za nas e toj religiq написа:Не мога да разбера, многото думи които използваш ли те объркват така, че очакваш на всеки твой въпрос, да ти отговарям по 2-3 пъти
И все пак ще си направя труда да ти отговоря отново!
По горното:
Мисля, че темата е БЕСИТЕ и Пловдив, да Страбон не споменава Пловдив, но пък за сметка на това споменава БЕСИТЕ и къде живеят те

Явно съвсем точно си забелязал, че НЕ споменава Пловдив
По долното:
След като си отворил тема за коментари и очакваш дискусия, защо не отговаряш на въпросите, а си се заел да обясняваш, че ти, нищо не твърдиш ?
За какво я пускаш тогава тая тема, и то във вашия форум ?
След като си "ПОСЛЕДОВАТЕЛ" на теорията (значи и ти си съгласен с тях и го твърдиш), защо не я защитаваш, ами се измъкваш с "аз нищо не твърдя" ???? Нямаш глава на раменете, за да помислиш и отговориш сам на някой въпрос ли ????
За пореден път ти казвам, че НЕ настоявам и НЕ твърдя, че съм прав ! ТИ ТВЪРДИШ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА ПРАВИ
Обаче вместо да получавам отговори, четейки тяхната теза, в мен изкачат само въпроси ???????????????????????
И ти вместо да се опиташ да отговориш на поне някои от тях (понеже си привърженик на тяхната теза) , единственото което правиш е да обясняваш, как аз съм никой, нямам нищо насреща, подлагам на съмнение авторитета на авторите и т.н. ..... Според теб, трябва ли да съм нобелов лауреат, за да получа някакви отговори по темата и на кой да ги задам, след като ти я отваряш ??????
Ами като искаш да говорим конкретно, по това, което ти поставяш като въпроси... ето ти...
Откъси от Страбон и неговата "ГЕОГРАФИЯ"!
.... VII, 5, I. Остава да опишем тази част на Европа, която e разположена отсам Истър и морето, което я обкръжава, и се простира от ъгъла на Адриатическия залив до Свещеното устие на Истър. - - - При Понта се издига планината Хемус, най-голямата и най-високата от планините в тази област; тя дели Тракия току-речи на две половини.....
.... После идват народите, които живеят около Хемус и под него чак до Понта, а именно: корали, БЕСИ, някои от медите и дентелетите. Всички тези племена са много разбойнически; особено БЕСИТЕ, които заемат по-голямата част от Хемус и се наричат разбойници от самите разбойници; те живеят в колиби и прекарват оскъдно. Бесите граничат с Родопите, с пеонците и с илирийските автариати и дарданци. - - -
Ето, това е откъс от "География" на Страбон, в който той описва, къде живеят (според него) БЕСИТЕ!
Странно, но той определя БЕСИТЕ като племе, което заема
"по-голямата част от Хемус" и че
"граничат с Родопите"!
Е, как ще го коментираш това, при положение, че като цяло за бесите винаги се е говорело като племе от Родопите, а Страбон, който (това трябва задължително да се отбележи) е живял ПРЕДИ пълното покоряване на траките ги определя като племе обитаващо Хемус и ГРАНИЧЕЩО с Родопите?!