Футболните публики(агитки) в България

Модератори: paceto, Irish stout, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist, Udoji90

Потребителски аватар
kartacha_hs
Контакти:

Re: Футболните публики(агитки) в България

Мнениеот kartacha_hs » 07 авг 2014 01:59

Щом на мач Хасково - Лудогорец почнаха да ходят повече хора отколкото на Левски и ЦСКА, то не мога да кажа, че съм впечатлен от столичните грандове.
С цялото ми извинение към няколкото сериозни фена от двете агитки, които познавам, и стотината(до двеста от агитка), които не познавам, ако не ви провинциалните привърженици от комунистическо по гостуванията и големеещите се по големите агитки хлапета пак от провинцията, които учат или работят в София, хич няма да ви има. Показателно е, че от близо 2 милиона град на дерби ходят по 5-10 хиляди фена, а в Пловдив пълнят стадионите.
Обаче разликата е голяма. В София и все още на някои места из по-дълбоката провинция въпросът "Левски или ЦСКА?" е въпрос на просто делене без футболен смисъл. Като например въпроса "В МГ или в ЕГ си учил?" в моя роден град. Два отбора, бутани нагоре по комунистическо, които в момента лежат само на стари лаври и спекулират с народната любов на базата на пишман фенове, които гледат по един мач на отбора на две години, не могат за мен сериозно да претендират за отборите с най-силни привърженици.
Пак се извинявам на сериозните фенове, които познавам и не познавам. Но вероятно те ще ме разберат за какво говоря.

Бройката не прави качеството. За мен най-впечатляващи са агитките на по-малки отбори, но са по-сърцати. Лесно е да вееш синьо/червено/зелено/бяло/пембяно, ако искате, шалче, когато отборът е голям.
В тоя ред на мисли искам да отлича агитките на Добруджа, Етър, Локо ГО и Пирин, ако искате. Надявам се и играчите на тези отбори да оценят феновете си.

От по-големите и утвърдени агитки се впечатлявам от духа на Нафтата. Говоря за инициативи за обединение на феновете извън стадиона и за организация. Те миналия сезон може да бяха вкъщи с по 500-1000 фенове, но навън бяха с 200-300. Такъв процент рядко съм виждал. И пеят, пеят, та да си *** майката. Цял мач не млъкват. Може на моменти да ги избива на глупости от типа на "Дискотека в сектора", "Ставай и са махай" и т.н., но пеят.
На Берое се кефя, защото са напреки на всеки. "Няма мое, няма твое", дето се вика.
А Ботев и Локо мога да поставя над Левски и ЦСКА. Ботев пълниха стадионите и във "В", и в "Б". Дори се учудих, че в "А" имат доста по-празни мачове отколкото във "В", но това отдавам на политиката и трансферите, които направи отборът. Винаги има повече хора по стадионите, когато играят местни. Факт. А за Локо какво да кажа. Аз по принцип не ги харесвам, но феновете им са единствените, които имаха топките да вземат отбора в свои ръце(поне доколкото ми е известно). Това е повече от достойно за уважение. И ако в София(а и другаде) въпросът "Левски или ЦСКА?" е чисто нефутболен въпрос, то в Пловдив "Локо или Ботев?" не е такъв. Там всяка втора кифла на 15 ходи на по 2-5 мача годишно, следи другите и може да ти изброи титулярния отбор на своите любимци.

Не мога да поставя фенове, които са по стадионите само при успехи и по празници на отборите, пред фенове, които стават по-силни и единни в тежките моменти. Няма как.

Потребителски аватар
COVINI

Мнениеот COVINI » 07 авг 2014 07:30

Платените 100йчовци да престанат с дебилните надписи и малоумните скандирания и тогава да имат претенции за каквото и да е.Някои хомоси се хвалят с юбилея и уредения мач с фелацио,а не се запитват къде изчезнаха тези хора на дербито.Истината е че това са позиори и сеирджии,за които името означава само о(т)бора,те дори не знаят че такъв човек е живял и се е борил за свободата.
Лефскарче се нариииичам
Да паса обиииичам
След дрога тииичам
Буквара срииичам

Смърфиета
Контакти:

Мнениеот Смърфиета » 07 авг 2014 08:18

RedSkin написа:
samatoranaga написа:
Sinite ot Sofia написа:
представянето на агитките много зависи от моментното състояние на отбора, време и т.н. ( с изкл. на юбилея и 1,2 дербита през миналия сезон бяхме под нивото си). Това не трябва да е така, но все пак сме в България и манталитета е такъв.

