72 години от рождението на Гунди - 72 години безсмъртие

Модератори: TodorT, paceto, modor, kartago, SkArY_9, rhaegar, Rivaldo10, ntodorov, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
modor
Контакти:

72 години от рождението на Гунди - 72 години безсмъртие

Мнениеот modor » 04 май 2015 10:22

[center]Изображение[/center]

Днес, на 4 май, се навършват 72 години от рождението на легендарния български футболист Георги Аспарухов - Гунди.

По този повод в сайта на Левски публикуваха материал, посветен на Гунди, озаглавен "72 години безсмъртие".

Публикуваме целия текст без редакторска намеса:

За поколенията, докоснали се до него, и за тези след тях, Гунди е необикновен, гениален футболист. Величина в стандартите за мъжество, икона за любимия „син” клуб или просто нападателят на нашите мечти.

Георги Аспарухов е явление, надхвърлящо границите на играта футбол, защото в Гунди хората са виждали и виждат нещо необикновено. Една искра, хранеща духа, носеща усмивка, упование и надежда. Еманация на разбирането за човек.

Днес, Гунди можеше да празнува 72-ри рожден ден, ако трагедията на Витиня не го бе отнела от света и България. Ние обаче все още го помним. Защото безсмъртието на великите се кодира в паметта и любовта на поколенията. А тя не само, че не угасва. Тя расте с всяко изминало поколение. Младите слушат прехласнати историите за неговото майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че го няма.

Сълзите у всички, които са се докоснали до Аспарухов, са неизбежни и следват един непрестанен поток на мъка още от далечния вече 30 юни 1971 година.

Тъгата по Гунди не е просто тъга по един велик играч. Не е тъга само на спортната общественост, но и на цяла България. Защото от загубата на доблестни хора неминуемо боли.

Българското съзнание винаги е имало нужда от идоли, на които да подражава, от упование и светлина, която да следва. За радост на неговите съвременници и поколенията след тях Гунди е именно такъв. Ако днес той бе жив, всички щяхме да черпим от неподправената му доброта, но съдбата реши друго.

Гунди живя като пророк за своето време, което по своята същност бе непокварено и приказно. Той не бе грандоман, нито самозабравил се герой на деня. Напротив, според мнозина скромността му била в повече.

За кариерата му е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят завинаги.

Той бе и остава всенароден любимец, затова и до наши дни не секва скръбта по ранната му гибел. Човек легенда, човек обичащ и прощаващ, човек, който не заслужаваше да загине толкова млад. Но нали казват, че Господ прибира най-добрите си чада при себе си. Навярно мисията му е била изпълнена - той пося вяра, надежда и обич у привържениците на футбола.

Накара няколко поколения футболисти да изучават магията на стила му, да се възхищават на майсторството. Той роди мита за красотата на играта.

Всъщност, така живеят легендите. Не само като ги помним, но и като се опитваме да бъдем поне в нещичко големи като тях.

72 години от рождението на Георги Аспарухов... Вечна памет и поклон!
"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.

Потребителски аватар
Avanti_Ragazzi
Контакти:

Re: 72 години от рождението на Гунди - 72 години безсмъртие

Мнениеот Avanti_Ragazzi » 04 май 2015 10:30

Вечна му Памет!
[center][wrapimg=]http://prikachi.com/images/742/9410742s.png[/wrapimg][/center]
[center]Чардар, Ловеч, Микре, кои сте всъщност вие? Знаем, че сте само фенове на Литекс! Фенове на Литекс шаляляля, ооо фенове на Литекс шаляляляла![/center]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 04 май 2015 10:44

