Спестовните клиенти на банките губят все повече пари. Лихвите по депозитите и в България паднаха под 2% и вече са близки до рекордно ниските равнища в Европа, но поне все още осигуряват положителна доходност.
Това обаче не е валидно за спестовните и разплащателните сметки. Печалбата, която генерират те за клиентите, е със знак минус - т.е. с престоя си в банката парите реално намаляват, пише "Сега". Някои банки вече дават отрицателна доходност, като рекордът засега е минус 0.64% за 1000 лв. в спестовна сметка с едногодишен срок. Общо 4 са банките, чиито предложения за такъв тип сметки носят отрицателен доход.
Отрицателни лихви у нас все още няма. Но вече се срещат символични - например 0.01%, а има и нулева лихва за малки суми. Като се добавят обаче и някои разходи, които банките начисляват за управлението на парите ни, се получава резултат със знак минус.
"Отрицателният доход е вследствие на данъка върху лихвата - 8%, както и на таксите - например за теглене, за поддръжка на сметка", обясни пред "Сега" Десислава Николова от "Моите пари". Разплащателните сметки обаче са по-гъвкави за клиентите от депозитите.
По разплащателните сметки лихвите са най-често около 0.05%. В момента на пазара има само една оферта за доходност над 2%. А таксите изобщо не са малки. Например за откриване на такава сметка се плащат от няколко лева до 10 лв. Таксата за закриване също варира в широк диапазон до 20-25 лв., но най-често е в порядъка на 10-12 лв. Има и месечна такса за управление, която започва от 2.5 лв., но може да стигне до 15 лв., ако клиентът иска и извлечение.
Държите ли пари в банката
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Държите ли пари в банката
Аз не и се радвам, че не го правя. Когато реших да отида до банката преди 2 години да питам какви са условията ми стана смешно какви безумни такси дължа и тъкмо бяха въвели данък лихва. Реших да си кътам доларите и спечелих много.
Народ без настояще няма бъдеще!!!
Най-накрая пловдивските локомотиви си признаха:
[rimg]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/rimg]
Най-накрая пловдивските локомотиви си признаха:
[rimg]http://napoletani.org/wp-content/uploads/2015/03/muslims1.png[/rimg]
-
Re: Държите ли пари в банката
Всичките си пари съм ги дал лично по равно на Цецо Василев и Делянчо Пеевски и съм много доволен. 

Последна промяна от гражданин от село на 03 май 2015 22:41, променено общо 1 път.
- Андре-Пиер Жиняк 96
гражданин от село написа:Всичките си пари съм ги дал лично на Цецо Василев и съм много доволен.
Аз също, дори мисля да му дам още малко.

[center][wrapimg=]http://i.imgur.com/xlhDt0Y.png[/wrapimg][/center]
-
- Контакти:
Аз си държа парите е БЕТа и съм мн доволен, особено от локо пловдив и славия
Андре-Пиер Жиняк 96 написа:гражданин от село написа:Всичките си пари съм ги дал лично на Цецо Василев и съм много доволен.
Аз също, дори мисля да му дам още малко.
А защо малко? Бъди по-старателен, работи повече, яж по-малко и скоро ще имаш възможност да вложиш много повече. И да бъдеш по-доволен.
А,аз си ги държа под тюфлека,моите милиони.
- dreben23
- Контакти:
Мен ми ги държи Божков, но лихвата си расте и при него и ще си ги изтегля като ми дотрябват в удобен за мен момент. Банкови учреждения не ползваме от години, аз лично от пет някъде. Браточките ми и от повече, може и десет или петнадесет.
[offtopic]Квото изкараш хапваш, пийваш и о*кваш. Всичко друго е лъжа и измама за малоумни хора, измислена от други по-малоумни хора, мислещи всички хора за малоумни като тях!
[/offtopic]

***САМО ЦСКА!***
***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)
***ШЕФЧЕТО НА ФУТБОЛА КАЗВА ИСТИНАТА! *** :)
В Българска банка само лудите и тъпите си държат парите. Умните обръщат парите си в имущество, злато, бижута, а не ги "държат" тук и там!
Libera написа:В Българска банка само лудите и тъпите си държат парите. Умните обръщат парите си в имущество, злато, бижута, а не ги "държат" тук и там!
Цената на златото намалява, така че към момента (и то от доста моменти насам) то не е добра инвестиция, въпреки вековните принципи.
Инвестиране в (недвижимо) имущество е приом, несъвместим с основното предимство на банковите продукти - взимаш си парите веднага, когато ти потрябват. Вкарване на пари в банка и впоследствие добавяне към тях на още спестени пари не е сценарии за територията на България. Парите се заделят някъде (в банка, в буркан, в дюшек), защото не след дълго ще потрябват. И те наистина трябват. И ако си купил имущество, нещата стават по-трудни и бавни.
Така че умните може наистина да не държат парите си в банка, но на едни други географски ширини.
П.П. Приел съм, че не всички сме бизнесмени и борсови агенти.
Лицензионната комисия при БФС:
Въз основа на предоставените документи, с решение от 30.06.2016 година, се изменя издадения лиценз, както следва:
1. Наименованието „ПФК ЛИТЕКС ЛОВЕЧ" АД с ЕИК: 110501548, се изменя на - “ПФК ЦСКА - СОФИЯ" ЕАД.
Банките яко завземат и скоро няма да има разплащания в брой, тъй че спасяване от тях няма! Но спокойно можеш да ги използваш за да си увеличаваш парите!
Капана за мързеливци е наистина да си ги туриш на някакъв влог и да се кефиш на лихвата, която ти капе!
Но ако имаш акъл и се запиташ от къде идва тая лихва в банките, то сериозно ше се замислиш на какъв те правят!
Банките вземат малкото парички на многото вложители и почват да ги инвестират в разни сектори, като печалбите там са определено над 10%. Ако случайно се прецакат, всъщност се прецаква само вложителя, тъй като банката не носи отговорност
Защо някоя банка требва да ги влага и да ти подхвърля 1-2%, като ти можеш да си осигуриш доходност от порядъка на 20%, инвестирайки ги в пицарийката на съседа, в търговската дейност на приятел и в какво ли още не! Условието е да се огледаш, а не да гледаш като програмиран само към банката!
Когато си дадеш парите в банка, тях вече ги имаш само на хартийка!
Капана за мързеливци е наистина да си ги туриш на някакъв влог и да се кефиш на лихвата, която ти капе!
Но ако имаш акъл и се запиташ от къде идва тая лихва в банките, то сериозно ше се замислиш на какъв те правят!
Банките вземат малкото парички на многото вложители и почват да ги инвестират в разни сектори, като печалбите там са определено над 10%. Ако случайно се прецакат, всъщност се прецаква само вложителя, тъй като банката не носи отговорност

Защо някоя банка требва да ги влага и да ти подхвърля 1-2%, като ти можеш да си осигуриш доходност от порядъка на 20%, инвестирайки ги в пицарийката на съседа, в търговската дейност на приятел и в какво ли още не! Условието е да се огледаш, а не да гледаш като програмиран само към банката!
Когато си дадеш парите в банка, тях вече ги имаш само на хартийка!