Аз преди около 1-2 години осъзнах, че съм длъжник и от тогава съм решил да купувам новия екип за всеки сезон. Миналата година взех юбилейния, а тази съм решил да взема черния. Отделно дадох малко пари за акции. На мачове нямам много голяма възможност да ходя, но когато мога с най-голям кеф отивам, без значение дали е на важен мач на Левски или такъв срещу Хасково например. Все пак, ако човек не стисне очи и не си послуша сърцето, не даде някой лев въпреки Батков, качулките, перчемите, и т.н., то тогава не е фен, който обича, а дървен философ, който мрази! Такива индивиди обаче са просто непотребни, а и си ги имаме прекалено много.
Иначе поведението на "фена" е огледално на поведението на гражданина в България - седи пред телевизора, псува отбора/държавата, обвинява ръководството/правителството, претендира, че има права като фен/гражданин, но не отива на стадиона/улицата да си изрази фенската/гражданската позиция, не дава пукнат лев за отбора/ не си плаща данъците, и мрази, и завижда, и пак псува. Просто сме кофти човешки материал. За това всичко читаво се изнася. Вече 2 милиона са в чужбина, а доколкото четох на година се изнасят още десетки, ако не и стотици хиляди.
И за да не бъда поредното мрънкало, ето и решението - правете точно обратното на това което споменах в горния абзац - обичайте си отборите, ходете на мачове, карайте приятели и семейство на стадиона, бъдете активни, подредени, изрядни, обичащи, нормални хора, граждани с позиция и мнение, образовайте се, четете, не вярвайте на "медиите" ни,... и всичко ще си дойде на мястото. Толкова малко е нужно, а всъщност безкрайно много!
Българският фен и чувството му за собственост
Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90
- Болен Левскар
- Контакти:
Re: Българският фен и чувството му за собственост
У нас всички са фенове пред компа. Тук във форума е пълно с глорихънтъри, които не са виждали стадионите на отборите, които "подкрепят" или ходят само на МАЧОВЕ ОТ ЗНАЧЕНИЕ. Като в офиса...всеки левскар или чорбар.....ама гледа мачове по тв-то. Щом се започва с оправдания....няма време, няма пари, няма купи, и т.н.......остави го. Това не е фен. Да аз съм фен на Етър, ние сме във В група. От шампиони стигнахме до Б, после до В.....отбора(шампионския) беше закрит миналата година, имаше някакъв частен отбор в града, който накрая стигна до А група с турски собственици.......преди 2 години започнахме на чисто във В група.....но това не ми пречи, когато имам възможност да ходя на мачове на отбора(когато съм си във ВТ, или наблизо около София). Помагам с каквото мога....членски внос, сезонен билет, някоя фланелка или фен артикул.....няма значение дали съм на мач...купил съм си сезонна карта. С това мога, с това помагам. Даже по едно време навивах 2 фирми с които работим да помогнат с по 20-ина бона на година на отбора...ама не успях да ги убедя
....не им се давало пари за ритнитопковци.
Не защото съм фен на този отбор, но колkо човека правят това за отбора.....па дори и да е във В група ? Парите никога не са най-важното.
http://sport-vt.com/fen-na-vetarv-propa ... vitev.html
Не защото съм фен на този отбор, но колkо човека правят това за отбора.....па дори и да е във В група ? Парите никога не са най-важното.
http://sport-vt.com/fen-na-vetarv-propa ... vitev.html
Интериорни врати - Врати хармоника
Феновете са тълпа, стадо, което върви по течението, те няма как да са виновни. Босовете, които или хвърлят пари, като циганин, спечелил от тотото и нищо не искат, или просят, вместо да правят бизнес, са докарали нещата до там. Примерно, не е вярно, че в Англия не можеш да гледаш мач с билет, може, ама 2-3 билета ти излизат колкото една карта за целия сезон. И хората купуват карти, като ги купят, ходят на мачовете, като ходят, се чувстват съпричастни, като са съпричастни, купуват и фен артикули, да си му фен става модно, даже разни българчета или китайчета, които не са стъпвали на стадиона се включват и т.н. Ама такива маркетингови и управленски схеми, даже наготово да ги кажеш на повечето български босове, няма да ги разберат, да не говорим да стигнат до някакви подобни идеи самостоятелно, щото едва ли някой ще има желание да ги учи безплатно и насила как да изкарат пари.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.
