Ако си позволя да направя една класация на треньорите на ЦСКА в обозримото минало, оценени с оценки по образователната система, тя би изглеждала горе-долу така:
Отличен (6) - Димитър Пенев, Аспарух Никодимов - тези двама треньори са над всички, но в момента техен еквивалент няма, а те вече са стари;
Отличен (5.50) - Георги Василев-Гочето - минусът му е заради леко колебливо представяне в ЕКТ, той също вече е стар;
Мн. добър (5) - Стойчо Младенов, Миодраг Йешич - последните 2-ма треньори шампиони с ЦСКА. Младенов е силен селекционер, но е прекалено предпазлив и понякога не уцелва правилния стартов състав във важни мачове. Йешич, обратно, е по-смел и по-точен в състава в подобни мачове, но като селекционер издиша, а има и тенденцията да води основно екс-югославски играчи. Иначе и двамата са добри мотиватори и добри в играта при статични положения.
Мн. добър 4.50 - Любослав Пенев, Милен Радуканов - знам, че доста хора тук харесват първия заради славното му минало на играч, а също така имат негативно мнение за втория поради случките около лицензионните плащания. Но, абстрахирайки се от лични емоции, мисля, че това е точната им оценка. Радуканов донесе последните 2 трофея в ЦСКА, отборът играеше красив и нападателен футбол, записа победа и над Рапид Виена като гост. Пенев пък донесе дисциплина и някои генерално модерни виждания, записа и последното по-славно отстраняване на противник в ЕКТ и то пак с победа като гост.
Добър 4 - може би Пламен Марков, заради спечелената купа и втория мач с Бешикташ, където от почти невъзможна ситуация от първия мач стигнахме до продължения, а можеше и да бием, ако не беше пропускът на Петре. В първенството също една измислена дузпа на Ристосков срещу говедата го лиши от първо място на полусезона.
С оглед на горното, логично е да се предположи, че вариантите пред ЦСКА са 2 - или Миодраг Йешич + силен, властен и можещ спортен директор, или Стойчо Младенов. Поради липса на подобна директорска фигура, Младенов остава единственият вариант.
На теория, Йешич треньор и Младенов директор/селекционер би било идеалният вариант за ЦСКА, но характерите на двамата правят този вариант невъзможен на практика.
Ангел Червенков бих го сложил при Стойчо и Радуканов като качества - при евентулно преждевременно напускане на Младенов би бил идеален за заместник в конкретната ситуация..
Александър Станков не бих искал да го виждам никога повече в ЦСКА - ето един наистина останал в миналото като разбиране за играта треньор, а беше помощник на Катуци...
Костадин Ангелов - тук няма какво да коментираме - за мен този е като Вуцов - много желание и уж разбиране на модерните неща във футбола, а всъщност въздух под налягане...
Иначе бих искал да видя едно име извън червената общоност как би се справил с условията в ЦСКА - СТОЙЧО СТОЕВ! Също така аз съм писал на много места, че симпатизирам на Ивайло Петев, въпреки всичките му кусури - най-вече заради умението да изгражда отбори, докато Стоев е по-скоро добър тактик, който умело използва наличния потенциал..