Християнски ли е българският народ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

На линия
Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Re: Християнски ли е българският народ?

Мнениеот Thsmith » 05 сеп 2014 18:11

HoUs4oOL написа:
Thsmith написа:
HoUs4oOL написа:
Thsmith написа:аха? Тъй ли било? Значи предполагам си или девствен или женен и смяташ да правиш секс само за да се плодиш? Презервативи за теб няма и смяташ да имаш 20 деца или да спреш да правиш секс след първото? Постиш предполагам и всеки ден ходиш на църква? Казваш си молитвата преди лягане, ядене и тн? Правиш ли всички тия измишльотини и останалите които не съм споменал?
Дълбоко се съмнявам.

"Вярващите" са останали в предишни векове.

Предполагам,че ти не си кръстен,заплюл си всичките християнски празници,начело с Коледа,Великден,Бъдни вечер и Гергьовден,така ли е,палячо? :roll:
Естествено,че сме християнски народ...

Не не съм кръстен. Майка ми е протестант, а баща ми не го интересува религията. Не съм влизал в църква през съзнателния си живот. Нямам нищо против нея. Просто я смятам за безсмислена и смешна. Всеки има право да избира в какво да вярва. Ако искаш можеш да вярваш в ходения по вода и тн "палячо".
В завършек...
Естествено, че не сме.

Значи родителите ти не са ти оставили никакъв избор,какво ми се правиш на интересен? :roll:
При положение,че сигурно 90% от българския народ празнува християнските празници,е ясно,че сме християни.
Естествено няма как да се спазват традициите,които ти си изброил,поради простата причина,че времената са други.
Предполагам,че в Истанбул също вече не са мюсюлмани,защото по-голямата част от жените там не ходят със забрадки. :mrgreen:
Като цяло мислиш много наивно,но е нормално,при положение,че родителите ти са те възпитали така.

Напротив. Имал съм всичкия избор на света да правя каквото и когато искам. Не са ме спирали от абсолютно нищо. Ти ми се правиш на интересен като претендираш за някаква религиозност, а съм сигурен че не спазваш и 10 % от глупостите по канон.
Всеки може да празнува. Не се иска нищо за да се веселиш. Дори без празник го правиш.
Религиозна принадлежност означава да спазваш всички тия глупости и наистина да вярваш в тях, а не като стане време за пиене и аре.

Всичко опира до "практикуване".
[center][wrapimg=]https://s31.postimg.cc/edpbxz4ob/Avatar_250.png[/wrapimg]

Sometimes democracy must be bathed in blood.

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
HoUs4oOL

Мнениеот HoUs4oOL » 05 сеп 2014 18:20

Thsmith написа:Напротив. Имал съм всичкия избор на света да правя каквото и когато искам. Не са ме спирали от абсолютно нищо. Ти ми се правиш на интересен като претендираш за някаква религиозност, а съм сигурен че не спазваш и 10 % от глупостите по канон.
Всеки може да празнува. Не се иска нищо за да се веселиш. Дори без празник го правиш.
Религиозна принадлежност означава да спазваш всички тия глупости и наистина да вярваш в тях, а не като стане време за пиене и аре.

Няма как да си имал всички избори на света при положение,че не си кръстен,а още повече,че в семейството ти не признава каквито и да е празници и обичай,но това не ме интересува,твоя си работа.
Религията се променя с годините,пак ти казвам,че няма как да спазваш определените неща сега,както са го правили хората преди 100 години,но това не значи,че не си вярващ.
Самия факт,че хората ги зачитат тия празници,че кръстят децата си,че спазват някакви обичаи и традиции,означава,че се възприемат като християни,пък макар и умерени.
[center][wrapimg=]https://media.giphy.com/media/YSC4XfUOp4LclYppml/giphy.gif[/wrapimg][/center]

На линия
Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 сеп 2014 18:28

HoUs4oOL написа:
Thsmith написа:Напротив. Имал съм всичкия избор на света да правя каквото и когато искам. Не са ме спирали от абсолютно нищо. Ти ми се правиш на интересен като претендираш за някаква религиозност, а съм сигурен че не спазваш и 10 % от глупостите по канон.

