Мнениеот Alexx » 05 апр 2015 16:39
Сеп Блатер в контакт с бос на руската мафия
Шефът на ФИФА си бъбри с Алимжан Тохтахунов в Москв
В корупционната афера около домакинството на Русия за световното първенство по футбол през 2018 г. се появи нова следа - пръстът на руската мафия. Според публикация на вестник BILD am SONNTAG германските служби за сигурност разполагат с многозначителен фотодокумент. Става дума за среща на президента на световната федерация по футбол (ФИФА) Сеп Блатер с небезизвестния мафиот Алимджан Тохтахунов. Знае се, че руският престъпен бос е издирван от Интерпол заради издадена
международна заповед за арест
Сред повдигнатите срещу него обвинения е организирането на нелегални залагания и корупция при организирането на състезания от световен мащаб. Срещата на Блатер и Тохтахунов се е състояла през януари 2005 г. в елитния China Club в Москва.
Според германските експерти в областта на организираната престъпност,Тохтахунов, който впрочем е живял години наред в Германия, е една от водещите фигури на руската мафия. Той е известен като несъмнен специалист в областта на спортната корупция.
Според данни от разследване на силите за сигурност роденият в Узбекистан Тохтахунов е изиграл сериозна роля, за да бъде дадено на руския град Сочи домакинството на зимната олимпиада през 2014 година. 65-годишният бос през 2006 година е участвал като представител на руското правителство и на мафията в тайни преговори в Мюнхен, на които се е обсъждало бъдещото домакинство на въпросната зимна олимпиада.
На срещата руснаците са успели да наложат позицията си, че кандидатурата на основния конкурент - Залцбург, трябва да бъде отслабена чрез тотални персонални атаки срещу шефа на тамошния инициативен комитет Федор Радман. Резултатът: не след дълго Радман, който е личен приятел на Франц Бекенбауер, се оттегли неочаквано и без никакви аргументи от поста си. През 2007 година пък Сочи получи домакинството на олимпиадата.
За игрите през 2002 година в Солт Лейк Сити пък има косвени доказателства, че именно Тохтахунов е манипулирал резултатите в турнира по фигурно пързаляне. Това станало чрез даване на подкупи.
Сега, на фона на кадъра от московския China Club, думите на Сеп Блатер пред в. “Билд” звучат доста неправдоподобно. “Можете да ме видите заснет на хиляди снимки в компанията на трети лица, без да е задължително аз да познавам тези хора. Що се отнася до въпросния господин, със сигурност
не мога да си спомня за него”
В момента етичната комисия на ФИФА разследва как точно Русия и Катар са получили домакинствата на световните първенства по футбол за 2008 и 2022 година. И дали става въпрос за корупция или за изнудване. Социологическо изследване, поръчано от BILD am SONNTAG, сочи, че според 63 на сто от германците изборът е бил манипулиран.
Линекер избухна: Гади ми се от корупцията във ФИФА
Легендата на английския футбол Гари Линекер нападна ФИФА и Сеп Блатер в частност, като ги обвини в корупция при избирането на Катар за домакин на Мондиал 2022.
Линекер бе част от екипа на Англия, които подготви кандидатурата на Англия за домакинство на световното първенство през 2018 година и е на мнение, че Острова не трябва да се кандидатира отново, докато единствения начин да спечелиш е като нарушаваш правилата.
"Бях с Дейвид Бекъм и хапвахме бургери в нощта преди решението за Катар. Бяхме навън в опит да привлечем подкрепа за домакинството ни. Принц Уилям и Дейвид Камерън също бяха навън и казах на Бекс: "Ние сме единствената страна, която прави това. Всичко тук "мирише" на уредена работа", каза Гари Линекер в интервю за списание GQ.
"Направо ти се гади от корупцията по високите нива във ФИФА. Сеп Блатер управлява като диктатор, откакто е начело".
Пред BBC Линекер допълни: "Идиотщина! Не съм против първенствата да се провеждат в други части на света, но все някой е трябвало да се сети, че през лятото ще бъде изключително горещо. Трябва да внимаваме какво говорим, но корупцията е просто... бляк!"