Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Re: Какво можехме да си купим с 1 и 2 лв преди 25-30 години?

Мнениеот CTAHKO » 16 ное 2014 22:23

[rimg]http://2.bp.blogspot.com/-PbYjCxVoI8s/VFZ_GijQVuI/AAAAAAAAD80/dDIKJ9MiOmM/s1600/013.jpg[/rimg]

Изображение

Празни магазини, мръвка никаква...мъка, мъка 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
El Commandante

Мнениеот El Commandante » 16 ное 2014 22:24

saract написа:Ресторанти - и там има какво да се каже.Най честите отговори от сервитьорите бяха "няма","не сме получавали" и "току що свърши".

Дрън дрън...най-честия отговор беше: МОМЕНТ.....като в зависимост от ресторанта и запасите му,този момент варираше от 15 минути до около час... :)
Кашчей написа:А..И ми е интересно и любопитно как НАП (примерно) ще приеме факта, че "Ботев" Пд. има открити сметки за една и съща стопанска дейност в две различни банки?

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 16 ное 2014 22:26

saract написа:Станко Станко така си беше..................А за почвиките на море по добре не отваряй приказка.Да не мислиш че имаше вариант просто да запалиш колата да отидеш до Албена и да се настаниш в който хотел си избереш.НЕ МОЖЕШЕ.Въобще нямаше да те пуснат да минеш бариерата на комплекса.90 процента от населението ходеше на море по почивни станции.

Да, по-добре да не отварям приказка, че лев и нещо ти струваше на ден пълен пансион 8-) Картата за 14 дни ти сруваше м/у 20-30 лв. в зависимост от това къде си 8-)
Последна промяна от CTAHKO на 16 ное 2014 22:28, променено общо 1 път.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Мнениеот Tommi » 16 ное 2014 22:26

CTAHKO написа:
Tommi написа:
CTAHKO написа:Последно? Не са социализъм от 70-те години на миналия век ли? Не можах да разбера отговорът ти на този въпрос, от който лекичко се опитваш да се измъкнеш 8-) Социализъм си е Томи ;) Всичко под една или друга форма си е обвързано с държавата 8-) Държавен капитализъм можеш да кажеш, че е в Сингапур, разните им емирства и още няколко подобни монархии, не и в Китай 8-)

След десетилетия на развитие по пътя на плановия икономически модел, Китай прилага реформи за установяване на пазарни механизми от средата на 70-те години. Това е т.нар. "социализъм с Китайски характеристики", при който повечето предприятия и компании остават държавна собственост, но им се позволява да функционират чрез пазарни механизми. Колективното земеделие е отменено, а на заетите в тази област се отпускат заеми за стимулиране на производството и развитие. Тази политика, съчетана с огромния брой трудоспособни китайци, е в основата на т.нар. "китайско икономическо чудо", и челната позиция на страната в списъка на най-бързо развиващите се държави в света. Въпреки пазарните механизми, все още се счита, че в Китай е налице силно видоизменена разновидност на плановата икономика заради силния партиен контрол върху икономиката и следването на петгодишни планове за развитие

Последно, смесена система, която е по-близо до капитализма, отколкото до социализма.
Това с червените букви защо трябва да се нарича точно "социализъм с китайски характеристики", а не примерно "държавен капитализъм", както аз съм го написал? :) Държавата е главният капиталист в Китай.

Това не съм си го измислил аз, а експерти, които със сигурност разбират повече от теб и мен. За да го нарекат така, а не по друг начин, значи има защо.

Това не е измислено и от китайците, нито пък се е прилагало само при тях, за да се нарича "с китайски характеристики". ;)
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
El Commandante

Мнениеот El Commandante » 16 ное 2014 22:27

CTAHKO написа:[rimg]http://2.bp.blogspot.com/-PbYjCxVoI8s/VFZ_GijQVuI/AAAAAAAAD80/dDIKJ9MiOmM/s1600/013.jpg[/rimg]

Тва детенце със синьото екипче гледа ТОЧНО като мен когато научавам новината че ПАК няма банани и портокали,а тоблерон пък-изключено... :)

Дейба бананите къв блян беха тогава,а сега като може да се яде на корем,не си спомням да ми се е прияждало от десетина години...
Кашчей написа:А..И ми е интересно и любопитно как НАП (примерно) ще приеме факта, че "Ботев" Пд. има открити сметки за една и съща стопанска дейност в две различни банки?

saract
Контакти:

Мнениеот saract » 16 ное 2014 22:28

CTAHKO написа:
saract написа:Станко Станко така си беше..................А за почвиките на море по добре не отваряй приказка.Да не мислиш че имаше вариант просто да запалиш колата да отидеш до Албена и да се настаниш в който хотел си избереш.НЕ МОЖЕШЕ.Въобще нямаше да те пуснат да минеш бариерата на комплекса.90 процента от населението ходеше на море по почивни станции.

