Относно българския език и едно негово правило

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Относно българския език и едно негово правило

Мнениеот Siegfried » 05 дек 2009 23:55

След дългото ми отсъствие се завръщам при вас , скъпи форумци ! Здравейте на всички !
Тази тема е интересна и вярвам , че ще ви хареса ;) От известно време се води спор дали да бъде премахнат пълният член в българския език , или не :!: Правилото за пълния и краткия член в мъжки род е известно нам още от ученическите ни години , но явно въпросното правило се превръща в проблем за някои хора и премахването му е въпрос на живот и смърт (метафорично казано) :!: Факт е , че пълният член в мъжки род бива почти изместен напълно от краткия в разговорната реч , а и често се допускат и грешки в писането му , като цяло всичко това се счита за една излишна трудност в нашия красив и омаен български език .
Разбира се , не всички са на това мнение , но те явно са малцинство , което трудно може да бъде чуто в днешно време . За мен лично ще бъде еднакво трудно , както да се премахне това правило , така и да се запази , но все пак думата имаме ние , българите , и всичко опира до нас - дали ще отхвърлим тази езикова норма , или ще се опитаме да я спазваме по-стриктно и да я уважаваме като неизменна част от нашия майчин език . Аз ще запазя мнението си за себе си , но е възможно и в хода на дискусията да ви разкрия и моята гледна точка . Надявам се да кажете какво мислите по този проблем . Надявам се , че всеки има какво да каже . Надявам се , че никой няма да остане безразличен ;)
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Кашчей

Re: Относно българския език и едно негово правило

Мнениеот Кашчей » 06 дек 2009 00:05

Пълният член определя подлога в изречението и без него май няма да има субект на действието, а всички ще са обекти.Тия идиоти, вместо да се занимават с подобни глупости, би трябвала да изискат в чатовете да се пише само на кирилица, и учениците да правят разлика между И и Й в множествено число.Ако образованието и провеждащите го са калпави, за това не им е виновна българската граматика!

Пълният член ли е виновен, че някои съфорумци пишат тренЙор, дуСпа, съдиЙ?Това е такава отявлена неграмотност, че чак да и се плаче на Българската граматика!
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Потребителски аватар
Red_champions

Мнениеот Red_champions » 06 дек 2009 00:10

Поздравления за инициативата,но индивиди като мен не схващат какво прави тема в този спортен форум-със сигурност ще се навъдят идиоти,които да оспамят всички-пък и граматиката е гадна.Я дайте по-добре нещо за литература или книги или история.
Blue is the colour , football is the game , we are all together and winning is our aim ! So cheer us on through the sun and rain , cos Chelsea , Chelsea is our name !

Потребителски аватар
Lyubooo
Контакти:

Мнениеот Lyubooo » 06 дек 2009 00:14

основния проблем е друг
а имено, че отвсякъде ни заливат англоезични думички, което е оскърбление за нас като нация, но и за което нищо не се предприема!
в момента английския е втори език в държавата, макар и супер неофициално, но смятам че няма да е далеч времето, когато статуса му може да стане по-официален!
и тогава пълен, кратък, плитък и скъсен член няма да имат никакво значение!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 06 дек 2009 00:14

Red_champions написа:Поздравления за инициативата,но индивиди като мен не схващат какво прави тема в този спортен форум-със сигурност ще се навъдят идиоти,които да оспамят всички-пък и граматиката е гадна.Я дайте по-добре нещо за литература или книги или история.

Това е свободна зона :!: А темата е еднакво важна за всички ;)
[center][wrapimg=]http://www.fm-base.co.uk/forum/attachments/football-manager-2013-manager-stories/294163d1356366440-my-chelsea-fc-reign-banner-chelsea_1.png[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
Red_champions

Мнениеот Red_champions » 06 дек 2009 00:16

Хм,това е интересно,особено идеята ти за английски втори език,оу ,колко тъжно,ами да де,но всъщност,не е прецедент!!!Англ. ти е виновен за деградирането на обществото в сферата на културата!?!Преди един език,сега друг,после трети и така вечно ше духаме докато не ги оправиме да се научат и България не стане ръкоден фактор и движеща сила на светът.Това е.
Blue is the colour , football is the game , we are all together and winning is our aim ! So cheer us on through the sun and rain , cos Chelsea , Chelsea is our name !

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 06 дек 2009 00:24

Членуването на думите е бял кахър пред набиращият скорост проблем с препинателните знаци и съставяне на изречение. Това важи и за автора на темата, поставил е много запей без да има нужда от тях.
Последна промяна от PFC Litex на 06 дек 2009 00:27, променено общо 1 път.
Изображение

Потребителски аватар
Siegfried
Контакти:

Мнениеот Siegfried » 06 дек 2009 00:26

Ако обичате , кажете нещо по темата .

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 06 дек 2009 00:32

По темата бях ясен.
Големият проблем който се набива дразнещо е писането на представката НЕ слято с глаголите (незнам, непиша, нечета и т.н.)
Кашчей вече го написа и не виждам смисъл да му повтарям думите и точно, че не умеем да съставя изречения, всички игнорираме членуването, за жалост това се учи до осми клас.
Изображение

Потребителски аватар
Alex
Контакти:

Мнениеот Alex » 06 дек 2009 00:33

Моето мнение.
Не съм неграмотен. Налага ми се даже и сега в университета да уча литература, че и да пиша някакви неща от дъжд на вятър. Имам нормален правопис. И съм против наличието на пълен член в българския език.
Няколко причини. Първо, мисля, че това е едно правило, което тъй като е много неестествено и неприсъщо за езика се е налагало през годините да бъде "защитавано" с жестоки санкции. Пак казвам не съм неграмотен, знам въпросното правило и въпреки това винаги съм го бъркал по 1-2 пъти (напълно несъзнателно) при писмени работи. Щом като навремето за да се преборят с това са взимали по 0.25 на грешка при изпити и проблемът все пак не се е разрешил, явно причината е в него.
Самото правило е много странно. При правоговора, то не съществува - произнася се само "ъ". При писмен текст НИКОЙ не може да ме убеди, че има човек, който си е казал: "еее, аз не успях да разбера кой е подлог в това изречение.... чакай да видя къде са поставили пълен член". Накратко, след всичко, което написах, мисля, че това е една ненужна помпозна украса към езика, която демонстрира грамотност, но не може да се похвали с потребност.
Освен това, езикът е "жив". Той се формира по естествен път и основната задача пред него е да бъде "средство за общуване". С подобни правила той става по-малко ефикасен в това отношение, а не смятам, че по някакъв начин отмяната на въпросното правило ще попречи на богатството му и способноста ни да се изразяваме по-ясно и точно.
Странното е, че в училище ни мъчеха с въпросното правило, а в университета ни обясняват, че това е безмислено (което е и моята позиция). Има и други правила, който преподавателите ми открито критикуват като "вкъщи" и "в къщи" и мисля, че хората са прави - все пак те са писали на този език от 70 години и не могат да се съобразяват с всяка прищявка на всеки следващ министър, искащ да демонстрира, че има позиция и желание за реформи.

Знам, че в спора се ражда истината, но по тази тема не мисля, че мога да променя позицията си.
[center]Изображение[/center]

Върни се в “Свободна зона”