Димитър Благоев се отказа от българския си корен. Стори го от високата трибуна на XVII народно събрание.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева
"Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин", тържествено обяви апостолът на социализма по нашенско. Ако Паисий беше сред депутатите, щеше да му зададе неудобния въпрос: "О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин?"
Своята антибългарска реч Благоев изнася по време на Първата световна война. На 10 декември 1917 г. той взема думата в парламента. Брадата му е вчесана повече по тертипа на Енгелс, отколкото на Маркс.
Ораторът се изкашля и започва да говори
Според Благоев войната не е усилие да се обедини българското племе в етническите си граници, а империалистическа авантюра. Това не е война освободителна, а война за хегемония на Балканския полуостров. Конфликтът е част от исторически процес, който тръгва от зората на нашата държавност.
"Българското племе - сочи Благоев, - една шепа, но добре организирано, дойде на Балканския полуостров и намери едно племе мирно, още недоразвито в своята обществена организация, още когато то се намираше в последната степен на варварството, когато току-що се формируваше като съюзи на племена, за да мине по-нататък в периода на цивизацията в нация.
И тази по-организирана част и главно стояща на едно долно варварско стъпало, грабителска, жестока, която не познаваше никакво отвращение към каквито и да било средства, се нахвърли към тези племена да ги завладее. Но тези племена при всичко, че бяха неорганизирани, водиха дълго своята борба против това българско племе."
"Не забравяйте, че бяха колония на Византия и нейни подчинени", апострофира го Янко Сакъзов. За разлика от тесняка Благоев той е широк социалист. "Подчинени, но независими във вътрешния си живот", контрира го ораторът.
"Не забравяйте историята", обажда се друг широканец
"Коя история? - настръхва брадата на Благоев. - Тази ли, която я фалшифицирате? Такава история ние не признаваме, ние гледаме какво е в действителност. Фактът, господа народни представители, е този, че е имало голяма борба между българите и славянските племена на Балканския полуостров. И този процес, за който ни говори господин Сакъзов и който поддържат и други, този процес не е за обединението на българското племе, а за завладяване на славянските племена на Балканския полуостров.
И затова ние виждаме изтикване на славянските племена от Балканския полуостров, като се преселват масово във Византия и Мала Азия, и от друга страна, отиват на юг към Македония и в Македония именно се запазва дълго време славянското племе."
"Ами вие сте родом от Загоричане", опитва се да го затапи демократът Георги Данаилов. Димитър Благоев го смразява с поглед и изстрелва: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление."
"Какво търсиш в България тогава?", пита някой от десницата
Славянинът се прави на глух, защото е избран като български гражданин в българското Народното събрание.
"Как се наричат в Загоричане българите?", скача от мястото си либералът Христо Попов, който също е родом от Македония. "Ако ги питате, те се наричат християни", отвръща Благоев. "Те се наричат бугаре", поправя го Попов.
"Аз не искам да влизам в тази сфера - прави лек маньовър Благоев, - но искам да ви изтъкна какви опасни от ваша гледна точка, от буржоазна гледна точка, теории се развиват в нашата история относително процеса за обединението на българското племе..."
"Борбите за независимостта на българската църква се развиха най-много във вашето село и затова го изгориха", прекъсва го пак досадникът Попов.
Всички опити да бъде оспорена Благоевата теория пропадат. "Аз мисля - сочи с пръст опонентите си той, - че от вас по-слабо осветлени по тия въпроси и по-забъркани глави няма. Особено вие, учителите, които винаги върху тези фалшиви теории сте се възпитавали, въобще вие не можете да ги разберете тия работи."
През 1885 г. Благоев описва родното си село така:
"Загоричане е едно от големите села в Костурското окръжие, състоящо се от 400-500 къщици и населено само от българи."
През 1917 г. той установява, че е допуснал груба грешка
Загоричане не е било населено "само от българи", а "само от славяни". Благоев е длъжен да се поправи в интерес на историческата истина.
Според теоретиците на македонизма потомци на Александър Македонски са основали най-старата славянска държава. Тя се наричала Славуния, а българите в нея били малка група завоеватели. От този конфликт покълнала македонската нация.
Македонската нация е потребна на Благоев за конструиране на утопичната Балканска федерация. Освен македонската в нея трябва да влязат добруджанската, тракийската и шопската нация. Името България е заличено.
В тази връзка финалът на Благоевата реч гласи: "Ако ние попитаме всеки един народ, особено на Балканския полуостров, който толкова много е изстрадал, ако попитаме народите какво управление искат: република или монархизъм, ние сме дълбоко убедени, че тия изстрадали народи ще искат република, като един етап към балканската федеративна република, а по-нататък като един етап към социализма."
Парламентарната декларация на Димитър Благоев, че е македонски славянин, е посрещната с овации от скопските историци. Не кой да е, а един от най-мъдрите теоретици на марксизма се отрича от българщината.
Благоевград да бъде преименуван?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Re: Благоевград да бъде преименуван?
88 години СЛАВА

НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН СТАДИОНslash1912 написа:"Христо Ботев" побираше 30 000.На този мач има поне 15 000,тоест 4 пъти повече,отколкото на двете трибуни във вторник

- Captain Stottlemeyer
Red Warrior написа:Трябва самите граждани да си решат чрез местен референдум. Може да искат да си върнат старото име - Горна Джумая. А това, че Бабата е национален предател не е никаква нова информация. Има ли някой от номенклатурата на тази партия, който не е бил национален предател?
Въпросът с местните референдуми е малко деликатен, защото жителите на някое населено място (например в Кърджалийска област, където преобладава турското население) могат да решат да го преименуват примерно на Мехмед Талаат паша (роден в Кърджали) - велик везир на Турция и архитект на арменския геноцид в началото на миналия век.

"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
- samocskasamo
- Контакти:
А Яне Сандански-мафиот,пияница,изедник,предател а град,училище и паметник на него има!!!
ЦСКА и Байерн М-ТОВА Е ИСТИНАТА!!!
Ами да му върнат старото има Горна Джумая.
А Цар Самуил има такова село в североисточна България,край Тутракан
samocskasamo написа:А Яне Сандански-мафиот,пияница,изедник,предател а град,училище и паметник на него има!!!
Но в полза на България .....
Благоевград няма да се променя. Димитър Благоев е един от най-великите ни държавници.
Глупаците сигурно искат да го кръстят Боково или Дянково, жалки роби на капитализма.
Глупаците сигурно искат да го кръстят Боково или Дянково, жалки роби на капитализма.
Най-великите държави в света - Русия, КНДР, Китай, Куба, Виетнам.
Най-великия вожд - Ким Чен Ун
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.
Еврейският съюз (ЕС) и капитализма най-големия бич на общество!
Най-великия вожд - Ким Чен Ун
Велики личности - Карл Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин, Ким Чен Ир, Ким Чен Ун и др.
Еврейският съюз (ЕС) и капитализма най-големия бич на общество!
dindan написа:Ами да му върнат старото има Горна Джумая.
[offtopic]Така е баба ми(майчина линия) е от това село-доста голямо
П.П.Сега в БГ Уикипедия гледам е Силистренско, а преди време знаех че е Русенско-възможна е грешка![/offtopic]
Това със смяна на имената за мен е пълна глупост!
Разбирам Толбухин на Добрич, но Станке Димитров на Дупница

Горна Джумая е добър вариант. 

Георги Аспарухов - Гунди към ръководството на Милан: "Има една страна България, в тази страна България има един отбор Левски, може и да не сте чували за него, в този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!
Името на града трябва да се остави на местните,те да решат.Да си направят референдум и ако ги бърка,да си изберат каквото там име им харесва.
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]
КНДР написа:Благоевград няма да се променя. Димитър Благоев е един от най-великите НИ държавници.
Кои "НИ" имаш пред вид, след като Благоев твърди, че не е българин и нарича българите диваци и варвари? /А кога е бил държавник?/