"Аз съм безкрайно щастлив, защото моето хоби е...моята професия!
Футболът е с нищо несравнимо удоволствие, което ЗАДЪЛЖАВА.
Единадесет души- това още не значи отбор! Качествата на всеки може да бъдат индивидуални, но да се допълват взаимно...
Избери си от големите играчи един, на когото да приличаш, без обаче да губиш своя собствен почерк и да се превръщаш в напразен подражател.
Вярно е, че футболът не е балет, ама не е и ръгби...
Ако вдигах щанги и поставех някакъв рекорд, това щеше да е мой съвсем личен успех. Но футболът е колективна игра и победата винаги е обща!
Ако не си голям футболист като Котков, поне бъди спортсмен като него!
“Не разчитай на това, на което всички разчитат!”- никога няма да забравя тези думи на Витлачил. Аз самият винаги съм разчитал на изненадата....
Помни, че няма скрити недостатъци!
Няма малки противници!
Има една страна България, и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра...
Най-често побеждава съперникът, който е имал по-бърза мисъл.
Спортният съперник не е враг!
Най-лесно се губи от тим, който винаги можеш да победиш!
Никога не разчитай на чуждия неуспех, а само на своята собствена победа!
Не оправдавай загубите си с лошия шанс! Това е равносилно да кажеш, че победите ти са съвсем случайни...
Играй за гол!
Бори се винаги за красива, честна победа!
Бъди неподражаем!
Публиката никога и за нищо не е виновна, тя винаги има право!
Когато излизам на терена, обичам да поглеждам към пълните трибуни. Като ти ревне тази публика, как да не се хвърлиш!
Понякога публиката е неблагодарна и жестока тъкмо към най-добрите, а към “средняците”, вероятно поради безразличие, е много щедра. А може би точно така трябва да бъде?
Публиката никога не е доволна, когато герой на мача стане съдията!
Помни не само успеха, но и мъката, с която си го постигнал!
Колкото и да съм уморен, победили ли сме, умората ми е сладка!
Ако си постигнал незаслужена победа, имай достойнството да не лъжеш поне себе си!
От много спортно щастие, от неописуема радост винаги ме хваща страх. Защото човек неволно се отпуска и тогава идват неприятни изненади....
И хвалебствията и ругатните са еднакво вредни! По-добре да се направят анализи, да се дадат препоръки...
Може би не съм справедлив, но не обичам интервютата. Каквото имам да кажа, казвам го с играта си на терена, доколкото мога. Останалото са празни приказки...
Най-много се огорчавам от това, че понякога не те разбират свои хора...
Не се сърди, че те замерят - те нямат друг начин да те достигнат!
Щом играеш за България, не си играй!
Когато отида в чужбина, не чуя ли българска реч, съм като болен! А като я чуя, все едно съм взел допинг...
Имам странното чувство, че когато играя, ме осветява някакъв огромен прожектор. И всички непременно следят дали няма да сбъркам. Това много ми пречи и много ми помага едновременно!
В спорта никога няма “таван”...
Учи се от малки и големи!
Помни кой на какво те е научил!
Човек трябва да бъде майстор или да се откаже!
Хората, които въобще не се интересуват от спорт, не са по-малко ограничени от онези, които не изпитват интерес към музиката, театъра или което и да е изкуство..."
Георги АСПАРУХОВ
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 04 май 2015 11:50

Гунди - гордостта на България! Дълбок поклон!
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
Андре-Пиер Жиняк 96

Мнениеот Андре-Пиер Жиняк 96 » 04 май 2015 11:58

Най-великият. Поклон!
[center][wrapimg=]http://i.imgur.com/xlhDt0Y.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
ЕМИЛ
Контакти:

Мнениеот ЕМИЛ » 04 май 2015 12:07

Велик !

Потребителски аватар
batmanlevski
Контакти:

Мнениеот batmanlevski » 04 май 2015 12:31

поклон пред най-великия и успял български футболист, не само голям футболист , но и голям Човек !
нека бъдем отново свободна и независима страна , а не подлога на сащ и турция !

[wrapimg=]https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10301117_1432328167037561_8238237856843780182_n.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
1palq4o1
Контакти:

Мнениеот 1palq4o1 » 04 май 2015 13:05

batmanlevski написа:поклон пред най-великия и успял български футболист, не само голям футболист , но и голям Човек !

Този цитат илюстрира твърдението ти: "Спортният съперник не е враг! "

Поклон
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)

Изображение ИзображениеИзображение

Върни се в “Левски”