Гамаюн написа:Adrian Monk написа:Гамаюн написа:...И мен ме чакат преводи, но пък и да учиш недоучилите си е задължение.
Налага се да взема отношение по въпроса, все пак:
1. Обяснявам за втори и последен път, защото наистина имам доста работа, а и не взимам възнаграждение като лектор във форума:
Изречението е: „Предлагам, на колегата boabbb да бъде отделен специален раздел в нея.”
В случай запетаята служи, за да поясни смисъла на изречението. На модераторите (които не са споменати) се предлага отделянето на специален раздел за колегата boabbb.
Липсата на запетая променя смисъла и означава, че лично на колегата boabbb се предлага отделянето на специален раздел.
Разликата е тънка и е трудно уловима, особено за един руснак, дори той да е живял дълго време в България.![]()
2. Не е необходимо да обикалям старите софийски гимназии, завършил съм една от тях – Софийската немска гимназия „Карл Либкнехт” (сега е „Професор Константин Гълъбов”). Няма да се налага и да сменям никнейма си.![]()
Приятен ден, успех с преводите и си преговори пунктуацията в българския език - тя се различава от руската...
След като уточнихме, че дори внуците ми ще се гордеят как съм научил Капитана да използва двойно "в" в българския, сега остава да замесим и правнуците ми в особеностите на българския словоред. Те не са по-малко сложни от тези в руския риболов. Вервай ми, даскалите в гореспоменатата гимназия явно не са си свършили работата навремето.
Уточнение: нямам руска жилка, ако не се брои един дядо (чист българин), прекарал 17 години в сталински лагер край Магадан.
Всеки има право на мнение. Съжалявам, че загубих толкова време с теб - ти си тъп, но упорит. Все пак, хубав ден.