Captain Stottlemeyer написа:bobo_13 написа:Футболът е престиж и влияние. Много малко отбори печелят от него. Ето дори и едни Ман Ю, които до миналия сезон все бяха на печалба, този сезон се очертават на загуба.
Някои казват Реал имал 600 млн. приходи....хубаво. Ама каква е печалбата? Ако имаш приходи от 600 млн., а разходи от 620 млн.....значи работиш на загуба. Известно е, че само германския модел за момента е работещ. Както се вижда и от всички 1/4 и 1/2 финалисти в ШЛ само Байерн Мюнхен няма задължения(даже преди 5-6 месеца си изплати предсрочно с 9 години стадиона, като плати и частта на Мюнхен 1860).
Извън Германия всички отбори са собственост на един човек или фирма. И по този начин са силно зависими от него. Пари изкарват много малко отбори от него. Затова и УЕФА въведе ФФ.
У нас отдавна футболът се използва за пране, пласиране, избори и тото, а ясно е и че особено в Левски и ЦСКА има и много политика по отношение на собственици и спонсори.
До голяма степен съм съгласен с написаното.Конкретно за т.н. "пране на пари" във футбола: Доколкото знам, да "изпереш" определена сума "мръсни" пари означава да вложиш тези пари в някакъв законен печеливш бизнес, където да ги "изпереш" и да си ги върнеш ако не 100 %, то с една допустима минимална загуба - вече "чисти". Не виждам как би могло да стане това в българския футбол, който отдавна е на командно дишане. Не съм убеден, че дори клубове като "Лудогорец" и "Литекс" са на самоиздръжка и печалба, за останалите да не говорим...
Футболът е един от най-благоприятните сектори за пране на пари.