Погледнете зад табелата Подуяне и ще видите, че Ботев във В група имаше най-много публика от всеки един от А групата - Факт :-) Тази материя да има публика без да има шанс за титла не ви е позната и по добре да си мълчите. Ето сега не се борите за титла няколко години и "великата" ви публика е трицифрено число, а децата в България не правят разлика между вас и Спортист Своге. Лудогорец се оказа, че и те пълнят националният и то май нищо не ви остана. Тихичко ...

Много си зле пич. Може и да сте имали много публика, но селска публика. Какво става, като заговорим за подкрепа на отбор, хорео, факли и т.н.?

Посочи ми друг отбор запалил стадион и наказан 3 мача без публика заради привържениците си? Далече сте, многоооооо далече.

Потребителски аватар
demy27
Контакти:

Мнениеот demy27 » 07 авг 2014 08:25

На Санди трябва да му се признае, че както си стои и си страда от липса на внимание, знае как да подкокороса част от хората тук само с едно изречение. Формулата е елементарна: правиш една виртуална свирка на онези, които страдат от хроничен нарцисизъм и феновете на грандовете веднага скачат.
За мен е важно, когато отида на мача да подкрепям отбора от първата до последната секунда, а не да се доказвам пред феновете на противника. Даже се радвам, че при нас няма такива фенове, които ходят на мач "Зъ дъ сми повичи ут буфирити" или "За да смачкат сганта" За феновете на Ломомотив е важно да обичат отбора си, а не да са по-добри, по-големи, по-велики фенове от феновете на другите отбори.
L'Europa non è lontana
C'è una canzone italiana per voi
Insieme, unite, unite, Europe

Потребителски аватар
DDFC_Supporter
Контакти:

Мнениеот DDFC_Supporter » 07 авг 2014 09:16

ДОБРУДЖА! ...

Сега сериозно :) Ботев Пд са най-големите в България след това двата софийски отбора, Локо Пд, Берое, Нафтата ...другите чест ни прави, че си подкрепяме отборите, но само дотам :)
САМО ДОБРУДЖА!!

Потребителски аватар
trokadero_
Контакти:

Мнениеот trokadero_ » 07 авг 2014 09:41

В последните години агитката на ЦСКА и Ботев правят впечатление .

rebel
Контакти:

Мнениеот rebel » 07 авг 2014 09:52

Лудогорец събира най-много публика. :roll:

Потребителски аватар
CskaUl7rasB0ysS0f1a

Мнениеот CskaUl7rasB0ysS0f1a » 07 авг 2014 10:36

След създаването на Офанзива сектора ни тръгна по нов път и е единствената независима трибуна у нас в момента. Наложихме нов манталитет, изключващ финансова облага от ръководството и цялостна форма на самоиздръжка от феновете. Тук не говорим за маса и численост като посещаемост, а става за старанието на налагане на ултра манталитет наред с европейските агитки. В това отношение фен културата на ЦСКА е на водеща позиция в момента.
СЕКТОР Г
ТОВА СИ ТИ!

angelofdeath
Контакти:

Мнениеот angelofdeath » 07 авг 2014 10:39

Предишното първенство доказа, че проблемите сплотяват феновете на ЦСКА. Факт е, когато бяхме най-зле, без играчи, без заплати и с грандиозни дългове хората се върнаха на стадиона. Биехме по-посещаемост Ботев Пловдив макар при тях нещата да се развиваха възходящо. Не искам да правя някакви своеобразни класации, но съм обеден, че във България 20 000 могат да съберът само няколко отбора: ЦСКА, Левски, Локо и Ботев Пловдив. След тях се нареждат Берое и донякъде Черно Море. На мача Славия - ЦСКА белите също имаха добра подкрепа, което ясно показва, че хората искат да гледат футбол, но истински. За мен е непонятно, защо в Ловеч няма публика? Имат всичко, което се изисква от един проспериращ клуб. Разград също отстъпиха доста от миналите години и ми направи лошо впечатление бройката на феновете във Белград. Не съм ги броил, но не бяха повече от един реис. Това са парадоксите: Литекс, Лудогорец и Левски губят запалянковци въпреки, че са най-добре обезпечени във А група. Напротив ЦСКА, Локо и Ботев Пловдив въпреки сериозните катаклизми могат да се похвалят с отлична посещаемост.

Върни се в “Футбол - България”