Да, много хубава темичка и доста вярна. Такова чудо като обикновен фен няма, има фенове-професори, които си мислят, че знаят повече от треньори, президенти, къде само не са започнали да дават акъл как точно се рита топката. Изгради се една култура на всезнаещите, всепсуващите сеирджии, които не могат на жена си да кажат нищо и затова намират за нужно да дават акъл на стадиона. Това не са фенове, това дори не е публика. На тези хора реално не им пука за отбор или за някакви успехи, та те и при успехи имат какво да коментират, което не им е харесало. Това е манталитет на провалените хора, които са нищо в ежедневието си и се изживяват с второто си аз на стадиона. Те пари не само, че не искат да дават, на тях и 4-5 лева са им много за билет и затова си мислят, че си купуват не билет, а разрешително да се изявяват като Господ на стадиона. Разликата между тези и истинския фен е, че този истински фен не само дава пари за билет с кеф, но гори с всичко случващо се в клуба му. Той се ядосва и също коментира, но не се изживява като последна инстанция и професор по всичко. Отборът пада, него го боли, но чака следващия мач с надеждата всичко да се оправи. Той не отива на другия мач зареден с псувни по адрес на всички, а с надежди за хубави емоции.
- dreben23
- Контакти:
Куп безсмислици и в тази тема! Има и някои верни неща с които бих могъл да се съглася, но и много глупости след това. Длъжник съм единствено на себе си, а може би и на близките си, защото откакто се помня съсипвам и моя, че и техния живот заради това, че обичам ЦСКА повече от други неща!
Просто има ли ЦСКА и светът да гръмне и нови десет божи заповеди да бъдат измислени, пак няма да ме интересува, докато не ми свърши мача. Че вие ще кажете, че като съм привърженик и на Арсенал, Валенсия, Рома, Лацио, Леверкузен Олимпиакос, Фейенорд, Порто вече не ги ща,
, о, да, и Парма е пред фалит- това е друг от най-обичаните ми и съкровени отбори. Членски карти ли съм длъжен да си купя на всички тях или акции, за да не съм им длъжник?
Тази година може да ми загинат два отбора, и двата са много велики, дори си нямате представа колко мъчно ще ми стане и ми е в момента, но пак се опитвам да се шегувам някакси. А некви тука пишлигарчета ще ми казват, че съм бил длъжен, напротив, феновете подкрепят, но истинският фен трябва да е независима структура, а в момента не е така и това и една от основните причини българският футбол да изглежда толкова жалко с всяка изминала година, защото истинските фенове не могат да отидат на стадиона, не могат да заведат децата си, приятелите си, за да не ги убие някоя случайно хвърлена от шепа идиоти бомбичка, камък или друг предмет!
А други пък има на заплата едва ли не и свалят и издигат нови ръководства, па макар и да се вижда, че са млади, неопитни и може би и съвсем некомпетентни!
Колко милиона глоби плати ЦСКА досега например? Вие не сте ли длъжни да спазвате обществения ред и наредбите- отборът агонизира, а вие отивате и си правите огнените феерии след които ни ликвидират от глоби, ами ето я тъпотията!
Познавал бил нашия хора, които казвали еди кво си, ама има няколко вида хора, момче младо и зелено- разумни, не чак толкова разумни и съвсем глупави също така си има.
Разумните ще помислят за какво дават парите си първото което е, има ли смисъл от това и най-важното на кого ги дават, ако изобщо ги дадат де! По-малко разумните ще помислят за всичките тези неща, но ще ги дадат от любов най-вече и няма да бият барабан, макар да са се усетили и къде ще отидат парите им, но ще дадат от добро сърце! Съвсем глупавите ще ги дадат, защото така им били казали, че е редно и че ще бъдат длъжници ако не дадат!
Защо пък да са длъжници?
Себе си бих причислил към втората група по-малко разумните, които биха дали своята лепта от любов и досещайки се къде могат да отидат парите им, но нито ще бием барабан, нито ще знаете, че сме дали!
Има и други групи хора, но тях ще си ги запазя за десерт, добре де, тролове им викате вие младите днес!
Пазаруването на артикули, членските карти и всяка една услуга, която ти предлага даденият клуб се прави по собствено желание и никой на никого не е длъжен! Ами то и ние можем да кажем, че футболистите са длъжни да им пука за дадения отбор, длъжни са да ни осигурят поне една победа на буксир ако трябва, ама си мълчим нали, щото реално и те на никого не са длъжни ако трябва да съм честен, още повече, че очакват да получават понякога и заплатите си навреме. Гладна мечка хоро не играй в крайна сметка, ами и те не са длъжни да играят без пари, ама го и правят. Че не побеждавали не знам си какво, ами то в която и работа да вземеш, никой няма да ти произведе достатъчно качествена продукция ако си му забавил няколко заплати, даже ще вдигнат стачка или ще изгубят служебно някой "мач"! После ще си изгубят и работата, но и това го има.
