v.r.s. написа:От коментара ти заключавам, че въобще не си прочел за какво става въпрос, нито си разбрал защо съм го дал като пример.
Ти продължаваш с безсмислените си коментари, без дори да имаш представа за това, което говориш. Аз ти казвам, че голяма част от висшите духовници са били и учени, занимавали са се с наука, астрономия, изследвания, изчисления и т.н., а ти продължаваш да ми казваш, че за тях било достатъчно да кажат това е божие дело и да спрат, че учили за земята, че не била кръгла, а плоска и другите твърдения, за които показа, че не си наясно.
Така, че аз вече не виждам смисъл да продължавам да водя безсмислен диалог, след като за теб всичко се заключава в това, че Църквата е против науката и пречи за развитието и, защото по какъвто и да е начин да ти доказвам, че не е така, няма да промениш мнението си.
А ти това прочете ли го -
vaskonti написа:Това, че религииТЕ и науката имат допирни точки само по себе си не показва и доказва нищо. В крайна сметка всяка една религия, дори най-изчанчените, трябва малко или много да се придържат към реалността, която е пред очите ни, така че няма нищо чудно във въпросните допирни точки.
Това дали не значи, че все пак съм прочел какво ми говориш? Това, че има висши духовници занимаващи се с наука не доказва абсолютно нищо! Ето ти част от едно интервю на Мичиу Каку -
- Ако имахте възможност да Го попитате, какъв точно въпрос щяхте да му зададете?
- Може би същия, който си е задавал и Айнщайн: уникална ли е Вселената, единствена ли е? Имал ли е Бог варианти, можел ли е да създаде вселена с други закони, различни от тези, които знаем, че я управляват, или законите са постоянни и неизменни. И много би ми се искало да чуя отговор като този, който дава струнната теория, върху която и аз работя. Според нея има само 1 възможна вселена, т.е. решението на задачата е само едно. Всъщност Бог не е имал избор.
- Ще ви помоля да обясните това, но първо ми кажете защо намесвате Бог? Защо сред учените (също и сред физиците) има немалко религиозни? Обяснението на света, което им дава науката, не им ли се струва задоволително?
- Според проучвания сред учените те имат доста различни мнения за Бог. Огромна част отказват да заемат твърда позиция. Изследователите са предимно агностици. Но около 30% от учените са искрено вярващи в бога такъв, какъвто е според религиозната традиция и митологията. Така че учените не са единни за Бог.
Да виждаш проблем? Каку е един от най-великите съвременни физици, не виждам да има проблем с Бог? По думите му, доста голям процент от учените са искрено вярващи. Къде виждаш фундаментален проблем на науката с религиите? Аз виждам точно обратното - опити на науката да впише и религията в теориите си, при това уважавайки я!