Българският фен и чувството му за собственост
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
Re: Българският фен и чувството му за собственост
Българският фен трябва да се научи, че няма как да изисква нещо без да даде нищо. Но и да си даде лептата, той има право само да критикува градивно, ако наистина обича отбора си.
Горките български футболни клубове. Извинявам се, че си позволявам да използвам българската дума! Другите клубове какви привърженици имат! Купуват си карти и билети. Редовно пълнят стадионите. Някои са дори акционери. А тук? Дори привържениците на най-популярните клубове си позволяват да се възмущават, че им се предлагат слаби и уговорени мачове. Не си купуват карти и билети. Дори не искат да си купят акции на уж любимия клуб. А би трябвало да се лишат от всичко, но да подпомогнат финансово клуба. Дори когато за човек със средно ниво на интелигентност е ясно, че т.нар. предлагане на акции е елементарна безбожна измама. От елементарни момченца, назначени за бизнесмени, впоследствие и за собственици и президенти. Нима истинският привърженик е длъжен да си дава парите дори когато е убеден, че те ще потънат (не)знайно къде и след няколко месеца клубът отново ще е в тежка финансова криза? Ръководен от същите собственици, президенти и директори. Нима трябва да се правиш на глупав за да бъдеш признат за истински привърженик, обичащ клуба си? Нима клубът в лицето на ръководството си не трябва да се бори за тази любов?
П.П. Позволявам си да попитам автора в кой район на света, респ. България, в кой град, респ. квартал трябва да живеят пишещите във форума за да не бъдат приемани мненията им с досада и пренебрежение.мм
П.П. Позволявам си да попитам автора в кой район на света, респ. България, в кой град, респ. квартал трябва да живеят пишещите във форума за да не бъдат приемани мненията им с досада и пренебрежение.мм
- Betchualeng Arnaikem
- Контакти:
Я първо обяснете какво разбирате под фен? Нима почитател на нещо е само този, който ходи на стадиона, вика и купува артикули и билети? Откъде накъде? Колкото и да им е жалко на някои хора, смятащи че един футболен отбор може да е смисъл на живота.. можеш да си привърженик на отбор, да му симпатизираш и да те боли от проблемите му и без да си разбиваш графика за да си на стадиона, без да се чудиш откъде да намериш пари за новия екип или нещо такова! Можете да го оспорвате докато Слънцето бъде заменено от Сатурн и ще си останете с оспорването. Това, че хора, които явно нямат достатъчно други ценни неща в живота та един отбор е най-значимото нещо в него е друг въпрос. Не ми се иска да бъда на мястото на човек, на който живота му е такъв, че футболен отбор измества от живота му жена, деца, работа, забавления и т.н. Този човек или не е наред или избрените неща в живота му са меко казано трагични.
Ходил съм на мачове, купувал съм артикули. Но въобще не смятам, че съм длъжен да го правя. И ще го правя когато аз реша. Привърженик съм на отбора, ще си остана такъв независимо от резултатите, но не смятам, че той може да командва живота ми. Не смятам, че някой в отбора може да се оправдава с липсата на мен и такива като мен или с това, че не сме купили новия шал да речем. Не мисля и че някой може да ми оспори това, че съм привърженик на отбора защото не живея на Герена. А когато съм там не приемам дори за секунда, че някой може да ми каже как да се държа там щом не преча на останалите. И не ме вълнува кой как ще разбере казаното от мен. Защото ако се вълнувам истински от мнението на всички няма да ми остане време да се вълнувам от нещата, които ме засягат.
И ако отида на стадиона или купя нещо, което ще донесе пари на отбора ще го направя колкото в подкрепа на Левски, толкова за собствено удовлетворение. Така стоят нещата с ВСЕКИ фен. Човек ходи на стадиона, гледа по телевизията, слуша по радиото мачовете, купува екипи и шалове защото иска да го направи. И по същата причина троши седалки, мята бомбички и пали факли. Това също е неоспорим факт: за да си фен на нещо, то трябва факта, че си такъв да ти носи удовлетворение. Дори в тежките моменти.
Разбира се, осъзнавам, че при това положение колкото и да съм недоволен от някои неща в отбора не мога да изисквам нищо от хората в него. Мога да си пожелая определени промени и толкова. Но всъщност отново... така стоят нещата с всички: колко от вас не пропускат мач и артикул, но също си остават с .. ропот?!
Перефразирайки един човек мога да кажа: няма по-големи и по-малки фенове. Хората са фенове или не са, останалото е деление.. на хора, които имат нужда да се почустват нещо повече от другите. Па макар и с .. ходене на мачове.
Ходил съм на мачове, купувал съм артикули. Но въобще не смятам, че съм длъжен да го правя. И ще го правя когато аз реша. Привърженик съм на отбора, ще си остана такъв независимо от резултатите, но не смятам, че той може да командва живота ми. Не смятам, че някой в отбора може да се оправдава с липсата на мен и такива като мен или с това, че не сме купили новия шал да речем. Не мисля и че някой може да ми оспори това, че съм привърженик на отбора защото не живея на Герена. А когато съм там не приемам дори за секунда, че някой може да ми каже как да се държа там щом не преча на останалите. И не ме вълнува кой как ще разбере казаното от мен. Защото ако се вълнувам истински от мнението на всички няма да ми остане време да се вълнувам от нещата, които ме засягат.
