Жилище под наем или ипотечен кредит ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Можете да изберете само 1 отговор

Виж резултатите

organzata
Контакти:

Re: Жилище под наем или ипотечен кредит ?

Мнениеот organzata » 19 ное 2014 19:08

Ако ще даваш пари за нещо всеки месец,без значение за какво по-добре е след време да го придобиеш.

Потребителски аватар
paceto
Контакти:

Мнениеот paceto » 19 ное 2014 19:08

Както някои казаха назад зависи от моментното състояние, защото ако ти се очертава в близките 2-3 години да се задомиш с жена и да имаш деца според мен е хубаво да си помислиш за собствено жилище. Ако в момента живееш сам е по-добре под наем и да си събираш отделно пари за една бъдеща покупка + някой кредит след време да си помогнеш. Трябва да се гледа занапред, а не само как да се чувстваш в момента, а и вярвам че роднините също ще ти помогнат след време при покупката на едно жилище и може да се налага много малко да вземеш от банката.

Наема не си е работа ако имаш семейство, защото не е сигурно нищо и един ден може да ти кажат да напуснеш, че мисли да прави основен ремонт или че иска да го даде на някой за повече пари. Покупката на едно жилище или имот си е инвестиция занапред и винаги след това може да го продадеш за добри пари ако вземеш, че решиш да напуснеш града или държавата, но пък имаш ли го на ръка ти оставяш нещо след себе си, а те вече след години ще решат какво да правят с него. Имаш една сигурност по-този начин и не трябва да искаш разрешение от някой за даден ремонт или да се съобразяваш с някой за нещо според неговите виждания и правила.

Могилката
Контакти:

Мнениеот Могилката » 19 ное 2014 19:16

Всичко зависи от това колко ще ти струва спрямо месечния доход.
И в двата случая живееш под наем. Само дето в единия хазяйна е частно лице и можеш да го баламосваш или да го смениш, в другия няма мърдане.

Ако решиш за ипотека може да помислиш за следното:

Защо имаш валутна клауза.
Как изчисляват лихвата и кое колко участва.
Защо застраховката не е на твое име.
Какво става със застраховката, ако е разсрочена с ипотеката и не се платят няколко вноски.
Какво се случва с имота, ако банката фалира.

и т.н.

Лично аз имам имот, който сега давам под наем защото ми е малък и самия аз живея под наем с опция закупуване. Ако намеря пари ще го купя това жилище, ако не ще живея на друго място, пак под наем.

Потребителски аватар
svence
Контакти:

Мнениеот svence » 19 ное 2014 19:27

В живота се случват гадости и примерно стигаш до десетата година от изплащането на ипотеката, която е за срок от 20 години, но поради някаква причина нямаш вече възможност да изплащаш вноските, тогава банката ще ти вземе жилището и нито ще имаш жилище, нито пари. Живей под наем и събирай парите, защото разликата в това което плащаш на месец, като наем и при вариант за вноска по ипотечен кредит, може да се окаже двойна. Примерно наем 350 лв. и вноска по кредит около 600-700 лв. Разликата може да я влагаш в нещо сигурно, което да увеличава тези пари. Ако си под наем и се наложи да се преместиш поради независещи от теб причини, не мисля че е кой знае какъв проблем на днешно време. Всичко се случва за 3-4 дни, без да го усетиш.
Левскар да си, братко, е дума велика. Левскар да си, братко, е чест !

Потребителски аватар
Stahlgewitter
Контакти:

Мнениеот Stahlgewitter » 19 ное 2014 19:29

Наем да,но ако нямаш семейство.Супер трудно става когато по средата на зимата ти кажат,"Идва си сестра ми от Канада,трябва да се изнесете до 15ти.
С кредита също е трудно,но все пак си купуваш нещо/в случая имот/,което не е никак малка инвестиция.
Всеки може да прецени сам за себе си.Аз лично цял живот съм си плащал свободата.В момента съм с ипотечен кредит.Понякога е много трудно,понякога не ги усещам.Баща ми не се е замислял много за мен,а аз от своя страна имам син и не смятам да го поставям в това положение.
В заключение искам да кажа,че и двата варианта са доволно неприятни,но моето мнение е,че парите за наем са хвърлени на вятъра.
Edit:За тези,които дават съвети да живееш под наем и да събираш разликата,смятате ли ,че ще съберете каквото и да било за тези години?
Същото е като вица за Ферарито и цигарите.
Изображение

