Парите във футбола

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: Парите във футбола

Мнениеот Tommi » 09 май 2015 12:24

Captain Stottlemeyer написа:
bobo_13 написа:Футболът е престиж и влияние. Много малко отбори печелят от него. Ето дори и едни Ман Ю, които до миналия сезон все бяха на печалба, този сезон се очертават на загуба.
Някои казват Реал имал 600 млн. приходи....хубаво. Ама каква е печалбата? Ако имаш приходи от 600 млн., а разходи от 620 млн.....значи работиш на загуба. Известно е, че само германския модел за момента е работещ. Както се вижда и от всички 1/4 и 1/2 финалисти в ШЛ само Байерн Мюнхен няма задължения(даже преди 5-6 месеца си изплати предсрочно с 9 години стадиона, като плати и частта на Мюнхен 1860).
Извън Германия всички отбори са собственост на един човек или фирма. И по този начин са силно зависими от него. Пари изкарват много малко отбори от него. Затова и УЕФА въведе ФФ.
У нас отдавна футболът се използва за пране, пласиране, избори и тото, а ясно е и че особено в Левски и ЦСКА има и много политика по отношение на собственици и спонсори.

До голяма степен съм съгласен с написаното. :) Конкретно за т.н. "пране на пари" във футбола: Доколкото знам, да "изпереш" определена сума "мръсни" пари означава да вложиш тези пари в някакъв законен печеливш бизнес, където да ги "изпереш" и да си ги върнеш ако не 100 %, то с една допустима минимална загуба - вече "чисти". Не виждам как би могло да стане това в българския футбол, който отдавна е на командно дишане. Не съм убеден, че дори клубове като "Лудогорец" и "Литекс" са на самоиздръжка и печалба, за останалите да не говорим... 8-)

Футболът е един от най-благоприятните сектори за пране на пари. ;) Схемите са много и по принцип не е важно колко развит е футболът в съответната държава. Даже при някои схеми е по-подходящо да се използват клубове от по-ниски нива, а не водещите отбори.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 09 май 2015 12:29

Tommi написа:
Captain Stottlemeyer написа:
bobo_13 написа:Футболът е престиж и влияние. Много малко отбори печелят от него. Ето дори и едни Ман Ю, които до миналия сезон все бяха на печалба, този сезон се очертават на загуба.
Някои казват Реал имал 600 млн. приходи....хубаво. Ама каква е печалбата? Ако имаш приходи от 600 млн., а разходи от 620 млн.....значи работиш на загуба. Известно е, че само германския модел за момента е работещ. Както се вижда и от всички 1/4 и 1/2 финалисти в ШЛ само Байерн Мюнхен няма задължения(даже преди 5-6 месеца си изплати предсрочно с 9 години стадиона, като плати и частта на Мюнхен 1860).
Извън Германия всички отбори са собственост на един човек или фирма. И по този начин са силно зависими от него. Пари изкарват много малко отбори от него. Затова и УЕФА въведе ФФ.
У нас отдавна футболът се използва за пране, пласиране, избори и тото, а ясно е и че особено в Левски и ЦСКА има и много политика по отношение на собственици и спонсори.

До голяма степен съм съгласен с написаното. :) Конкретно за т.н. "пране на пари" във футбола: Доколкото знам, да "изпереш" определена сума "мръсни" пари означава да вложиш тези пари в някакъв законен печеливш бизнес, където да ги "изпереш" и да си ги върнеш ако не 100 %, то с една допустима минимална загуба - вече "чисти". Не виждам как би могло да стане това в българския футбол, който отдавна е на командно дишане. Не съм убеден, че дори клубове като "Лудогорец" и "Литекс" са на самоиздръжка и печалба, за останалите да не говорим... 8-)

Футболът е един от най-благоприятните сектори за пране на пари. ;) Схемите са много и по принцип не е важно колко развит е футболът в съответната държава. Даже при някои схеми е по-подходящо да се използват клубове от по-ниски нива, а не водещите отбори.

Сигурно си прав. Век живи, век учись - казват руснаците. ;) Ще ти бъда благодарен, ако ми дадеш някакъв пример - не съм се замислял за възможните схеми... :oops:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 09 май 2015 12:59

Captain Stottlemeyer написа:Сигурно си прав. Век живи, век учись - казват руснаците. ;) Ще ти бъда благодарен, ако ми дадеш някакъв пример - не съм се замислял за възможните схеми... :oops:

Най-често при финансиране на клуба и трансфери на футболисти, но е малко по-дълго за описване. Иначе една проста схема като пример е чрез билетите. Декларираш, че са купени 1000 билета, а всъщност на стадиона има 500 зрители. Другите 500 билета си ги купил ти с мръсни пари и получаваш като приход от тях чисти пари. ;) Разбира се, невинаги може да мине този номер.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 09 май 2015 13:01

Сигурно има много начини за пране на пари, но най-елементарните са:

- надуваш приходите от билети ( на мач идват по 500 човека, ти пишеш 5000) 4500 фиктивни билета Х 10 лв....ето изпрал си едни 45 000 лв(можеш да им докажеш произхода) х 15 мача на сезон.....става добра сума
- чрез трансфери - купуваш играчи или продаваш....има комисионни за менидджъри, посредници и т.н., може и някой приятелски клуб да ти купи играча за 5 пъти по-висока сума, а реално да струва 1/5. Например Ботев решава да продаде Анисе на Лц за 100К евро, но има едни 400К, на които не може да докаже произхода....дава ги на Лц, които купуват Анисе за 500К......(Лц са богат клуб, никой няма да им търси сметка, ти ще им пуснеш една победа, за да се съгласят)
- има много агенции държащи правата на определен футболист...и там пак може да играеш както в предния пример.....
- заплати и премии - подписваш договории за нереално високи заплата за футболистите , а сина ти им е мениджър и взема 50% от тях...или минават през агенция
- фен артикули - продал си за една година 1000...пишеш че си продал 20 000 и ето ти пак "чист" приход

А и винаги можеш да уредиш мач и твой приятел да заложи и да вземе парите, после му даваш част от парите, вземаш фиша.....па чакай някой да те разследва за уговорени мачове.

А сигурно схемите са още по-големи, защото ако се сещате има един ФК Обилич, който бе използван от Аркан за търговия с оръжие и трафик на наркотици.....всичките обороти минаваха през клуба... за това може да се пита Саша Симонович(май по това време е играел за Обилич...може да знае нещо)
Интериорни врати - Врати хармоника

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 09 май 2015 14:15

Арсенал е типичен пример за отбор който се използва от акционерите за печалба.
Влагат пари колкото отбора да се класира в топ 4 и на 1/8 финал в шл за да вземат големите пари.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 09 май 2015 14:36

Господи, на какви неща учат днешната младеж в икономическите ВУЗ-ове!... :o Горкият Карл Маркс сигурно се върти в гроба си като гергьовско агне... :lol:
Майтапът настрана, приемам възможностите за пране на пари чрез футбола с една уговорка: Тук става въпрос за легализиране на пари, придобити по престъпен начин, чрез друго престъпление - независимо дали се касае за завишен брой на продадени билети или шашма при трансфер.
Има възможност за пране на пари (класически пример) чрез влагането им в напълно законен и редовен от "а" до "я" бизнес - някакво производство, например. Но нека да не задълбаваме по темата... ;)
И честит Ден на Европа! :)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
bobo_13
Контакти:

Мнениеот bobo_13 » 09 май 2015 14:45

Кой то ходи във ВУЗ-овете, има Интернет :)

https://footballsci.wordpress.com/2013/ ... yathletic/

http://www.theguardian.com/uk-news/2013 ... ng-bookies

[offtopic]http://www.dnevnik.bg/sport/2013/07/16/2104404_kak_da_izperem_parite_chrez_futbola/[/offtopic]
Интериорни врати - Врати хармоника

мили

Мнениеот мили » 09 май 2015 14:54

iliyan написа:Може , но в началото трябва много да вложиш и не сам пари.Ако започнеш да градиш ДЮШ и лека полека стигнеш до мъжкият отбор ще се получи.
Един такъв пример е ДИТ Спорт.Започваш с деца и те един ден порастват и стават основата на мъжкият отбор.Не като Кирето да купуваш някакви бразилчета и да си мислиш , че помагаш на българският футбол.
...

Да, "трябва много да вложиш, и не самО пари".
Трябва да вложиш и ум, ако го имаш, за да не замесваш във всяко свое мнение "Кирето".
Като видя само "iliyan", вече знам какво е написано в това мнение.

Потребителски аватар
Капитан*Скръц
Контакти:

Мнениеот Капитан*Скръц » 09 май 2015 15:35

Колко от клубовете се финансират с чист бизнес ?
Хората които ги препитават дали са белоснежно чисти ... сълзици ..?
Тук нещата опират и до това - може ли клуб по т.нар. чист начин да просперира ... с чисти пари съответно трансфери, неподкупени мачове ...
Откакто стана онова с Ювентус .... някак си изгубих вяра във футбола ....

iliyan

Мнениеот iliyan » 09 май 2015 16:05

мили написа:
iliyan написа:Може , но в началото трябва много да вложиш и не сам пари.Ако започнеш да градиш ДЮШ и лека полека стигнеш до мъжкият отбор ще се получи.
Един такъв пример е ДИТ Спорт.Започваш с деца и те един ден порастват и стават основата на мъжкият отбор.Не като Кирето да купуваш някакви бразилчета и да си мислиш , че помагаш на българският футбол.
...

Да, "трябва много да вложиш, и не самО пари".
Трябва да вложиш и ум, ако го имаш, за да не замесваш във всяко свое мнение "Кирето".
Като видя само "iliyan", вече знам какво е написано в това мнение.

Нищо не си разбрал от това което съм написал,Аз като видя "мили" ми става ясно , че вече си направил свирката на Кирето и си решил , че е време тук да го защитиш.
Време и пари.И тогава момента с бразилчетата отпада и бързата печалба.А относно корабите - Кирето вече ги наряза и парите даде на разни негърчетата и бразилчетата.
За да си задоволи егото ! И да покажи на всичко колко е висок :lol: :lol: :lol:
[wrapimg=left]http://img819.imageshack.us/img819/3282/53oo.gif[/wrapimg]
"УМНИЯТ винаги отстъпва. Каква велика мисъл. Това обяснява господството на ГЛУПОСТТА в света" - Баронеса Мария фон Ебнер-Ешенбах
"Количеството на глупаците намалява, но качеството им нараства" - Михаил Генин

Върни се в “Футбол - България”