Става въпрос за това, феновете да управляват сами един футболен отбор, чрез гласуване в интернет сайт, където всеки има право на глас.За да станете член, трябва да плащате годишна такса, която отива за издръжката на футболният отбор.Та мислите ли, че нещо такова може да съществува в България и да бъде успешно.Има няколко такива отбора в различни държави, като най-популярните проекта са два.
Англия - през 2007ма година по този-начин се закупува Ебсфлийт Юнайтед.Той е управляван 6 години от онлайн сайт, за което време отборът се състезава в пето и шесто ниво на английския футбол.През 2013 година, това нещо спира, поради неспособност да бъде издържан отбора и групата продължава с издръжката на Сло Юнайтед(седма дивизия).Таксата за членство е 25 паунда годишно
Германия - тук проекта е по-успешен.През 2008ма се поема управлението на Фортуна Кьолн, тогава в пета дивизия, сега отборът е в трета.
България - ясно, е че един подобен сайт не може да издържа отбори като Берое, Черно море или, който и било в А група, но смятам, че с добра организация е постижимо да бъде издържан отбор, който да играе във В група.Аз лично с удоволствие бих давал 30-40 лева годишно, за подобно нещо.При да кажем 5000 членове, това са 150000-200000лв - сума напълно достатъчна за издръжката на отбор във В група.Друг е въпроса дали е реалистично 5000 българи да отделят пари за нещо такова.
Най-добрият вариант за подобен проект ми се струва взимане на затънал отбор от по-голям град.Например Академик(София), Септември(София),Марица и Спартак (Пловдив).Отбори с история, пък и по-този начин интереса на хората към тях със сигурност ще бъде по-голям.
Интересно ще ми е какво мислят хората за нещо подобно.И не на последно място, не съм първият, който се сеща за това.Такъв проект вече е имало в България, но остава само като идея