Християнски ли е българският народ?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Re: Християнски ли е българският народ?

Мнениеот milen.hristov » 05 сеп 2014 14:32

Alexx написа:
Ако кажа, че Велик Ден, Никулден, Гергьовден, Коледа, Йорданов ден, Иванов ден, Петров ден и всички други християнски празници почитащи определен светци нямат освен традиционните християнски църковни обреди и паралелни домашни традиции ще излъжа. Също така ще излъжа, че тези празници имат същите или подобни традиции и в Сърбия, Гърция, Италия, Германия, Холандия, Русия. Домашните традиции не правят празника по-малко християнски.

Понеже останалите ти отговори са просто някакви подхвърления иронични ще отговоря само на това. Всички християнски празници преди това са били езически и църквата ги инкорпорира в християнството. Коледа и Великден са много добър пример.
Inaче статията не съм я писал аз. Долу има линк.

Не църквата, а хората го правят. Ако някой реши просто няма да ги спазва.

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 05 сеп 2014 14:34

Балкански Орел написа:
Tatone написа:
Балкански Орел написа:Много ясно, че да.Всички, които са против тази религия не са никакви българи.

Ти някакъв българин ли си? Или си малко момченце с късо пишленце, малки топки и още по-малък от тях мозък, събран в мъничка главичка с две приближени кривички очички, подстриган на молив, олигофрен?
Това ли си или те подцених?

Не това си ти.Аз съм син на българи с български традиции и християнска религия, а ти си това в описанието.

Чел ли си Библията и в двата и завета, и всичко ли написано в новият спазваш включително и 10-те Божи заповеди?

Потребителски аватар
milen.hristov
Контакти:

Мнениеот milen.hristov » 05 сеп 2014 14:40

Alexx написа:Бате, ти видя ли причината поради която пуснах тази тема? Има всеки ден теми за това как бил застрашен християнския свят от исляма,а аз просто давам мнение,че не е застрашен, защото така наречения християнски свят е пълен с атеисти и ню ейдж последователи.Вие превърнахте темата в спор за религиите.
И въобще вярата в Светата Троица не ни е спасила.
Иначе Амин идва от езическия бог Амон-Ра.

Темите са пускани от хора от друга религия комунизъм. Какви християни са били маркс, енгелс, ленин, сталин, г. димитров и т.н. Която и да е религия е против основното в което вярват, че по-високо от партията, култа към личността им няма, без да споменавам за милионите убитите и изтезавани.

Потребителски аватар
W84me
Контакти:

Мнениеот W84me » 05 сеп 2014 14:55

Не, болшинството от хората не знаят дори да се прекръстят.
БФС: ЦСКА София има 4 титли, да мислят за емблема

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 05 сеп 2014 15:01

milen.hristov написа:
Alexx написа:Бате, ти видя ли причината поради която пуснах тази тема? Има всеки ден теми за това как бил застрашен християнския свят от исляма,а аз просто давам мнение,че не е застрашен, защото така наречения християнски свят е пълен с атеисти и ню ейдж последователи.Вие превърнахте темата в спор за религиите.
И въобще вярата в Светата Троица не ни е спасила.
Иначе Амин идва от езическия бог Амон-Ра.

Темите са пускани от хора от друга религия комунизъм. Какви християни са били маркс, енгелс, ленин, сталин, г. димитров и т.н. Която и да е религия е против основното в което вярват, че по-високо от партията, култа към личността им няма, без да споменавам за милионите убитите и изтезавани.

Айде стига. Религия комунизъм... Колко умират в името на "демокрацията"? Само в последните 20г са милиони, а десетки милиони са пострадали - бежанци, бездомни, осакатени, с оскатени деца и роднини...
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Аврамов
Контакти:

Мнениеот Аврамов » 05 сеп 2014 15:10

До 09.09.1944 г. със сигурност българският народ е бил християнски (православен), но след тази черна дата от българската история народът е християнски, но само на книга (по Конституция).

Истинският православен християнин се познава по делата, по това дали е кръстен, дали се черкува редовно и дали се ползва от църковните тайнства - изповед и св. Причастие.

Какъв процент от българите правят горното? Със сигурност процентът е нищожен!

Истината е, че по време на турското робство именно светата православна вяра ни е съхранила като народ.

А сега няма Православие, няма и България, както е казал митрополит Климент Търновски - Васил Друмев!

Потребителски аватар
messi7
Контакти:

Мнениеот messi7 » 05 сеп 2014 15:28

Масово в Европа хората не са религиозни. И за тук това важи. Малко вярват в Бог и спазват Библията буквално(това са евангелистите). По-скоро вярват, че има висша сила, енергия и тн. И една немалка група са твърди атеисти.
Ето пример за Дания.
According to the SKYE most recent Eurobarometer Poll 2010,[2] 28% of Danish citizens responded that "they believe there is a God", 47% responded that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 24% responded that "they do not believe there is any sort of spirit, God or life force". Another poll, carried out in 2008, found that 25% of Danes believe Jesus is the son of God, and 18% believe he is the saviour of the world.[3]
Wikipedia
Изображение

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 05 сеп 2014 15:31

Отецът ми беше сериозен учен и на Великден боядисваше домати, вместо яйца, за да "се гаврел с Христос". Така, в последствие разбрах за ритуала с яйцата чак през шестдесет и седма, но пък по онова време не бе добра идея тепърва да му се отдавам. Толкова, по въпроса дали сме християни.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
wolf
Контакти:

Мнениеот wolf » 05 сеп 2014 15:34

Аз съм от християните на теория, нито вярвам в божества, нито ходя на църква, за молитви дума не може да става. Но цялото ми обкръжение са християни аз донякъде явно се числя към тях.

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 05 сеп 2014 15:39

Българският историко-археологически комплекс в град Болгар влезе в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Това стана на 38-ата сесия на Комитета за световното наследство, която се провежда в Катар. Комплексът се намира в автономната руска република Татарстан на брега на река Волга и е единственото и уникално свидетелство за съществуването и разцвета на Волжка България между VII и XV век и на Златната орда по-късно. Древният град Болгар, който е запазил името си и до днес, е бил столица на Волжка България и в него официален език е бил прабългарският. През X век българите приемат исляма, а градът постепенно се превръща в мюсюлманска светиня, в която вярващите отиват на поклонение. Същото ставало и по комунистическо време, когато на руските мюсюлмани им било забранявано да ходят в Мека. Затова отивали в Болгар, където и днес голяма част от местните наричат себе си българи.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4154306

П.П. Чувашите също се наричат българи (Чувашия граничи на изток с Татарстан). Сред чувашите има християни и мюсюлмани. Няколко пъти официални представители от Чувашката република (това е официалното й наименование) са искали тя да се преименува на Волжска България. По понятни причини от Москва им е отказано... 8-)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Върни се в “Свободна зона”