Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Re: Мутрата си остава мутра...

Мнениеот pampi » 18 дек 2014 10:42

joring написа:
pampi написа:
joring написа:Я кажете колко от вас знаят името на пенсионният си фонд и как се управляват парите в него?
Който го интересува къде отиват парите му, е достатъчно разумен и може да мисли с главата, няма да си прехвърли парите в НОИ. На всеки който е незаинтересуван, нека парите да отиват в общия кюп, а не разпределени по знайни и незнайни фондове, за които няма абсолютно никаква гаранция, че ще съществуват след 20-30-40 години.

"...общия кюп..." - типично изказване на комунист. В общия кюп, та от там най-добре се краде. Общия кюп, от дето пенсиите са под 200 лева, докато от необщия кюп при комшиите са над 400, но евро... 8-)

Аз комунист? :lol:
Добре ме развесели. Кажи сега знаеш ли къде ти отиват парите от допълнителното доброволно пенсионно осигуряване?

Знам много добре кой е и колко са ми парите в допълнителния ПФ, но не знам, къде са ми парите дето 25 години снасям в НОИ и кой циганин ги ползва...
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
joring
Контакти:

Мнениеот joring » 18 дек 2014 10:43

rebel написа: Т.е. ако НЕ СИ ПОДВЪРДИШ, че искаш парите да си в определен фонд, до 1 месец, автоматично отиват в НОЙ и то без твоето съгласия. Ако това ти харесва това си е твой проблем :twisted:

Няма такова нещо. Само на 18 годишните, ако не решат кой фонд да изберат в рамките на 1 година автоматично отиват в НОИ. След време, като се образоват и поумнеят могат да отидат в частен фонд, ако искат.
Believe in better
[offtopic]Най-много мразя расизма и циганите :mrgreen:[/offtopic]

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 18 дек 2014 10:47

joring написа:
rebel написа: Т.е. ако НЕ СИ ПОДВЪРДИШ, че искаш парите да си в определен фонд, до 1 месец, автоматично отиват в НОЙ и то без твоето съгласия. Ако това ти харесва това си е твой проблем :twisted:

Няма такова нещо. Само на 18 годишните, ако не решат кой фонд да изберат в рамките на 1 година автоматично отиват в НОИ. След време, като се образоват и поумнеят могат да отидат в частен фонд, ако искат.

А тъй ли, ще дадете заден вие щом усетите хорската любов...Типично за Бойко, да си поиска, белким му вържат. Няма да се учудя, ако се изтъпани пред камерите след някой друг ден и в стил "доброто ченге" се пише народен спасител... :lol:
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 18 дек 2014 10:47

joring написа:Я кажете колко от вас знаят името на пенсионният си фонд и как се управляват парите в него?
Който го интересува къде отиват парите му, е достатъчно разумен и може да мисли с главата, няма да си прехвърли парите в НОИ. На всеки който е незаинтересуван, нека парите да отиват в общия кюп, а не разпределени по знайни и незнайни фондове, за които няма абсолютно никаква гаранция, че ще съществуват след 20-30-40 години.

Аз съм в Доверие и през 2-3 месеца следя дали има промяна в портфейла.
Доходността тази година е около 6% (4,5% за миналата година, 7,60% за 2012), т.е. инфлацията е покрита. По-висока доходност би носила и по-висок риск, т.е. аз лично съм доволен.
Ето и как изглежда портфейла към момента:
Изображение
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
Levskifan1914
Контакти:

Мнениеот Levskifan1914 » 18 дек 2014 10:52

Всички, които говорят, че имало "свобода на избор" - национализацията може да бъде скрита и явна. Сега се прави опит за скрита национализация, която е хитро прикрита именно зад право на избор. Само че ако има истинско право на избор, защо човек изцяло да не може да се откаже от НОИ. Или поне да може да насочва цялата осигуровка за негова сметка към частен пенсионен фонд. Който веднъж избере НОИ, няма право на промяна, това се предлага да е доживотна клауза. Тоест предлагат да няма връщане обратно към частен фонд. Човек с жена си, мъжа си може да се разведе с НОИ не! Особено скандално е предложението за хората, които тепърва почват работа, ако до една година не изберат фонд, да ги пращат в НОИ без право на връщане.
Частните пенсионни фондове или поне част от тях имат нужда от засилен контрол на регулатора, но не от национализация!

