Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 02 сеп 2014 15:29

THE G.A.M.E написа:
Betchualeng Arnaikem написа:В историята няма място за "АКО".
Точно за това твърдението, че без намесата на Русия сме щяли да дочакаме намесата на Австро-Унгария е крайно безпочвено.

Войната между Австро-Унгария и Османската империя, е била планирана.
Тоест, тук нямаме ако, а кога.
Тази война не се е състояла, защото Русия изпреварва Австро-Унгария.

По-този казус може да се спори само, до какво степен щяхме да бъдем свободни под власта и "протекцията" на Австро-Унгария.
Но със сигурност щеше да е по-добър вариант от османската власт.

За робството ...
Аз пиша какъв е общо-приетият термин в момента.
Не мисля, че е грешен.
Под "владичество", нито се омаловажават зверствата над народа ни, нито се игнорира тежкото състояние, в което са се намирали над 90 % от българите.

Демек когато ти излагаш гледна точка за нещо, което е можело да се случи но не е станало се използват изрази "със сигурност", "кога"..
Когато друг го прави се оказва, че в случая опираме до "АКО", което в историята не важи.

Не изневеряваш на стилът си и това едва ли ще учуди някого. Виждам, че си се сдобил с нови най-нови проучвания, отнасящи се и за турското робство впрочем. А, пардон, ВИЕ не сте на мнение, че това е робство.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 02 сеп 2014 15:40

Betchualeng Arnaikem написа:Демек когато ти излагаш гледна точка за нещо, което е можело да се случи но не е станало се използват изрази "със сигурност", "кога"..
Когато друг го прави се оказва, че в случая опираме до "АКО", което в историята не важи.

Добре бре, човек.

Направи разлика между: "Ако не беше Русия, още щяхме да сме под турска власт"
С твърдението: "Когато Австро-Унгария започнат война с Османската империя, ще се "освободим".
За едното се използва хипотеза/предположение, а другото е предстоящ факт.

Betchualeng Arnaikem написа:А, пардон, ВИЕ не сте на мнение, че това е робство.

Аз, Б. Димитров, Пл. Павлов... И др. :mrgreen:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][/center]
Image Image

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 02 сеп 2014 17:39

THE G.A.M.E написа:
Betchualeng Arnaikem написа:Демек когато ти излагаш гледна точка за нещо, което е можело да се случи но не е станало се използват изрази "със сигурност", "кога"..

Добре бре, човек.

Направи разлика между: "Ако не беше Русия, още щяхме да сме под турска власт"
С твърдението: "Когато Австро-Унгария започнат война с Османската империя, ще се "освободим".
За едното се използва хипотеза/предположение, а другото е предстоящ факт.

Betchualeng Arnaikem написа:А, пардон, ВИЕ не сте на мнение, че това е робство.

Аз, Б. Димитров, Пл. Павлов... И др. :mrgreen:

Ахъм. Демек при война с участието на Австро-Унгария не се предвиждат като варианти победа за турците нито преминаването под австрийска окупация (не протекция). Нейсе, игра на думи.

А тия дето си ги изредил не ме вълнуват. И въобще не се интересувам от хора, желаещи да направят една свирка на Анкара при дебатите за турското робство. Без извинение за израза. Само да попитам: безплатно ли се излагате или дават и пари. Щото на тия с минетите дето съм мяркал им плащат.
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 02 сеп 2014 19:33

Betchualeng Arnaikem написа:А тия дето си ги изредил не ме вълнуват. И въобще не се интересувам от хора, желаещи да направят една свирка на Анкара при дебатите за турското робство. Без извинение за израза. Само да попитам: безплатно ли се излагате или дават и пари. Щото на тия с минетите дето съм мяркал им плащат.

Ем, да, разбира се.