Няма как да си имал всички избори на света при положение,че не си кръстен,а още повече,че в семейството ти не признава каквито и да е празници и обичай,но това не ме интересува,твоя си работа.
Религията се променя с годините,пак ти казвам,че няма как да спазваш определените неща сега,както са го правили хората преди 100 години,но това не значи,че не си вярващ.
Самия факт,че хората ги зачитат тия празници,че кръстят децата си,че спазват някакви обичаи и традиции,означава,че се възприемат като християни,пък макар и умерени.

Точно обратното е и много жалко ако не го разбираш.

Кръщенето не ти дава избор, а точно обратното. Родителите ти правят избор вместо теб. Ако съм искал е можело да се кръстя 1000 пъти, но никога дори не ми е минавало през акъла.
Имал съм пълния избор за абсолютно всичко и продължавам да го имам.

Иначе е много забавно как си избирате правила които да спазвате. Тези които ви харесват са добри, празниците са добри. Другото е лошо и старо и няма значение. Това е смешно.
Или приемаш и доброто и лошото или си лицемер..

--
пп Щом празниците са доказателство за принадлежност... всички които празнуват Вси Светии са католици според теб, а останалите които празнуват пиянстването на същия ден са източно православни? Или вече не ти е изгодно да използваш празниците като мерило?

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 05 сеп 2014 18:36

djd написа:Християнството за мен е вяра. Но не вяра във възкресението, а в доброто.
Християнството не е църквата. Към нея имам смесени чувства. Църквата е изиграла положителна роля в нашата история за обединението на нацията.
Но от друга страна как ще накараш някой да повярва в това, което проповядваш, ако на другия ден отиваш и се биеш с други попове за свещоливницата?
Или от службата отиваш право в кръчмата и се прибираш кьоркютук пиян.
Защо е необходимо да има толкова злато и показност в църквите? На Иван Рилски му е стигала една пещера, а хората са се тълпели да го слушат.
Църквата е създадена с идея за власт. Духовенство!? Светия отец!? Каква ирония!
Наместник на господ!? Аре по-скромно, моля! И ние малко се изучихме.

Та така де. Народът ни е добър, търпелив (повече от необходимото) и много толерантен. Тъй като християнството учи точно на това, може да се каже, че сме християни.

Горе-долу си прав. Но да уточня, че вяра в доброто може да има и без да си християнин.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 05 сеп 2014 18:40

Alexx написа:
obi4am_pirin написа:КОЙТО ВЯРВА В ИСУС КАТО БОГ И ЖИВЕЕ СПОРЕД ПРИМЕРА МУ ЩЕ СЕ НАРЕЧЕ ХРИСТИЯНИН И ЩЕ ИМА ВЕЧЕН ЖИВОТ!Онези които правят курбани не зачитат жертвата на Христос и се опитват да я подменят с жертва на животно!А в България този момент е силно застъпен!Още веднъж дали българина е християнин се определа от това ДАЛИ ВЯРВА И СЛЕДВА ПРИ
МЕРА НА ХРИСТОС!

Ще питам теб един въпрос, както питах един друг християнин в този форум. Ако съм добър човек и следвам следния път, но не вярвам в Христос като син Божий, ще горя ли в ада?

Десетте похвални деяния на Будизма:

Не убивай, почитай живота на всеки човек, животно или разтение.
Не отнемай нищо на другия и не кради. Помагай на всеки да получи плодовете на труда си.
Не прелюбодействай. Живей целомъдрено.
Не лъжи. Казвай истината сдържано, не за да нараниш другия, а с добронамереност,
състрадание и мъдрост.
Не използвай нито ферментни напитки, нито някаква упойваща дрога.
Не се кълни. Не се отдавай на безполезнени вятърничеви или злонамерени разговори. Говори със сдържаност и достойнство, когато имаш причина да го направиш, или запази мълчание.
Не клевети и недей да злословиш: не ставай проводник на клевети и злословия. Не критикувай и не порицавай, а потърси добрите страни на ближния си, за да защитишискрено онези, които са нарочени.
Не пожелавай със завист предимствата, на които се радват заобикалящите те. Радвай се на полагащото им се щастие.
Отхвърли злобата, гнева, пренебрежението, зложелателността . Не храни омраза, дори срещу онези които ти причиняват зло. Храни към всички живи същества чувствата на доброта, доброжелателност и любов.
Бори се с невежеството в себе си и около теб. Бъди бдителен в търсенето на истината, от страх да не стигнеш до пасивното приемане на съмнението или безразличието, или да не изпаднеш в погрешка, която те отдалечава от Пътеката, водеща към Покоя.