ГЕРБ за пореден път доказват, че са комунисти и че комунистът цвета си мени, но нрава никога!
И какво е по- лошо от един комунист? Мутра-комунист.
Изображение

rebel
Контакти:

Мнениеот rebel » 18 дек 2014 11:03

joring написа:

Няма, ама е точно така. Провери го закона , който искат да приемат. Не подвърдиш ли заминаваш в НОЙ. На 3,5 млн. осигурени познай...който чул, чул ,който не е разбрал, да е разбрал

OT18
Контакти:

Мнениеот OT18 » 18 дек 2014 11:10

Red_Neck написа:

Аз съм в Доверие и през 2-3 месеца следя дали има промяна в портфейла.
Доходността тази година е около 6% (4,5% за миналата година, 7,60% за 2012), т.е. инфлацията е покрита. По-висока доходност би носила и по-висок риск, т.е. аз лично съм доволен.
Ето и как изглежда портфейла към момента:
Изображение

Понеже не съм запознат с материята. Как мога да разбера в кой фонд са моите вноски и как мога да ги следя?

Аз макар и относително финансово грамотен много трудно бих направил информиран избор дали да се осигурявам в НОИ или в частен фонд.
Какво се случва, ако фонда фалира? Има ли някаква защита? Каква е гаранцията, че тези фондове не са КТБ-та(все пак сме в България)?

А относно национализацията е очевидно, че пари за пенсии няма и се чудят от къде да кърпят положението докато са на власт. Просто няма как 1.7млн. реално работещи и произвеждащи да издържат другите 5млн. държавни служители,пенсионери и цигани.
Интересно е, че държавните служители се ползват с най-големи привилегии при пенсиониране, а същевременно не внасят и 1ст. осигуровки за своя сметка.

Потребителски аватар
Red_Neck
Контакти:

Мнениеот Red_Neck » 18 дек 2014 11:18

OT18 написа:Понеже не съм запознат с материята. Как мога да разбера в кой фонд са моите вноски и как мога да ги следя?

Аз макар и относително финансово грамотен много трудно бих направил информиран избор дали да се осигурявам в НОИ или в частен фонд.
Какво се случва, ако фонда фалира? Има ли някаква защита? Каква е гаранцията, че тези фондове не са КТБ-та(все пак сме в България)?

А относно национализацията е очевидно, че пари за пенсии няма и се чудят от къде да кърпят положението докато са на власт. Просто няма как 1.7млн. реално работещи и произвеждащи да издържат другите 5млн. държавни служители,пенсионери и цигани.
Интересно е, че държавните служители се ползват с най-големи привилегии при пенсиониране, а същевременно не внасят и 1ст. осигуровки за своя сметка.

В края на всяка година получаваш разпечатка за натрупването в личната ти партида. Ако не си обърнал внимание, тогава:
"Вие можете да се информирате къде постъпват вашите вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване по следните начини:

- Като подадете Молба към Националната агенция за приходите (НАП) за предоставяне на информация в кой Универсален / Професионален пенсионен фонд постъпват осигурителните ви вноски. Молба до НАП можете да намерите и в раздел Формуляри;
- Като посетите интернет страницата на НАП (http://www.nap.bg), на която с персонален идентификационен код (ПИК) можете да получи желаната информация;
- Като посетите служба „Допълнително задължително пенсионно осигуряване” на НАП и представите документ за самоличност.
Пенсионното дружество е длъжно да изпрати уведомително писмо на служебно разпределените в негов фонд лица непосредствено след разпределението.
"Левски срещу мракобесието - борба на волята срещу системата, доброто срещу злото! Това е заложено при нас. Отборът на народа срещу апарата, най-общо казано."
Из размислите на един „Дисидент“, или Как отборът на МВР и ДС пребори комунизма.

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 18 дек 2014 11:20

Автоматична сватба с НОИ без право на развод и духаш супата без право на обжалване. Бойковите реформи си евали майката.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: до Joring и ОT18

Мнениеот Странджата » 18 дек 2014 11:27

Това, че правителството казва да се грижим за парите и да си носим отговорността, било мутренско. Това, че не знам колко от работещите имат информация къде им отиват парите за пенсия заради нечестни работодатели, е дълбоко демократично, защото държавата е призвана да се грижи за нас, а не ние да я надзираваме.
Да се прикачи популистки етикет на един проект, който може да поразмърда мозъците на онези, които се интересуват за кого гласуват, а не от това, какво става с парите им, е много грижовно за обикновения човек. Да му се каже – стресни се, българино, че може да загубиш някой и друг лев от мизерната си пенсийка утре, е популистко.
Написаното от вас показва какъв може да бъде смисълът на дискусията тук, а заглавието ни е до болка позната реакция на онези, за които всички са мутри, само техните мутри – не.
П.С. Нито частният пенсионен фонд, нито НОИ - като държавен, са защитени от банкрут и източване - примери колкото щеш. В Полша този филм го прожектираха вече два пъти ...
Парите, които отиват в чуждестранни валутни фондове и банки, не са ли толкова необходими, колкото данъците, които не плащат големите вериги - да речем. Но всеки има право на избор! А след 89, 96/97 и 2014 как да имаш доверие на българска държава и на българска банка?
Последна промяна от Странджата на 18 дек 2014 11:34, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Свободна зона”