А легендите не бяха ли и те длъжни да окажат ако трябва някакъв обществен натиск най-малкото. че най-добрият български клуб загива, ако нямат пък толкова артък пари, не бяха ли длъжни поне да се поинтересуват за съдбата на този клуб, от който са произлезли, направили име и печелили пари? Значи дребните хорица сме длъжни на някого, а легендите не, кога за тях ще пуснем било тема или статия, защото според мен най-вече те нехаят?
Инвеститорите не бяха ли длъжни да инвестират, ама не, и те чакат начисто да легнат с прани чаршафи и възглавници?
,
Познавал бил нашия хора, които казвали еди кво си, ама има няколко вида хора, момче младо и зелено- разумни, не чак толкова разумни и съвсем глупави също така си има.
Разумните ще помислят за какво дават парите си първото което е, има ли смисъл от това и най-важното на кого ги дават, ако изобщо ги дадат де! По-малко разумните ще помислят за всичките тези неща, но ще ги дадат от любов най-вече и няма да бият барабан, макар да са се усетили и къде ще отидат парите им, но ще дадат от добро сърце! Съвсем глупавите ще ги дадат, защото така им били казали, че е редно и че ще бъдат длъжници ако не дадат!
Себе си бих причислил към втората група по-малко разумните, които биха дали своята лепта от любов и досещайки се къде могат да отидат парите им, но нито ще бием барабан, нито ще знаете, че сме дали!
Има и други групи хора, но тях ще си ги запазя за десерт, добре де, тролове им викате вие младите днес!
Пазаруването на артикули, членските карти и всяка една услуга, която ти предлага даденият клуб се прави по собствено желание и никой на никого не е длъжен! Ами то и ние можем да кажем, че футболистите са длъжни да им пука за дадения отбор, длъжни са да ни осигурят поне една победа на буксир ако трябва, ама си мълчим нали, щото реално и те на никого не са длъжни ако трябва да съм честен, още повече, че очакват да получават понякога и заплатите си навреме. Гладна мечка хоро не играй в крайна сметка, ами и те не са длъжни да играят без пари, ама го и правят. Че не побеждавали не знам си какво, ами то в която и работа да вземеш, никой няма да ти произведе достатъчно качествена продукция ако си му забавил няколко заплати, даже ще вдигнат стачка или ще изгубят служебно някой "мач"! После ще си изгубят и работата, но и това го има.
А легендите не бяха ли и те длъжни да окажат ако трябва някакъв обществен натиск най-малкото. че най-добрият български клуб загива, ако нямат пък толкова артък пари, не бяха ли длъжни поне да се поинтересуват за съдбата на този клуб, от който са произлезли, направили име и печелили пари? Значи дребните хорица сме длъжни на някого, а легендите не, кога за тях ще пуснем било тема или статия, защото според мен най-вече те нехаят?
,
***САМО ЦСКА!***
***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)
***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)
Обичам отбора си.По принцип цялото семейство сме фенове на БЕРОЕ.С отбора сме в добро и лошо.Нямам много възможност да пътувам извън града за да гледам мачовете, но в Стара Загора не пропускаме мач.Никога не съм се възмущавала като паднем.За мен това е по-скоро начин да открием грешките си и да учим от тях.И да не се повтарят.Относно помоща ми към отбора ,тя се изразява в това,че почти няма дреха или фен артикул,който да не сме го купили;на детето,мен или съпруга ми.Сега чакаме новия екип за да си го купим и него.Предстои ни мач за второ място - имам надеждата,по-скоро много се надявам ,че ще победим.Но ако стане обратното едва ли ще обърна гръб,понеже ще знам,че сме направили всичко възможно да спечелим.Няма да правим драми от това.Ще се върнем по-силни и по-уверени в себе си.Само БЕРОЕ!
Дребен23, разбрал съм от опит, че в Смолянския край си падате малко Мара-подробната, но мнението ти отново опира за това какво правят другите, а не какво си направил ти освен да зяпаш телевизора и да караш близките ти да ти слугуват на прищявките.
Аз не се чувствам длъжен на никой. Първо клуба трябва да се превърне в нормално функциониращ и след това да изисква някаква съпричастност от моя страна. На кой да се чувствам длъжен? На Коко Динев, Венци Корема, Лупи, Батков или пък особено на Цветан Василев?
Колкото те ми дават толкова и аз-2-3 билета месечно.
Колкото те ми дават толкова и аз-2-3 билета месечно.