Да, по-добре да не отварям, че лев и нещо ти струваше на ден пълен пансион 8-) Картата за 14 дни ти сруваше м/у 20-30 лв. в зависимост от това къде си 8-)

Какъв лев и нещо...............Нямаше такова нещо.Никой не е ходил за 20 лева на море.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 16 ное 2014 22:29

El Commandante написа:
diplomat написа:
saract написа:Живота след 1989 г. е несравнимо по добър.Моля който твърди обратното да си напише рождената година.Моята е 1974 г.

Моята е 1995, но подкрепям мнението ти. 8-)

Е братле,ти реално погледнато няма как да имаш мнение по това кво е било "едно време" бе, то ти дори не си бил роден в соц време...

Да, ако нямах никакво желание да разбера и карам само на какво съм чул от някой си на улицата, така е. Но аз винаги съм се интересувал, чел съм, гледал съм, говорил съм с хора живели и през двата периода, идеалисти и от двата фронта, и съм си изградил представа, доколкото мога. :)

Потребителски аватар
El Commandante

Мнениеот El Commandante » 16 ное 2014 22:31

diplomat написа:Да, ако нямах никакво желание да разбера и карам само на какво съм чул от някой си на улицата, така е. Но аз винаги съм се интересувал, чел съм, гледал съм, говорил съм с хора живели и през двата периода, идеалисти и от двата фронта, и съм си изградил представа, доколкото мога. :)

Нищо интересно не си изпуснал,споко... :)

Всъщност може би с изключение на футбола,на клубно ниво тогава футбола беше мноооо по-интересен тогава и в нашто първенство през онези години играеха легенди,на които сегашните биададжийчета не са достойни дори да връзват връзките на обувките,камо ли да им носят саковете на тренировка...
И това имам предвид във всички клубове-и в Левски,и ЦСКА и Ботев и Локото,че и в Пирин,Етър и къде ли не...

Другото което беше по-добро тогава беше музиката..но това няма нищо общо със соца или България, имам предвид че музиката през 80те и 90те беше милиард пъти по-качествена от сегашните чикии Дриско,Мриско,Джей Зи,Бионсе и проче, но пък това винаги можеш да си го слушаш когато си поискаш така че сичко е ОК..
Последна промяна от El Commandante на 16 ное 2014 22:37, променено общо 2 пъти.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 16 ное 2014 22:36

CTAHKO написа:
Neo M написа:
svence написа:При средната заплата тогава 252 лв., нещата са еднакви както сега......

Тези средни заплати хладилника ти не пълнеха. Масовата заплата беше 120 лв. тогава по мои спомени. Това усредняване се получава с много стъкмистика и няколко хиляди, които са получавали големите пачки.

Пълнеха го и още как ;) Че ти и оставаха да спестяваш. За почивките на море и планина два пъти годишно, да не говорим 8-)

Спестявал си ти! Спестявал си / всъщност се съмнявам, че ти си вадил някакви пари да спестяваш / същите жълти стотинки, за които един колега по-назад говореше, че събира в бурканите, щото никъде не му ги искат. Пари за спестявания се вадеха или с далавери, или като те опна на 4 оранжерии лятоска да ги копаеш, да ги пръскаш, да ги напояваш, да ги ториш. Пък след това да обикаляш пазарите на България и да спиш вечер в колата си, докато не си пласираш стоката. И тен щеше да хванеш, все едно си бил десет пъти на море. Тогава можеше и да вкараш 7-8 до 10 хилки в банката и да ми разправяш, че си спестявал.
Дай да не се лъжем. И на мен ми е ясно, и на теб също, че си пуснал плувката в тая тема и си правиш густото. Но все пак не забравяй, че насреща ти има и хора, които са живели по онова време и някои неща са ги видели с очите си.
Последна промяна от Neo M на 16 ное 2014 22:38, променено общо 1 път.

saract
Контакти:

Мнениеот saract » 16 ное 2014 22:36

El Commandante написа:
diplomat написа:Да, ако нямах никакво желание да разбера и карам само на какво съм чул от някой си на улицата, така е. Но аз винаги съм се интересувал, чел съм, гледал съм, говорил съм с хора живели и през двата периода, идеалисти и от двата фронта, и съм си изградил представа, доколкото мога. :)

Нищо интересно не си изпуснал,споко... :)

Всъщност може би с изключение на футбола,на клубно ниво тогава футбола беше мноооо по-интересен тогава и в нашто първенство през онези години играеха легенди,на които сегашните биададжийчета не са достойни дори да връзват връзките на обувките,камо ли да им носят саковете на тренировка...

За това си напълно прав.Футбола в България си беше футбол.Много интересн шампионат и вързани мачове.Градовете живееха с отборите си а мачът в събота беше събитието за което всички говореха и чакаха с нетърпение.Трябва да се подчертае обаче че една от причините за популярността на футбола беше и липсата на развлечения.

Върни се в “Свободна зона”