Осемте наставления водещи към Просветлението:
Всяко страдание произлиза от невежеството. То поставя илюзиите между духа ни и света. Ако следваме Осемте наставления ще вървим по пътя към Просветлението:
- правилни възгледи и съвършенна воля, съставляващи мъдростта;
- праведно слово, праведно действие, праведнисредства за съществуване, съставляващи морала;
- съвършенно внимание и съвършенна медитация, изграждащи съсредоточаването на духа.

Ще горя ли в ада ако следвам този път, но не вярвам в Христос като спасител?

Да. Длъжен си да повтаряш някаква мантра за християнските ценности, Господа и да хулиш всеки, който не вярва в Исус.

А сега сериозно... точно тия, дето се пънат да ни убеждават, че едва ли не нормалния човек задължително трябва да е християнин, а за капак честичко обявяват, че истинския българин трябва да е такъв.. те няма да приемат никакви аргументи. Религията по принцип лежи на догми, а догматизма не обича сериозните аргументи и не търси смисъл.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 05 сеп 2014 18:50

HoUs4oOL написа:При положение,че сигурно 90% от българския народ празнува християнските празници,е ясно,че сме християни.

Някои биха казали,че празнуването на празници не те прави християнин. Просто повечето хора го правят като традиция.
Да не говорим,че Коледа и Великден, които се водят най-големите християнски празници имат езически корени.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 05 сеп 2014 18:54

Огромна част от българите извън подобни спорове рядко се сещат за Исус, Библията, Господ и ценностите, проповядвани от тази религия. Още по-рядко спазват препоръките, дадени на добрия християнин (божиите заповеди да речем). Често тези хора са съвсем смътно запознати както с Библията така и с историята на тази религия.

Всичко е лицемерие. Едва ли и 1 на 100 деклариращи с пяна на устата какви "христиени" са знае в какво точно вярва, едва ли и 1 на 100 е запознат като хората със святата книга на тази религия - Библията или познава историята на светците, както и историята на самата религия.
Празниците се празнуват по традиция, повечето хора знаят криво ляво кой е светията, честван на този ден (и то най-често заради именниците), знаят какво се яде/пие/прави на този ден и толкова.
Никаква идея как е възникнал празника, откъде идват традициите му и т.н. И по-добре за тях, че като се замисля колко от тия празници имат езически корени...

При това положение е комично да ни убеждават както, че България е християнска твърдина, така и, че за да бъдеш българин трябва да си задължително вярващ християнин. Още по-смешното е, че част от тия хора несъмнено попадат в мнозинството, което описах в горните редове.

Затова като се замисля: България в момента не е християнска държава, народа и също не е. Дори мнозинството от населението се води християнско проформа, колкото да е пълна графата "религиозна принадлежност".

Със сигурност сега шепа форумни капацитети ще кажат нещо интелигентно. И малко от тях ще бъдат наистина вярващи (например Синчеца).
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

TottenhamFC
Контакти:

Мнениеот TottenhamFC » 05 сеп 2014 19:06

Балкански Орел написа:Много ясно, че да.Всички, които са против тази религия не са никакви българи.

+1

На линия
Потребителски аватар
Thsmith
Контакти:

Мнениеот Thsmith » 05 сеп 2014 19:34

Сега слушам по новините, че регистрирали "Българска Бирена Църква". Може да се пробвате и там. :lol: :lol: :lol:

A.Pinochet[/center]

Потребителски аватар
Балкански Орел
Контакти:

Мнениеот Балкански Орел » 05 сеп 2014 19:47

CTAHKO написа:Ако говорими за съвременните българи (а и не само. Европейците като цяло) болшинството са атеисти 8-) Ето защо ислямът завладее светът :!: Най-лесно се завладява атеистично общество 8-) Българският народ го пишете бегал :!: Навремето християнството ни е запазило като народ през пет вековното робство, сега вече няма на какво да се опрем. Ценностите са тотално подменени, а онези ислямистите, за разлика от нас продажниците хич не си поплюват 8-)

Незнам кво да кажа, отново си прав на 10000% .

Навремето християнството ни е запазило като народ през пет вековното робство.
ФАКТ.
[center]Levski & Lazio[/center]

Върни се в “Свободна зона”