Тема за работническата класа и отстояване на правата й

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Tommi
Контакти:

Re: Тема за работническата класа и отстояване на правата й

Мнениеот Tommi » 13 авг 2014 01:52

Keanu^Reeves написа:Здрасти приятел!

Теб те следя отдавна с твоите теми тук, и донякъде ме кефиш с твоята борба за справедливост, но днеска осъзнах една твоя грешка -

случайно да си учил икономика? случайно да знаеш какво е търсене, предлагане и равновесие?

Нека да ти обясня накратко за какво става въпрос: Пазарът на Труда се състои от мнооооого фирми, които търсят работници, и мноооого работници, които търсят работа в някоя фирма. Ако търсенето е по-голямо от предлагането, следва и цената на труда да е по-висока, ако предлагането е по-голямо от търсенето, следва и цената на труда да е по-ниска.

Тоест заплатите са ниски, защото кандидатите за дадена работа са твърде много, а фирмите, които предлагат дадената работа са твърде малко.
Например, почти всеки човек може да работи като пазач, а фирмите, които имат нужда от пазачи, не са равни на броя на потенциалните работници за пазач.
Или с други думи ако събереш всичките 8 милиона Българи, всеки един от тях може да работи като пазач, но фирмите са страшно по-малко от броя на цялото българско население.

От другата страна са работниците, които имат свръх-умения или свръх-образование, или свръх-природни качества. И ще ти дам пак сходен пример.
В Света има само 2-ма добри футболиста, примерно Роналдо и Меси, и няколко много големи клуба, които се борят за техните услуги, и тъй като Търсенето е по-голямо от Предлагането, техните Заплати са супер-високи.

Същият пример важи и за ЮНЕС ХАМЗА, който е само един, а в същото време 2 клуба го търсят: Стяуа и Лудогорец, и отбора, който му предложи по-висока Заплата, той ще го наеме. Ако бяха двама ЮНЕС ХАМЗАМОВЦИ, със сигурност и на двамата по отделно заплатите им щяха да са по-ниски, но тъй като е само 1 Юнес Хамза, и 2 клуба, които го желаят, накрая завършва така, че и заплатата му е по-висока!

Всичко това е вярно само при равни други условия. Но на пазара на труда има по-квалифицирани кадри от останалите, а също и кадри, които се рекламират по-добре от другите. Така че, цената на труда не се определя само от количеството. От другата страна пък има по-престижни фирми, фирми, предоставящи по-добри условия и т.н. И така всяка страна се стреми да избере най-доброто, като в същото време се конкурира със себеподобните.
Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 авг 2014 05:02

А не трябва да се конкурират , а да се обединят и да поставят условие ,че.за по-малко от.600лв няма да работят(дори елементарна работа).Тогава ще видите как ще омекнат( , нека мининалната си бъде 300 и нещо си ),, а при нощни смени -не за по- малко от 1000 лв не трябва да взимат- факт.

ПП:
Имам чувството,че по турско хората са живели доста по-добре и са били задружни , отколкото сега под Европейско

Пп2: един комар ме.събуди , затова пиша в 5 часа 8-)
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
angelco77
Контакти:

Мнениеот angelco77 » 13 авг 2014 07:24

Red_Pride написа:Как беше-Уж нямало незаменими хора ама като дойде време за отпуска ставаш безценен :lol: Истината е, че у нас работниците се използват като тоалетна хартия :oops:

+1000
За УЕФА сте чисто нов клуб, за БФС сте си Литекс. А общото е, че за всички вие не сте ЦСКА. :mrgreen:

Потребителски аватар
dickinson
Контакти:

Мнениеот dickinson » 13 авг 2014 08:22

South_Park написа:Отидох на 1 интервю за работа за нощна смяна , като си бях разпечатал статия за вредата от нощна смяна, както и бях написал отделно 10 нормални изисквания (7 лв/час мисля че е напълно нормално ,тъй като си прецакваш здравето и деня, т.е за 15 смени стават 1260 лв , а ми предложиха едвам едвам 430 лв) .
Мисля да продължа традицията и да ходя на интервюта за.други скапани работи и да им се обяснявам какви робовладелци са и да обявявам моите изисквания за нормално заплащане , което обикновено надхвърля двойно и тройно тяхното подаяние 8-)
Естествено , че няма да ми се обадят , но е важен примерът , тъй като това ще се запечата в подсъзнанието им.

ПП: Естествено ,.че.при нормална работа , която ми харесваи няма да съм толкова нахален ( като утрешното интервю, където.ще съм доволен и на 8 стотака)

Съветвам всеки , който не е доволен от условията да използва моят пример при интервютата.
В крайна сметка е много по-достойно да гладуваш, отколкото да се самозаробиш от страх.

8-)

можеш ли да кажеш за кой град или район в страната става въпрос, ясно е че е Северна България

Потребителски аватар
trokadero_
Контакти:

Мнениеот trokadero_ » 13 авг 2014 08:47

Къде си работил за 1200 , защо си напуснал и по -какви причини ? :shock:

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 13 авг 2014 09:41

@автора: Съгласен съм с теб за картела между работодателите. Не знам в София как е, но в Търново мога да те уверя, че е така, ама айде да не даваш такива съвети, а? Колко си изкарвал без храна? Ма честно? Много ясно, че ако има избор човек ще си отстоява правата, ама ако няма? За толкова години на пазара на труда съм видял такива извращения, че... Примерно в момента ми бавят платата с по две-три седмици. Плащат ми обидно малко. Под самочувствието ми. Работя обаче нещо, което харесвам. Как да е. Ако имам изискване за 600 да речем, а в Търново всеки ще ти се изсмее на такива пари - не защото е космическа сума, а защото тъпаците не дават такива пари - оставам без папу. И не защото не могат. ;) ОК, на някоя будка за вестници може и да не могат. Говоря за нормална работа. Оставам гладен. От там нататък кво правим? А ако от теб зависят гърла? Ако имаш деца, жена? Много са хубави пролетарските булшетивизми отстрани, ама реалността е гадна... Иначе, да, при положение, че плащаш квартира е абсурдно да се хващаш за 450 или нещо подобно.