Всичко, което не се връзва с версията на русофилите, е платено от Сорос.
На какъв език да се обясни, че определението "османско владичество", нито оправдава зверствата на османците, нито ги прикрива.
Само слабоумен би твърдял, че има разлика в термините "робство" и владичество".
Владичество, е просто коректният - юредически и исторически, термин.
Да се твърди, че има разлика между 2-те обосновки, е все едно да се твърди, че има разлика между - убит и утрепан човек.

Споменатите от мен историци, са признати в световен мащаб.
Твое право е, да не се интересуваш... Въпроса е, да не се обиждат безпочвено хора, които са направили изключително много за това, името на България да се споменава с уважение и респект от съвременните историци по-цял свят.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][/center]
Image Image

Вълчан

Мнениеот Вълчан » 02 сеп 2014 22:02

Е това е ДПС да имат пръст във властта.Навсякъде се бъркат и налагат мнение.Страни като Норвегия и Швеция ....Дания не скриват нищо от миналото си.А знаем че са били доста сурови и варварски народи.Сеч до дупка и много отрязани глави.Ама на техните деца това не въздеиства....само нашите си ги пазим от кървища и терор.Тотална простотия е това.Всеки ден по телевизията дават вампири и сериини убиици и какво ли не....

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 сеп 2014 23:34

alexveselinov написа:
saract написа:
fcb_bg написа:
saract написа:кажете ми в прав текст кое от написаното в учебника не е вярно.

Навремето Цар Симеон се е титулувал - Император на българи, ромеи и власи, прочети повече книги и не филосовствай толкова!

Как се е титулувал цар Симеон си е негов проблем, коя титла обаче му е била призната от единствената институция, по това време, упълномощена да признава титли, вече е съвсем друг въпрос. Мисля, че точно с вас, някъде из този форум, дискутирахме проблемите на титулатурата и инсигниите на българските владетели. Явно обаче все още не сте прочели книжката на проф. Бакалов.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 сеп 2014 23:54

THE G.A.M.E написа:
Betchualeng Arnaikem написа:А тия дето си ги изредил не ме вълнуват. И въобще не се интересувам от хора, желаещи да направят една свирка на Анкара при дебатите за турското робство. Без извинение за израза. Само да попитам: безплатно ли се излагате или дават и пари. Щото на тия с минетите дето съм мяркал им плащат.

Ем, да, разбира се.

На какъв език да се обясни, че определението "османско владичество", нито оправдава зверствата на османците, нито ги прикрива.
Да се твърди, че има разлика между 2-те обосновки, е все едно да се твърди, че има разлика между - убит и утрепан човек.

Твое право е, да не се интересуваш... Въпроса е, да не се обиждат безпочвено хора, които са направили изключително много за това, името на България да се споменава с уважение и респект от съвременните историци по-цял свят.

