Впечатленията ви от чужденците (в България и по света)

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Бисер Шматков
Контакти:

Впечатленията ви от чужденците (в България и по света)

Мнениеот Бисер Шматков » 24 ное 2014 19:29

Интересно ми е дали много от вас са имали възможност да контактуват с представители на чужди народи (заради вашето следване в чужбина, присъствието на чуждестранни студенти в български университети, пътувания с цел културен туризъм, бизнес дела в чужбина и т.н.)

Любопитно ми е какви са вашите впечатления от конкретни народности, с които сте имали досег? Имало ли е случаи, в които сте изпитвали леки предразсъдъци към определени етноси, но впоследствие сте се чувствали приятно изненадани от тях? (или обратното - ставали сте сте жертва на културен шок и положителните ви очаквания към определени народи не са се оправдавали). Кой чужд народ считате за най-близък до българите като манталитет и светоусещане?
България през розови очила!

http://www.youtube.com/watch?v=AuA3T9Mh2OE

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Re: Впечатленията ви от чужденците (в България и по света)

Мнениеот wolf » 24 ное 2014 19:41

Бисер Шматков написа:Интересно ми е дали много от вас са имали възможност да контактуват с представители на чужди народи (заради вашето следване в чужбина, присъствието на чуждестранни студенти в български университети, пътувания с цел културен туризъм, бизнес дела в чужбина и т.н.)

Любопитно ми е какви са вашите впечатления от конкретни народности, с които сте имали досег? Имало ли е случаи, в които сте изпитвали леки предразсъдъци към определени етноси, но впоследствие сте се чувствали приятно изненадани от тях? (или обратното - ставали сте сте жертва на културен шок и положителните ви очаквания към определени народи не са се оправдавали). Кой чужд народ считате за най-близък до българите като манталитет и светоусещане?

Имах приятел иранец, противно на очакванията ми страхотно отворен и весел човек. Нищо общо с предишните ми очаквания за дървени и тесногръди предвид системата им на управление.

Потребителски аватар
Morgause
Контакти:

Мнениеот Morgause » 24 ное 2014 20:17

Досега съм бил само в САЩ, Франция и турция, като в Франция съм бил само за 3 дни, а в турция просто се наложи да стъпя, поради стачката на Air France септември месец. (Никога няма да приема турския народ/религия за нормална, винаги съм ги мразел и никога не искам да контактувам с такъв човек). В САЩ на хората всичко им е уредено, има и добри има и меко казано малоумни американци(поне от това което аз видях за 6 месеца), някой от тях като чуят България и се радват, други пък ни мислят за пълни неандерталци, все едно живеем в 19-ти век... иначе, като цяло и Французите не са много приятен народ според мен. В САЩ общувах много с македонци и сърби, като мога да кажа само добри думи за сърбите които познавам. Наистина не очаквах да са толкова добре настроени към нас, а македонците са на приливи и отливи, общо взето клонят към неприятни според мен.
Но остана неделим,
славният армейски тим.
Никой, никой досега,
не предаде ЦСКА

Чуйте, всички богаташи,
чуйте, западни търгаши,
чуйте, наши журналисти,
и вий, сини онанисти:

ЦСКА НЕ СЕ ПРОДАВА,
ЦСКА НЕ СЕ ПРЕДАВА
ЦСКА - ТОВА Е СЛАВА!

ОРИГИНАЛЪТ!

Потребителски аватар
Bartolomej
Контакти:

Мнениеот Bartolomej » 24 ное 2014 20:21

Турците,ромите и кюрдите са найчесто срещаните чужденци в България
▒▓█▀▄▀▄ Ч Е Р Н О М О Р Е Ц ▀▄▀▄█▓▒
Акулите нападат само от глад или при самозащита

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 24 ное 2014 20:32

Като цяло хората са еднакви навсякъде. Един човек се различава от друг най-вече заради индивидуални личностни характеристики, а не заради някакви национални особености.
От друга страна, заобикалящата средата оказва влияние върху индивидуалността, но темата става много дълга. :)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 24 ное 2014 21:00

Бисер Шматков написа:Интересно ми е дали много от вас са имали възможност да контактуват с представители на чужди народи (заради вашето следване в чужбина, присъствието на чуждестранни студенти в български университети, пътувания с цел културен туризъм, бизнес дела в чужбина и т.н.)

