Станко,чети повече икономическа литература,за да не се излагаш като кифладжия

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
demy27 написа:CTAHKO написа:ЗММ - Хасково - станция
"Млада Гвардия" - Хасково - станция
ХимМаш - станция
завод "Мир" - станция
завод "Свила" - станция
завод "Родина" - станция
завод "Бисера" - станция
"Булгарплод" - станция
"ДАП" - станция
На първо четене, без да се замислям, само от Хасково. Ако забелязваш, дори не съм включил разни институции, като общински станции, военни, лекари, милиционерски, данъчни, стрителни комбинати и т.н.И не говорим за станции на партийната върхушка
Интересно ми е по колко хора са работили в тези заводи тогава и как една почивна станция със например 100 стаи може да осигури 2 седмици престой на 2 000 работника в някой завод?
smoothc написа:Само човек,който си няма понятие от икономика,инфлационни процеси,валутна конвертируемост, монетарна политика,пазарни механизми и пр...,би публикувал подобна безсмилена тема.
Станко,чети повече икономическа литература,за да не се излагаш като кифладжия
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
Preparator19 написа:demy27 написа:CTAHKO написа:ЗММ - Хасково - станция
"Млада Гвардия" - Хасково - станция
ХимМаш - станция
завод "Мир" - станция
завод "Свила" - станция
завод "Родина" - станция
завод "Бисера" - станция
"Булгарплод" - станция
"ДАП" - станция
На първо четене, без да се замислям, само от Хасково. Ако забелязваш, дори не съм включил разни институции, като общински станции, военни, лекари, милиционерски, данъчни, стрителни комбинати и т.н.И не говорим за станции на партийната върхушка
Интересно ми е по колко хора са работили в тези заводи тогава и как една почивна станция със например 100 стаи може да осигури 2 седмици престой на 2 000 работника в някой завод?
Имаше карти. Сезонът започваше юни и свършваше септември. Картите не бяха безплатни и за съответния месец и смяна бяха с различна цена. Една карта беше за две седмици почивка на морето примерно.Като разделиш месеца на две смени и умножиш по 4 сметката ще ти излезе.
и цените бяха по-ниски
В 1986-1987 - 1 долар официално вече е 1.50 лева, но в същото време и на черния пазар се отбелязва повишение и то не толкова заради повишеното търсене на чужда валута, колкото и заради силното търсене на такава в Полша в него период. Курсът на долара, до тогава в доста широки граници между 2.30 – 2.50 се качва до над 3 лева, а на полските туристи се продава за по 4 лева. Дефицитът със стоки увеличава и черния пазар на такива и докато един автомобил Лада е с цена около 6 000 лева, то реалната му стойност, като чисто нов достига до над 20 000 лева. Храните все още се намират по магазините и са сравнително евтини , но деликатеси, кафе, всичко това е дефицит и има черен пазар, на който цените са двойни и нагоре от официално обявените. Същото е и положението с облеклата и обувките където дефицитът е чудовищен и за модни дрехи, се пазари само на черния пазар или се шият по поръчка. Газови печки, бутилки за газ, злато от СССР (Русия), какао, техника, видео и музикални уредби, маратонки, джинси, ръчни часовници, джобни калкулатори, дори батерии, запалки BIC , газ за тях в бутилки, всичко е на черния пазар.
От 1988 - 1 долар официално вече е 2 лева, а от 1989 - 1 долар е вече 2.9 лева.
Малко преди промените от 10 ноември 1989 година и малко след тях, курсът на черно стигна 8 лева за 1 щатски долар. Няма ток, има режим на водата в много градове, всичко ценно се изнася от държавата зад граница за да се осигури валута.