И ако отида на стадиона или купя нещо, което ще донесе пари на отбора ще го направя колкото в подкрепа на Левски, толкова за собствено удовлетворение. Така стоят нещата с ВСЕКИ фен. Човек ходи на стадиона, гледа по телевизията, слуша по радиото мачовете, купува екипи и шалове защото иска да го направи. И по същата причина троши седалки, мята бомбички и пали факли. Това също е неоспорим факт: за да си фен на нещо, то трябва факта, че си такъв да ти носи удовлетворение. Дори в тежките моменти.
Разбира се, осъзнавам, че при това положение колкото и да съм недоволен от някои неща в отбора не мога да изисквам нищо от хората в него. Мога да си пожелая определени промени и толкова. Но всъщност отново... така стоят нещата с всички: колко от вас не пропускат мач и артикул, но също си остават с .. ропот?!
Перефразирайки един човек мога да кажа: няма по-големи и по-малки фенове. Хората са фенове или не са, останалото е деление.. на хора, които имат нужда да се почустват нещо повече от другите. Па макар и с .. ходене на мачове.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein[/center]
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein[/center]
Да, наистина трябва да се изясни що е то "фен"? За мен фен е човек, който подкрепя отбора си в добро и лошо, не си върти задните части към силните на деня, готов е да отдели от залъка си, доколкото му е възможно, за да съществува отбора му, подкрепя го на стадиона, когато има време и финанси за това, готов е да плати, за да го гледа по телевизията. Всичко останало трудно може да се нарече фен.
Мда, отново се появява това изкривяване с понятието фен.
Никъде авторът не пише, че фен е само този, който еди какво си правел, а другия който не правел не е фен. Естествено това никой не го взима под внимание преди да излее изтормозената си душичка.
Темата е за това какво прави българския фен, който симпатизира на без значение кой отбор и какво смята, че му влиза в правата след като е извършил някакво купуване или посещение или пък обратното - нищо не е купувал или посещавал.
В крайна сметка е смешно някой да каже, че тоя или оня клуб бил "негов", ама това да се свежда до толкова, че начесва личното си его, щото не бил длъжен да прави това и онова.
Собствениците са длъжни пред всеки, а феновете са длъжни пред себе си.
Ами нормално празни са стадионите.
Никъде авторът не пише, че фен е само този, който еди какво си правел, а другия който не правел не е фен. Естествено това никой не го взима под внимание преди да излее изтормозената си душичка.
Темата е за това какво прави българския фен, който симпатизира на без значение кой отбор и какво смята, че му влиза в правата след като е извършил някакво купуване или посещение или пък обратното - нищо не е купувал или посещавал.
В крайна сметка е смешно някой да каже, че тоя или оня клуб бил "негов", ама това да се свежда до толкова, че начесва личното си его, щото не бил длъжен да прави това и онова.
Собствениците са длъжни пред всеки, а феновете са длъжни пред себе си.
Ами нормално празни са стадионите.
Хрумна ми нещо оригинално - верига автогара, която да работи в градовете и обслужва само футболни фенове на отборите от А група, които да пътуват с преференциални цени спрямо редовния транспорт в дните на мачовете - като ще се продават и билети за съответния мач в рейса като реално доказателство, че пътника отива на мач, а не се възползва само заради ниската цена на билета от точка до точка.
Има потенциал в тая идея.
Да стимулираме посещенията на стадионите.
Има потенциал в тая идея.
Да стимулираме посещенията на стадионите.
-
КРАСОТА ВЯРА БОРБА
- Контакти:
Собствеността се състои в това,че като дадеш 10 лв.за домакински мач искаш да видиш добро представление.Българският фен се чувства част от отбора и е длъжен когато вижда че нещо не върви,да поиска сметка.Но не да събличат треньори,да прекъсват мач или да се правят на собственици.Футбола се прави с пари.Фенове не могат да издържат отбор,но могат да намерят някой по-богат собственик от настоящият.Това с акциите не е решаване на проблема.Декларираш над 10 милиона,бориш се за медали.С 3 милиона си кандидат за изпадане.Случаят с кебапчията е показателен.Хулиган не знае как се управлява кръчма,а какво остава за футболен клуб.
КРАСОТА ВЯРА БОРБА написа:Собствеността се състои в това,че като дадеш 10 лв.за домакински мач искаш да видиш добро представление.Българският фен се чувства част от отбора и е длъжен когато вижда че нещо не върви,да поиска сметка.Но не да събличат треньори,да прекъсват мач или да се правят на собственици.Футбола се прави с пари.Фенове не могат да издържат отбор,но могат да намерят някой по-богат собственик от настоящият.Това с акциите не е решаване на проблема.Декларираш над 10 милиона,бориш се за медали.С 3 милиона си кандидат за изпадане.Случаят с кебапчията е показателен.Хулиган не знае как се управлява кръчма,а какво остава за футболен клуб.
Страхотен!
В България има само два клуба Локомотив и Славия всички останали са първо от Левски или ЦСКА а после от който и да било друг.
След снощните финали за различни купи - България, Испания, Германия всеки сам за себе си може да вземе решение какво представлява понятието фен.
Докато привържениците на Билбао се кефеха и си пееха песните рамо до рамо с тези на каталунците, все едно награждават тях, а не домакинът - Барселона - забележете домакин - Барса във финала за купата, то в Бургас се трошеха седалки от завист и яд.
Докато привържениците на Билбао се кефеха и си пееха песните рамо до рамо с тези на каталунците, все едно награждават тях, а не домакинът - Барселона - забележете домакин - Барса във финала за купата, то в Бургас се трошеха седалки от завист и яд.
Върни се в “Футбол - България”