Потребителски аватар
bastuna2003
Контакти:

Мнениеот bastuna2003 » 19 ное 2014 19:40

Първо да започна с "цената" и на двете. Ще направя анализ за София, с другите градове не съм запознат.
Себестойността(не цената, на която се продава) на едно жилище в момента е между 300 и 400 евро на м2, степен на завършеност шпакловка и замазка. Към тази сума трябва да се добави цената на земята, което строителят заплаща. Тя е обикновено процент от РЗП-то на обекта - в София сега е около 20-25%, като преди кризата достигаше 35%. Хубавите парцели, разбира се са доста отгоре. Това директно вдига себестойността с около 150-220 евро/м2 (Защото вместо да кажем строителят да продава 1000м2, продава 750м2 - другите 250 са на собствениците). Общата себестойност става около 480-600 евро на квадратен метър. Строителят се занимава 2 години да кажем с тази дейност и неговата печалба е в рамките на 10-12% годишно, т.е. общата себестойност на едно жилище е около 650 евро/м2
Един наем към момента на българския пазар се смята, че е изгоден, ако месечно е под 1/200 от цената на имота. Т.е. ако един апартамент струва 50 000 евро икономически е по-изгодно да плащаш наем, ако той е под 500 лева.
Оттук нататък всичко е строго индивидуално. От една страна ипотечния кредит не ти дава да дишаш. Вноската е всеки месец, не може да напуснеш работа, ако ти е писнало. Този апартамент му плащаш и данъците и големи ремонти ако има. Но пък след 15-30 години става твой.
От друга страна наемът може да го освободиш когато поискаш, или изпиташ трудности. Може пък и да те изгонят и да се чудиш как да се местиш. Наемодателите са ти още едни шефове :mrgreen:
Моят съвет е - Ако имаш 15-20 хил евро да си купиш нещо свое с ипотечен кредит още колкото ти трябва. Ако нямаш пари, по-добре под наем. След време палачинката ще се обърне.
Като тенденция в момента мога да кажа, че цените на имотите в София са на долната граница на съществуване на строителите. При по-евтини цени нямат далавера да строят. Може да се намери нещо по-на далавера от хора закъсали за кеш.
А, да. Още един личен съвет от мен - не купувай с ипотека жилище на над 20 години - тепърва ще трябва да се санира, сменят щрангове, кабеляци, дограми и т.н. За панелка пък абсурд - докато я изплатиш тя ще е на над 50 години, т.е. вече физическият й живот ще е свършил!

П.С. Модерният закон за противоземетръсно строителство е влезнал в сила в България мисля 1974 г.
[rimg]http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/bfi1409405071c.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
Кировец
Контакти:

Мнениеот Кировец » 19 ное 2014 19:53

Къща на село и развитие на селкостопанската дейност или някакво занаятче за прехрана на семейството. :roll:
За съжаление нямам куража все още да го сторя, но за мен това е най-доброто.

Потребителски аватар
smoothc
Контакти:

Мнениеот smoothc » 19 ное 2014 19:54

Сами по себе си двата варианта са с отрицателна амплитуда,което означава,че решението трябва да се определи на база рискове(от финансова гледна точка) и отрицателни черти(от битова гледна точка)!
Рисковете и променливите при 1-ви вариант са повече като честота,но с по-малка тежест.
Рисковете и променливите при 2-ри вариант са по-малко като честота,но за сметка на това тежестта им е огромна.

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 19 ное 2014 19:58

Кредит и собствено жилище! Сметни колко пари ще дадеш за наеми и какво ще имаш накрая и ще ти стане ясно :)
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 19 ное 2014 20:01

W84me написа:Кредит и собствено жилище! Сметни колко пари ще дадеш за наеми и какво ще имаш накрая и ще ти стане ясно :)

А лихвата от 40+%, която си гълтат банките, не я броиш като загуба? :roll:
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Върни се в “Свободна зона”