Все едно да питаш за впечатленията ни от хората. Хората са хора, независимо къде са се родили. Разликите между нас са изкуствено наложени или понякога са свързани с традициите на общността, но те не са някакви супер различни. Националната държава все пак е понятие от 19-ти век... Иначе, ок, от тези, с които съм си имал вземане-даване повече са руснаци (тук и в Русия) и англичани и шотландци (само в България). Шотландци и ингилизи са ми най-досадни. Руснаците пък ми направи впечатление, когато ходих в Русия, че външно нямат общо с нас - като скандинавци изглеждаха поне в Москва. Много сърдечни, радушни и приятелски хора. Отново - нищо общо с нас. Приличаме си по правенето на драми. :mrgreen: В метрото всичко чете. В парковете - всичко чете. Гадно ми стана, като се замисля как е у нас. Неприятно и различното при тях е как пият. В смисъл, докато не отидох в Русия си виках: "Булгар, булгар, повече от нас пиели? Да бе... ". Ох там и котките и кучетата смучат. Нищо общо с нас. И не мезят. Другото е това имперското самочувствие, което се усеща понякога...

Имам добро впечатление и от немците - непресторено възпитани хора, макар и леко дръпнати сякаш. И образовани...

Ми най-близки - мисля европейските турци. Познавам само двама сърби, но не направих разлика между нас. Не знам те ли са били готини или всичките са такива... Но подкрепям мнението на Tommi.

Потребителски аватар
reh4o
Контакти:

Мнениеот reh4o » 24 ное 2014 21:18

Не понасям и не зачитам за хора всякакви цигани,турци и черни! Това е белите са хора другите НЕ!
ЛЕКУВАМ МАНИЯ ЗА ВЛИЧИЕ С УРИНОТЕРАПИЯ !!!

Потребителски аватар
Мистри

Мнениеот Мистри » 24 ное 2014 22:07

Доста съм попътувал и съм срещал много хора, които ние наричаме чужденци.С различна религия, етнос, възпитание и традиции.
Хората са еднакви навсякъде-обичат, мразят, радват се, скърбят...
Но искам да споделя за чужденците тук.
Това са едни хора, които вече не знаят всъщност откъде са дошли.Влече ги нещо далечно, най-вече-задокеанско.Хора почти загубили национална идентичност.Поради мизерното си пребиваване тук, загубили и достойнството си.Напоследък, масово забравящи и родният си език.Повечето от тях са потомци на трудолюбиви, честни, храбри и горди деди.Но с годините на пребиваване по тези земи и постоянно претопяване стигнали до най-ниското стъпало .Станали бездушни, послушни, безгръбначни и лениви.
Тези чужденци в тази държава неизвестно защо се наричат българи.
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
ntodorov
Контакти:

Мнениеот ntodorov » 24 ное 2014 22:10

Изключително очарован съм от Англичаните, но в...Англия. Когато са в България са, като разюздани. Факт е, че у нас идват по-бедните им прослойки, но пък в Англия са други. Имам наблюдения от англичаните в Саутхяптмън и Лондон. Тези от морския град са по-изчистени от пакистанци и индийци и ги намиран, като веселяци и отворени хора.
Белгийците - изключителни са. Винаги съм ги смятал за надменни и "сурови". Свързвах ги с Брюксел, но тази есен бях в Зеебрюж и Брюж. Прилежни, възпитани и отзивчиви. Зачитат и уважават изборът ти. Много се радват, когато чужденците спазват правилата им и когато установят този факт - няма затворени врати за иностранеца.
Холандците - също, като белгийците, но пък ми идват в повече "неограниченията" им. Говоря за холандците в Амстердам. Убеден съм, че в по-малките градчета и места лишени от чужди туристи има по-семпли хора.
Французите - говоря само за Нормандците от най-северните части на тази Държава. Освободени и весели хора. Визирам местните от Льо Хавър и Руан. В тези градове и белгийския Брюж бих живял. Дори вече ми се връща там.
Разочарованието ми: Голямо и то.
Винаги съм симпатизирал на Германците и културата им. Не искам да изказвам категоричност, но за 4 дена прекарани в Берлин ми се случиха няколко гадорийки, които и България не са ми се случвали. Във всички гадорийки имаше замесени и..."местни турци". Щом една велика нация е допуснала това няма, как да бъда с предишните си чувства. Берлин - объркан и неподреден град. Дори не беше и...чист.
Хамбург е друга бира. Друг град, други хора. Със сигурност щях да преглътна Берлин, ако и в северния град не се бях сблъскал с типичната за германците твърдоглавост илишена от всяка логика крайна стриктност. Обичам реда, но тогава, когато в тази стриктност се усещат и избирателни нотки - вече горчи...
абе разлюбих ги германците.
Никога не ще разберем какво губим като печелим, и какво печелим като губим.

Потребителски аватар
bilyaletdinov
Контакти:

Мнениеот bilyaletdinov » 24 ное 2014 23:01

Евреите са уникално противно твар и това го казвам от досега си до тях. Скандинавците са пичове, по-точно финландците ;) Но всичко все пак си е до човека ;)
[center][wrapimg=]https://pbs.twimg.com/media/DnfK93GXoAE2sUI.jpg[/wrapimg][/center]

И този път ще победиш шампионе!

Върни се в “Свободна зона”