"Османско владичество", "Турско робство", "Османско присъствие" са три термина за един и същ период в историята на българския народ. Всеки един от тях дава личното отношение на използвалият го към този период. Най-рано от трите термина се появява "турско робство". Той е инспириран по време на Възраждането от прогресивната част на българската интелигенция, която се стреми към свободна и независима България. Той изразява абсолютен негативизъм към този период от българската история. Терминът е погрешен, защото българите в Османската държава не са били роби. Статутът им е бил рая - християнска рая, както и този на мюсюлманската рая (Рая̀ на османски турски: رعايا, на турски: râya) е социална група в Османската империя, обхващаща хората с нисък социален статус, които не се ползват с данъчни привилегии, за разлика от съсловията на военните (аскер) и робите (кул). В по-тесен смисъл определението се използва за обложените с данъка джизие, т.е. немюсюлманите.
Терминът „рая“ (на турски: râya [р'а:я], а също и рея; на османски турски: رعايا произнасян с придихание е арабизъм), който османците пренасят от фарси от територията на Голям Иран, която след арабското завоюване на Персия се е силно ислямизирала под арабско влияние. Подобно на другите средновековни държави, османската обществена организация имала формата на пирамида. На върха били висшето духовенство и чиновниците. Следвала ги по-многобройната група на военните, които се сражавали за разширяване на "царството на исляма" и за увеличаване богатствата на държавата. Най-безправна и многобройна част от османското обществото била раята, т.е. хората които произвеждали благата и плащали данъци.) Терминът "османско присъствие" се появява в българската преса в края на 80-те години и началото на 90-те на 20 век. Радетели за него са част от българските османисти, предимно преподаватели в СУ. Всичките до един бяха на хранилка в Отворено общество. Този термин е подет и продължен в употребата му от учените османисти, които са на хранилка в ДПС. Най-голям противник на този термин още при появата му е Николай Хайтов, който разгромява любителите на няколко сребърника. Но той прави капитална грешка, понеже не е историк, а обикновен лесничей, като се опитва да наложи за този период от съществуването на българската нация терминът "турско робство". Терминът "османско присъствие" е също абсолютно погрешен, защото отново не отговаря на реалната историческа обстановка на Балканите. Третият термин "Османско владичество" е терминус техникус. Той е най-неутрален и най-точен при отразяването на този период. Той се приема вече и от всички учени османисти, дори от тези, които преди време бяха получили по няколко сребърника.
Споменатите от теб "историци" не само , че не са признати в световен мащаб, а въобще историческата гилдия не ги смята за историци. Това са хора с историческо образование, които използват създадената от потребностите ниша и благодарение на липсата на сведения за голяма част от нашата история, правят пари с наивитета на обикновения българин.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 03 сеп 2014 18:48

THE G.A.M.E написа:

Ем, да, разбира се.

Конкретно за изброените от теб люде ... Павлов как да е, ама Димитров (за Божидар говориш, нали?):
Ще пропусна политическата му дейност, осирането му при опитите да се натрапва на българите зад граница и дейността му (не научната) по време на соц-а, която му е давала още някоя друга заплата. Тайно. Така де, говорим за историка.

Този авторитет ако хвана да му ровя книгите ще открия сигурно поне 100 идиотизма в тях.
Но и без книгите се сещам за лодката, която той обяви за артефакт от времето на Ной (оказа се, че иска да каже 7-8 хилядолетия възраст), като (ако си го пропуснал) явно професора има за автентичен исторически факт и самия Ной. Ако не греша артефакта се оказа на по-малко от 1000 години.

Останалите му простотии бих могъл да ги изровя от книгите му. Но ти сигурно си чел тия книги и без това. Не твърдя, че пише само глупости. Ама са достатъчно за да не е авторитет, който да уважавам твърде.

Останалия свят освен една група специалисти не знае какво е това България и не ще да знае докато не и потрябва парцал за пода. Та как са ни прославили..

Следва да отбележа, че и историците както тук, така и по широкия свят честичко пренаписват историята. А понякога си поддържат доказано фалшиви версии (пример - Америка и Колумб).

Колкото до терминологията, владичеството и робството:
След като няма разлика между двете обосновки защо си толкова надъхан и изтъкваш, че не е едната а другата? Защото звучи по-меко? Защо държиш да се използва дума, която може да значи робство, но това не е задължително (за което си намери тълковен речник)? Защо не се наричат нещата директно и пряко с думи, които не дават шанс за различно тълкуване? И мислиш ли, че повечето хора няма да решат именно това: че явно "владичеството" е нещо друго, по-приемливо? Което като гледам е и идеята. Именно затова употребих израза "свирка на Анкара". В интерес на истината никога не съм смятал, че Димитров би се продал на Турция, даже обратното, имам чуството че не ги обича особено. Но какъвто е вей хай завей е способен да им направи услуга без да се усети даже. Понеже дрънка без да мисли. Лошото е че го прави като историк, прави го като политик, прави го винаги и всякак.

И накрая: русофилската версия на българската история не ме грее. А и не съм безкритичен относно руската версия за историята ни, а за съветската да не говорим (не че разликите са съществени).

Всъщност аз на тема история никога не съм безкритичен без значение кой е източника. Най-често истината сигурно е по средата. Тази дискусия го доказва :D
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Върни се в “Свободна зона”