майна, без извинение.

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 10 юни 2015 21:13

talpata написа:Някои от филмите в десетката са толкова тъпи и безинтересни/Крадецът на праскови,Осъдени души..../,че отново се доказва лошият материал в България е доста голям и като е гласувал за тях ги прави това което не са.

Зашлеви се сам...за да не идвам там !
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: "Време разделно" равно ли е на пропаганда ?

Мнениеот Der Schmarotzer » 11 юни 2015 13:36

Drunken_Master написа:Филмът "Време на насилие" по романа на Антон Дончев "Време разделно" спечели класацията на БНТ "Лачените обувки на българското кино",която подреди 100-те най-любими български филми на зрителите по случай 100-годишнината на кинематографията у нас. Финалът беше излъчен снощи с гласуване на живо, а първи подгласници станаха "Козият рог" на Методи Андонов и "Оркестър без име" на Людмил Кирков.
От тук изниква и дълго предъвкваната тема "Дали наистина романът е пропаганда на БКП ?",тъй като според доста хора,романът е написан с изкривени исторически факти и множество манипулации.Достоверността на източниците, на които се базира романът, е подложена на сериозни съмнения.На многократно отправяните критики за това, че романът е поръчков, Антон Дончев отговаря: "На мен не са ми давали поръчка! Аз реших да я напиша тази книга. След като и Стефан Дичев, и Андрей Гуляшки отказаха, тогава бях още неизвестен автор. И ми дадоха само 75 лева командировъчни и аз обиколих Родопите с тия пари за 15 дни. Никога преди не бях ходил там."

Между книгата и филма има съществена разлика в опита за внушение. Книгата е великолепна, истински щедьовър, макар и нямащ нищо общо с историческата истина. Докато филмът е откровена пропаганда, макар и чудесен като направа.
П.П. Тази тема за книгата и филма имам чувството, че преди време отново се дъвка във форума.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Върни се в “Свободна зона”