Силния дефицит на стоки вече и от първа необходимост като храни, качи и техните цени на черно. В тези последни години вътрешният пазар агонизира. Рафтовете остават празни. В магазините се пазарува или с купони или с връзки. Лекарите, дават отговор на майката как да нахрани бебето си без хумана, без мляко, по време на режим на тока и на водата, но няма кисело мляко, месо, кашкавал, зеленчуци. В детската консултация раздават купони, учат майките как да смесват 2/3 мляко и 1/3 вода за по-големите бебета, как точно да подслаждат със захар и т.н. На 8 февруари 1989година е съставен нов кабинет, този на Андрей Луканов. По това време външният дълг е над 10 млрд. долара и правителството налага едностранен мораториум по обслужването му.Което ни изолира автоматично и безвъзвратно от всички световни финансови и капиталови пазари, тогава, когато най-много имахме нужда от свежи финансови ресурси.
На 26 март 1990 г кабинетът Луканов едностранно прекратява плащанията по външния дълг и цял свят разбира, че България е напълно фалирала държава.
demy27 написа:Лесно е. От Юни до Септември има осем смени по две седмици. Ако е имало примерно 4 милиона работещи, значи трябва да е имало почивни станции и бази с 250 000 легла за да отидат на почивка всички работещи. Дали е било наистина така, или пак е имало наши и ваши? Питам, защото по времето на соца така и не видях почивка ни на море, ни на планина, въпреки че родителите ми работеха.
Sunway написа:Ти явно си младо момче и не си запознат..но заводите нямаха по една почивна станция.Баща ми например, неговото предприятие само на морето имаше, няколко станции в различни градове.Отделно и на балкана имаха станции.То е ясно, че ако е една не става при толкова много работници, а отделно имаше и други станции.Обобщено ще ти кажа, че при комунизма общо взето, като теглим чертата и го сравним със сегашното време, беше по-добре..Да, както всеки строй си имаше и недостатъци (но кой няма). Аз лично за разлика от теб мога да направя съпоставката, между какво е било преди и какво е сега..Всичко, което е написал СТАНКО е напълно вярно..Разликата от едно време и сега в парично отношение е, че едно време не взимаш толкова много пари, но можеш да си купиш доста неща (ако ги има в магазините и чакаш), всички българи спестяваха пари..Никой не се притеснява този месец, как ще си плати тока, телефона и парното (който го има). Ходиш на море и планина редовно и за доста време...Не се притесняваш, като ходиш в болницата, че лекарите ще те одерат или ще можеш да си купиш лекарствата. Играеш пред блока безгрижно и престъпността, почти не съществуваше. Това са само част от хубавите неща, които бяха при комунизма..Лошите всички ги знаем, "някои само са слушали"..Четох и някакви "млади" хорица , където спориха със СТАНКО, че Китай не бил комунистически. В мноого голяма грешка сте -КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ...но икономиката му е единствената в света, която е почти на пазарен принцип (което при комунистическа страна е уникално), което прави пазара конкурентно-способен на чуждите пазари..
П.С. Не ме разбирай погрешно от написаното до тук..Не подкрепям комунизма, нито искам да се върне времето, каквото е било.Просто изтъквам фактите за младите огранизми тук, където спорят без да са живели и видели, а само чуват и т.н. Дори съм на мнение, че докато и последният комунист не умре, България няма да се оправи..Сега ни ръководят бивши комунисти, доносници, агенти и тем подобни, на които 3/4 от живота им кажи-речи, е минал през времето на комунизма..На България и трябват млади, интелигентни и образовани хора, които да управляват...най-добре е от чужбина, защото в България, всичко и всеки го похабяват и развалят "старите кучета"-комунисти.
smoothc написа:Толкова по темата,Станко!
demy27 написа:
Лесно е. От Юни до Септември има осем смени по две седмици. Ако е имало примерно 4 милиона работещи, значи трябва да е имало почивни станции и бази с 250 000 легла за да отидат на почивка всички работещи. Дали е било наистина така, или пак е имало наши и ваши? Питам, защото по времето на соца така и не видях почивка ни на море, ни на планина, въпреки че родителите ми работеха.
CTAHKO написа:smoothc написа:Толкова по темата,Станко!
Чети и мисли
smoothc написа:Браво,Станко!
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 3 госта