Der Schmarotzer написа:(От този материал аз чета
....и не разбирам с какво това доказва, че българите като народ са пришълци на Балканите, при положение, че към онзи момент )
А с какво доказва, че не са пришълци. Ти си типичен пример на тези, които сред стотиците сведения отричащи това, търсят само един намек за противното (в случая дори не е и намек), който намек може да се дължи както на авторова грешка, така и на неправилен превод.
Извинявам се много, но се смятам за човек, който задава въпроси. Въпросът е какво доказва цитираният от Анастасий текст и отговорът е нищо. Не съм аз човекът в този форум, който непрекъснато твърди че доказателствата в историческата наука трябва да са твърди и необорими. Текстът на Анастасий не е такъв.
Der Schmarotzer написа:("всичко около Дунава" е било Римска (за пояснение - Византийска) територия. )
Явно историята на Римската империя не ти е ясна. Има голяма разлика от всичко около Дунава и само на юг от Дунав. Освен това къде е гаранцията, че древният автор е бил наясно с географските особености на описваната територия. Сигурно е ползвал Google?
Пасажа за емигрантите показва, че въобще не си вникнал в написаното от мен, за историческата наука и използването на изворите, до сега в предните постове.
Римската история наистина не ми е 100% ясна защото не съм професионален историк, а и да бях, пак няма как да бъде. Също както с българската. Все пак съм осведомен за границите на Римската империя през онези времена и мисля че е очевидно, че става дума за нахлуване на българи в териториите, които са владение на Римската империя. Няма как българите да са нахлули в Римската империя, но в земи, които не принадлежат на империята. Само на юг от Дунав, само на север или и от двете страни на реката, не мисля че съм конкретизирал, а ако погледнеш по-внимателно цитираното от мен, ще откриеш, че съм използвал кавички, тоест използвам думите на автора/преводача.
Пасажът с емигрантите е по-скоро пример и не виждам с какво ти показва това, което твърдиш. Не е крайно невероятен, подобни събития са се случвали и преди, и то в българската история, може би не в подобни мащаби.
Der Schmarotzer написа:(И все пак, доколкото ми е известно, още се изучава в училище. Да не говорим, че поради това, един недоказан и чужд за нас бог дава имена на големи съвременни културни организации в България.)
Съжалявам, но по-ясно не мога да ти го напиша: Разликата между истинската история и тази описана в учебниците е колкото от земята до небето и за това си има определени причини. Това вече го пиша в 45678 пост, но май няма кой да чете.
А аз да го напиша аз по-ясно: При съществуването на такава разлика, кой и защо може да очаква народът да има доверие у историците? И как да знаем, че това, което не е в учебниците е истинскота и неподправена истина, като същите тези историци са излъгали вече в същите тези учебници? Искаш да повярвам, че веднъж вече съзнателно са ни излъгали в учебниците, обаче това което казват извън тях е кристално като сълза? Няма как да стане.
Der Schmarotzer написа:(Не мога да повярвам, че твърдиш подобно нещо......)
Добре ти е обработено чувството за собствено аз, но повече от това, което се опитах, не мога да ти помогна. За повече, погледни какво пише относно brainwashing. Книжката на Ноам Чомски ще ти помогне доста.
Не знам на кого му е обработено чувството за собствено Аз, но би ли ми обяснил израза "на това дередже"? На какво дередже сме ние, и на какво дередже е държавата (коя е тази мечтана страна?), в която живее твоят приятел?
Der Schmarotzer написа:(Това не пречи европейските хуни да бъдат заклеймени ...)
Това един наистина болен проблем, но нито е времето, нито мястото сега за обсъждане.
Не знаем кои са българите, не знаем кои са хуните, има индикации за връзка между двете понятия, а темата е за нашия произход; как така да не е времето и мястото? А и хуните ги използвах, само за да задам въпрос, на който не получих отговор.
Der Schmarotzer написа:(Ще спомена отново също и учебниците по история. Там, доколкото знам, още пише, че сме тюрки + славяни.)
За разликата между науката и „истината“ в учебниците по история вече ти писах. А защо я няма в тези учебници, макар и писани от историци, можеш да потърсиш в концепцията за национална сигурност и белким ти стане ясно, какво всъщност представляват учебниците по хуманитарните предмети във всяко едно училище по света, не само в България. Ако нещо в тях не ти харесва, причината трябва да я търсиш не в Университета и в БАН, а в една сграда между тях.
Дали става дума за същата национална сигурност, според която границата с Турция е тел; според която не трябва да имаме армия и според която предприятията (не само някои, а всичките!) се продават на чужди фирми. Ако е тази концепция, благодаря за пояснението. Сградата между Университета и БАН може да (всъщност, със сигурност) влияе върху тях, но това не означава, че аз трябва да вярвам в глупости и да не си задавам въпроси.

[/center]