fcb_bg написа:v.r.s. написа:Истината е, че никой не се отказва от нещо, което ще му донесе добра печалба и ще е икономически изгодно.
Вероятно точно това е причината за отказа на Русия от ЮП, а България просто беше оправдание на Путин за това и за похарчените пари по него. Самият начин на обявяване на спирането на проекта беше недопустимо и целеше да унижи страната ни, това си беше атака и то не откъдето и да е, а от Турция. Заради това и Борисов беше прав, да не приема подобно отношение към нас и да се говори за суверенитета ни, от съседна Турция.
Чудя се защо "националиста" Сидеров не излезна с декларация или изявление срещу Путин, както постоянно го прави срещу посланици и западни политици. А може би за него всичко е в реда на нещата, след кото това идва от страна на Русия и Путин.
Путин даже си беше много прав за външната зависимост на страната. Колкото и да ти е обидно. За да ме убедиш в обратното, можеш да кажеш колко тежи гласът на България в ЕС, в ЕК, в ЕП и че не е верно как Маккейн за 3 часа е разяснил на българският министър-председател колко им бъркат плановете в Украйна с мерака си да строи Южен поток. И си е тръгнал. Само толкова стоя в страната за която казва, че е важен техен партньор. И после благоволи да поздрави Борисов от Щатите за спирането на потока.
А тъпотията на сегашния министър председател за идеята "газов хъб" в България не те ли обижда? Имаш ли си представа как ще се изсмеят в Брюксел след като им премине недоумението,след като прочетат тъпотията на Борисов?
Ние сме член на ЕС и като такива е нормално да се съобразяваме с решенията на ЕК, както го правят и останалите страни членки. За да тежи гласът на България е необходимо да имат тежест самите управляващи на страната, а не както направи Стойнев да предостави правата за преговорите за ЮП на ЕК и дефакто изключи възможността да бъдем страна в тях.
А Путин с изказването си, показа, че не е по-различен от изброените западни политици и се държи все едно сме членове на Съветският съюз, а не на ЕС. Както беше унизително да гледам Орешарски, с двамата сенатори, така е унизително да ми говори Путин за суверенитет. Аз също мога да попитам, кой е Путин, че да говори така за страната ми и като какъв се изживява, с какво си мисли, че сме му длъжни на него и на страната на която е президент? България е избрала да е част от ЕС и не е длъжна да се съобразява с Русия и президента и.
Колкото до "тъпотията на сегашният министър председател", ще видим какво ще стане, може пък тези от ЕК да се вържат на тъпотията и да одобрят идеята. Ако пък се окаже, че наистина в Черно море ги има залежите на газ и нефт, в размерите в които се говори, то тогава ЮП въобще няма да ни интересува и ще бъдем наистина независими от руските доставки. Това ще е най-добрият вариант и дано се осъществи.