Тема за политика - България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
GOLEADOR

Re: Тема за политика - България

Мнениеот GOLEADOR » 09 ное 2014 21:21

pomiqr203 написа:Вече съм сигурен, че Станко живее в някой цигански квартал, от който не излиза. Чети внимателно. Отиваш на пазара лятото и си намираш без проблем, каквито искаш български плодове и зеленчуци. Преди как беше - отиваш на пазара и ако успееш да си купиш ограничения брой българска стока успееш, ако не успееш чакаш другата година :-D

Сега кеф ти банани през лятото, кеф ти дини през зимата. Станко, наистина бананите не растат само през зимата, а дините през лятото. Когато в Бъгария е зима, някъде е лято.

Свърши ли ноемврийския пленум на ЦК на БКП с премиер Тодор Славков или още продължава и обсъждат новите върхове на селскотостопанство, което ще покорим или стигнаха до там, че са останали без пари да го поддържат и е време да обявят началото на демокрацията, защото недоносчето се оказа хилаво и пропаднало?

Друго си е да съберат учениците и студентите да бачкат на полето безплатно в името на Тодор Живков, защото пари за заплати няма.

Не смесвай бананите с българското селско стопанство.Никой не спори,че вносните продукти бяха кът на пазара.Банани се пускаха за нова година или някой празник.Отделно заплащането на труда сега и тогава.Като си помисля,че сега хора умират за 250 лева заплата,направо ми причернява пред очите.И то в завод управляван от учени хора,не някой мутри или случайни бизнесмени които под бизнес разбират само това те да живеят охолно за сметка на чуждия труд!
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

pomiqr203

Мнениеот pomiqr203 » 09 ное 2014 21:25

GOLEADOR написа:
pomiqr203 написа:Вече съм сигурен, че Станко живее в някой цигански квартал, от който не излиза. Чети внимателно. Отиваш на пазара лятото и си намираш без проблем, каквито искаш български плодове и зеленчуци. Преди как беше - отиваш на пазара и ако успееш да си купиш ограничения брой българска стока успееш, ако не успееш чакаш другата година :-D

Сега кеф ти банани през лятото, кеф ти дини през зимата. Станко, наистина бананите не растат само през зимата, а дините през лятото. Когато в Бъгария е зима, някъде е лято.

Свърши ли ноемврийския пленум на ЦК на БКП с премиер Тодор Славков или още продължава и обсъждат новите върхове на селскотостопанство, което ще покорим или стигнаха до там, че са останали без пари да го поддържат и е време да обявят началото на демокрацията, защото недоносчето се оказа хилаво и пропаднало?

Друго си е да съберат учениците и студентите да бачкат на полето безплатно в името на Тодор Живков, защото пари за заплати няма.

Не смесвай бананите с българското селско стопанство.Никой не спори,че вносните продукти бяха кът на пазара.Банани се пускаха за нова година или някой празник.Отделно заплащането на труда сега и тогава.Като си помисля,че сега хора умират за 250 лева заплата,направо ми причернява пред очите.И то в завод управляван от учени хора,не някой мутри или случайни бизнесмени които под бизнес разбират само това те да живеят охолно за сметка на чуждия труд!

Все пак хората 40 години са ги учили д аработят безплатно и така им е вградено в гените.

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 09 ное 2014 21:30

CTAHKO написа:Точно това имам предвид, но според двамата ми опоненти, селското ни стопанство е в небивал разцвет и ражда ли ражда милионери. А тези, които се занимават със земеделие и не са милионери, значи са мързеливи и некадърни 8-)

Македонското зеле и за готвене не става :) За салата евентуално, ама и там нещата са малко под въпрос. Не се мачка :)

Селското ни стопанство не е в разцвет, но определено съществува. Последните години много хора, които се тъпчеха по 5 в гарсониера из големите градове да бачкат по строежите, се върнаха по родните си места, дето имат триетажни къщи и почнаха да бачкат земята. Техниката е допотопна, ако я има изобщо, държавата нехае, маркетингът е отрицателен, вносът е субсидиран многократно и смазващ, пари за торове и химикали няма( което за нас е всъщност чудесно!), такива са реалностите. Но има и една друга истина-аз купувам картофи от помаците. Ти разбираш ли, че с техните и манджа, и пататник, и пържени да ги правиш, имат вкус и са страхотни! Те ползват само естествена тор, картофките са дребни и неугледни, но феноменално вкусни! А сега си купи картофи Мити-френски и полски, за кинта килото, и си ги изпържи. Да ти е сладко! :shock:
А ако ги пуснеш на химически анализ, ще излезе една работа, дето не ти е работа... :)
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 09 ное 2014 21:35

sin4ec написа:Българска продукция има, и то качествена. Но на мен ми е жал за тези хора, като им видя попуканите ръце. Истината е, че ни държава, ни никой им помага с нещо. Местни дерибеи ги тормозят и натискат да си продават продукцията за стотинки. Пример- в точно определена област за червена капия екстра качество септември месец им даваха...45 стотинки за килограм! Същата не падна под 1.50 на софийските пазари, и то 2-3 качество! Веригите буквално ги изнудват по същата схема. Вие, ако сте производители, ще си дадете ли зелето за... 0.08 лв за кило?
Та за софиянци, особено тези от източните области на града-борсата в Дружба-2. Изборът е огромен, хората идват там с бусчета, камиончета и си предлагат продукцията. Не ги подминавайте- работили са земята, изкарали са. Сутринта по тъмно са брали, за да дойдат. Не купувайте на веригите полските домати и зеле, които руснаците върнаха, а днес ни пробутват тука!
Станко, боклуците не ги търсиш, защото веригите ти ги набутват! Но я пробвай да направиш кисело зеле с македонски материал...ЯДЕЦ! Пък на турците чушката-майка плаче. :mrgreen: Не ми хвали тия набъкани с химия шайзета!