Аз за себе си не чувствам угризения!Правя това което мога и което искам!Не целя да се харесам на някого.За добро или за лошо съм фен на ЦСКА и съм от Бургас.Това прави присъствието ми на мачове не толкова лесна задача
!Парите са единия проблем,времето е другия.Имам и семейство,което също очаква внимание от мен!Ходя на възможно най-много мачове,а които не мога ги гледам по ТВ.Имам фланелката от последния сезон,ако са хубави новите ще си взема и за следващия.Шалове не купувам,защото имам един от около 15 години и ходя с него.Пазарувам и разни други неща от магазина на Армията-колан,ръкавици,значки,запалки(защото все още пуша цигари).Искам да си взема и сезонна карта,но е прекалено сложна процедурата(поне за мен).В кампанията за акции си купих!ЦСКА е МОЙ в сърцето ми.Отдавна съм спрял да искам оставки,треньори ..........!Ходя на стадиона с целта да гледам отбора и да го подкрепям 90 мин.Простотии които се случват в Клуба ми последните 7-8 години биха объркали и най-умния човек на земята,какво остава за мен.Затова ще изчакам за да разбера какво ще се случи и ще реша за себе си.В две неща вярвам.
1.Умишлено има кампания СРЕЩУ футбола и феновете в България.Целта е да не се събират много хора на едно място,че току виж са се усетили в каква мизерия живеем и решили да променят това!Затова и се наслагва омразата между нас.
2.титан бяха сложени за да докарат Клуба до фалит.Не може просто така да закриеш ЦСКА.За да го направиш,трябав-допинг скандал,срамни ЕКТ,кражба на футболист,неплащане трансфер на друг,странни абдикирания то титла,не плащания на задължения.............За да дойде момента в който дори и такива като мене да се примирим.
1.Умишлено има кампания СРЕЩУ футбола и феновете в България.Целта е да не се събират много хора на едно място,че току виж са се усетили в каква мизерия живеем и решили да променят това!Затова и се наслагва омразата между нас.
2.титан бяха сложени за да докарат Клуба до фалит.Не може просто така да закриеш ЦСКА.За да го направиш,трябав-допинг скандал,срамни ЕКТ,кражба на футболист,неплащане трансфер на друг,странни абдикирания то титла,не плащания на задължения.............За да дойде момента в който дори и такива като мене да се примирим.
Фенът е клиент, консуматор на продукцията, която произвежда клубът.
Фенът ходи на мач, защото очаква да получи приятна емоция.
Фенът си купува шалче, шапка или друг артикул, защото е горд, че е привърженик именно на този клуб.
Фенът пее за клуба, защото му е кеф, че неговият отбор играе и се опитва да победи противника. Настроенито му е приповдигнато и с песента си се опитва да го предаде на футболистите на терена.
Но фенът няма никакво право да се опитва да командва в клуба, ако не е собственик или директор. Няма право да съблича футболисти, треньори, да иззема функциите на ръководството.
В този смисъл фенът не е длъжен да прави каквото и да било за клуба, освен като ходи на мач, да си купи билет.
Аз дадох пари да си купя акции на ЦСКА, защото исках да помогна, доколкото мога. Дадох пари и когато Томов искаше към края на Март.
Не защото се чувствам длъжен, а защото съм искал.
Ходих и по улиците да викам срещу намерението на Титан за закрие клуба.
Но съм категорично против това, което направиха фенските фракции, като принудиха Томов да си даде акциите на Милко.
Не защитавам Томов. Просто това не е наша работа. Нито можем да издържаме клуба, нито да го управляваме.
Можем само да ходим на мач или да не ходим на мач.
Фенът ходи на мач, защото очаква да получи приятна емоция.
Фенът си купува шалче, шапка или друг артикул, защото е горд, че е привърженик именно на този клуб.
Фенът пее за клуба, защото му е кеф, че неговият отбор играе и се опитва да победи противника. Настроенито му е приповдигнато и с песента си се опитва да го предаде на футболистите на терена.
Но фенът няма никакво право да се опитва да командва в клуба, ако не е собственик или директор. Няма право да съблича футболисти, треньори, да иззема функциите на ръководството.
В този смисъл фенът не е длъжен да прави каквото и да било за клуба, освен като ходи на мач, да си купи билет.
Аз дадох пари да си купя акции на ЦСКА, защото исках да помогна, доколкото мога. Дадох пари и когато Томов искаше към края на Март.
Не защото се чувствам длъжен, а защото съм искал.
Ходих и по улиците да викам срещу намерението на Титан за закрие клуба.
Но съм категорично против това, което направиха фенските фракции, като принудиха Томов да си даде акциите на Милко.
Не защитавам Томов. Просто това не е наша работа. Нито можем да издържаме клуба, нито да го управляваме.
Можем само да ходим на мач или да не ходим на мач.
Върни се в “Футбол - България”