Хубаво е като си млад и имаш едни идеали, ама не е добре така. Защото реалността те блъска и ако не си подготвен с мисъл, че е гадно, не оцеляваш.

За 20-ина години съм имал 5-6 р0ботодателя и от тях само един!, който беше коректен с мен и ми плащаше нормални пари с оглед на това, което той самия изкарваше. Само дето... нямах договор. Две години в трудовата ми книжка ги няма, ама то пък все едно ми пука, де... Можех да не работя с него. Нямаше да съм със същите пари, нямаше да получавам условията, при които работих, нямаше да получавам отношението, което получавах, защото човека беше културен и интелигентен и всъщност станахме приятели с него (с другите си работодатели не сме били приятели). Получих на два пъти увеличение на заплата за по-малко от две години, но напуснах, защото си намерих работа по професията си. Голяма грешка. Отидох да работя това де ми е на сърце, но с шеф идиот - държавата, почти двойно по-малка заплата и напрежение на работното място.
Последна промяна от metodito на 13 авг 2014 09:58, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
JohnnieWalker
Контакти:

Мнениеот JohnnieWalker » 13 авг 2014 09:53

South_Park написа:Няяма значение каква е, важното е че работиш ВРЕДНА,КАНЦЕРОГЕННА 12 ЧАСОВА нощна смяна и ти предлагат 1,19 евро /час.

Попринцип желая да взимам 1200 , толкова взимах до преди месец. ( плащам и квартира) , но и на 800 съм доволен , при добра и организирана работа.

Естествено, че има значение каква е работата. Ти можеш и за нощен пазач на строеж да искаш 7 лв. на час... Нощния пазач на платения паркинг до Герена не знам колко взима, но една сутрин, се оказа, че на един приятел му липсва половината кола - буквално е разкостена насред платения, денонощен, охраняем паркинг.... Така че има голямо значение за каква работа се бориш и с какви умения и образование си ;)

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 авг 2014 11:23

dickinson написа:
South_Park написа:Отидох на 1 интервю за работа за нощна смяна , като си бях разпечатал статия за вредата от нощна смяна, както и бях написал отделно 10 нормални изисквания (7 лв/час мисля че е напълно нормално ,тъй като си прецакваш здравето и деня, т.е за 15 смени стават 1260 лв , а ми предложиха едвам едвам 430 лв) .
Мисля да продължа традицията и да ходя на интервюта за.други скапани работи и да им се обяснявам какви робовладелци са и да обявявам моите изисквания за нормално заплащане , което обикновено надхвърля двойно и тройно тяхното подаяние 8-)
Естествено , че няма да ми се обадят , но е важен примерът , тъй като това ще се запечата в подсъзнанието им.

ПП: Естествено ,.че.при нормална работа , която ми харесваи няма да съм толкова нахален ( като утрешното интервю, където.ще съм доволен и на 8 стотака)

Съветвам всеки , който не е доволен от условията да използва моят пример при интервютата.
В крайна сметка е много по-достойно да гладуваш, отколкото да се самозаробиш от страх.

8-)

можеш ли да кажеш за кой град или район в страната става въпрос, ясно е че е Северна България

В морската ,,столица,, на България 8-)
[/quote]
Абе курви сини как едно теле от присъстващите не повдига въпроса от къде тея пари за скъпи играчи и треньори, как ще се платят 30те милиона дългове, тръгнал ли е клуба към фалит, и все такива неудобни въпроси.[/quote]

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 авг 2014 11:26

JohnnieWalker написа:
South_Park написа:Няяма значение каква е, важното е че работиш ВРЕДНА,КАНЦЕРОГЕННА 12 ЧАСОВА нощна смяна и ти предлагат 1,19 евро /час.

Попринцип желая да взимам 1200 , толкова взимах до преди месец. ( плащам и квартира) , но и на 800 съм доволен , при добра и организирана работа.

Естествено, че има значение каква е работата. Ти можеш и за нощен пазач на строеж да искаш 7 лв. на час... Нощния пазач на платения паркинг до Герена не знам колко взима, но една сутрин, се оказа, че на един приятел му липсва половината кола - буквално е разкостена насред платения, денонощен, охраняем паркинг.... Така че има голямо значение за каква работа се бориш и с какви умения и образование си ;)

Нощната смяна попринцип не бива да взима по-малко от 5лв/час., т.е 2,50 евро/час
За нощният пазач мисля , че това е справедливото възнаграждение.
[/quote]

Потребителски аватар
South_Park

Мнениеот South_Park » 13 авг 2014 11:30

trokadero_ написа:Къде си работил за 1200 , защо си напуснал и по -какви причини ? :shock:

В 1 хотел на Дружба , но затвори , заради Ктб .
Това е единствената нормална и уредена работа, коятоо съм работил до сега.
При това тези пари са точно за 8 часов работен ден , като на нац.празници взимаш двоен надник
[/quote]

Върни се в “Свободна зона”