Еле па картофите, които продават хората като тръгнеш по Самоковският път ;) За тях съм сигурен ,че са български ;)
Последна промяна от FLANKER на 09 ное 2014 21:35, променено общо 1 път.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 09 ное 2014 21:35

pomiqr203 написа:Все пак хората 40 години са ги учили д аработят безплатно и така им е вградено в гените.

Не е хубаво така да се подиграваш на хората (мир на праха им).Отделно , за това ли се борихме против комунизма?Излиза,че за работника няма никакво значение дали е демокрация или комунизъм.Живота му все ще е жалък и труда му ограбен.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 09 ное 2014 21:37

diplomat написа:Синчецът как се справя, без да се оплаква? Просто човека не е мързелив и като трябва, си наляга парцалите... 8-)

Е, аз всъщност имам един камион недостатъци и пороци, като всеки друг. Но по една или друга причина, мързелът не е сред тях. Не ми се вписва в личностната характеристика ! :)
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

pomiqr203

Мнениеот pomiqr203 » 09 ное 2014 21:41

GOLEADOR написа:
pomiqr203 написа:Все пак хората 40 години са ги учили д аработят безплатно и така им е вградено в гените.

Не е хубаво така да се подиграваш на хората (мир на праха им).Отделно , за това ли се борихме против комунизма?Излиза,че за работника няма никакво значение дали е демокрация или комунизъм.Живота му все ще е жалък и труда му ограбен.

Не се подигравам на никого, то ако се подигравам се подигравам и на себе си, защото ако работех в Германия щях да изкарвам в пъти повече пари.

Потребителски аватар
diplomat
Контакти:

Мнениеот diplomat » 10 ное 2014 00:17

sin4ec написа:
diplomat написа:Синчецът как се справя, без да се оплаква? Просто човека не е мързелив и като трябва, си наляга парцалите... 8-)

Е, аз всъщност имам един камион недостатъци и пороци, като всеки друг. Но по една или друга причина, мързелът не е сред тях. Не ми се вписва в личностната характеристика ! :)

[offtopic]Не знам дали ги слушаш, но поздрав :) :
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xaf5pDmqCxw[/youtube]
Лека от мен![/offtopic]

Потребителски аватар
1913
Контакти:

Мнениеот 1913 » 10 ное 2014 19:31

Какво постигна икономиката на България през последните 25 години? Ако се позовем само на статистиката на НСИ, БНБ, ЕБВР, Евростат, МВФ, като цяло периодът след 1989 година е по-скоро успешен.

Изображение

Според анализ на икономиста Красен Станчев за периода 1989-2008 г. инвестициите в България са 41,5 милиарда щатски долара – толкова, колкото е БВП на страната за 2008 г. или почти 5 500 долара на човек от населението. За периода 1989 – 1996, чуждестранните инвестиции са 168 милиона на година, т.е. за този период те са 39 пъти по-малко от доверието, оказано на България след 1997 г.
За периода 2001-2006 г. средните заплати на заетите растат със 7-11% на година. През 2007 и 2008 г. темпът се ускорява до 20 и 27%. След началото на кризата ръстът отново се „забавя” до 10-11%, но остава положителен.
Според агенцията Индъстри Уоч за периода 2003 – 2008 г. общата стойност на активите (финансови и жилищна собственост) на домакинствата е нараснала над три пъти. Кризата от 2009 г. води до спад на БВП с около 5%, стойността на активите на домакинствата спада с около 25% (най-вече заради цените на имотите), но спестяванията на домакинствата се увеличават от 15 милиарда лева през 2007 г. до 25 милиарда през 2011 г. Сумата на спестяванията днес е четиринадесет пъти по-голяма от 1997 г. и те са сравнително добре разпределени между различни слоеве от населението.
Според Станчев периодът от май 1997 до ноември 2008 г. е период на най-дългото положително развитие в цялата история на България от 1878 г. насам. Под положително стопанско развитие той разбира увеличение на дохода вследствие на разгръщането на свободата на икономическия избор, измерено през ръста на БВП. Ето и някои сравнения, които следва да се имат предвид, когато се говори, че кризата днес е „невиждана и най-тежка”.
• През 1991 г. БВП на човек от населението е 887,5 щатски долара на човек от населението, а през 2009 г. – 6 400 долара; бедните през 1996 са 36% от населението; ако световната банка днес отново измери този процент, той ще е 4-5 на сто.
• Спадът на БВП през 1990 г. е 9,1%, през 1991 г. – 11,7%, през 1992 – 7,3%, през 1996 г. – 9,4% и през 1997 г. – 5,6%.
• Спадът на частното потребление за периода 1991-1997 г. е 4,9% средно на година, а неговият ръст от 1998 до 2009 г. е 7,4% на година.
• През 1996 г. неформалната икономика е 36-37% от БВП; през 2009 и 2011 г. – не повече от съответно 17 и 15% от БВП.

http://www.economynews.bg/%D0%B8%D0%BA% ... 59291.html
[center][wrapimg=]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s350x350/1782155_10203359119959520_2077530093_n.jpg?oh=d835df5c333af43a2432f0d8305f9166&oe=586C0965[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 10 ное 2014 19:39

Браво на Красен Станчев!

Цените на суровините и на готовата продукция през 1989-а и през 2014 дали се имат предвид при тези страхотни показатели? А покупателната стойност на заплатите?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Върни се в “Свободна зона”