Мнениеот bm1914ls » 21 юли 2014 15:45
Ето, че пак се вкарахме в този филм. Бях на мача. Въпреки че имах редовен билет, трябваше да влизам през оградата и да седя на дърво, защото половин - един час преди началото бяха затворили всички входове, тъй като нямаше никаква възможност стадионът да поеме още зрители. На дървото бяхме трима, даже си спомням, че едното момче падна при гола на "Хасково" и се удари, но веднага се покатери отново.
Според мен, зрителите бяха над 40 000. Втората снимка, която виждаме е правена доста преди началото на мача. По трибуните седящи хора нямаше, толкова нагъсто беше публиката. Долу, по пистите също беше пълно с народ. Точно по тази причина смятам, че снимката е правена около два часа преди началото на мача - има много свободно място на пистата пред козирката, а си спомням, че хората бяха на около два-три метра от страничната линия. Милицията беше опънала едно въже, за да ограничи зрителите и да остави свободно място за страничния рефер. Така беше и зад вратите. Нямаше деца да подават топката, защото публиката я връщаше веднага.
Бил съм на още много такива мачове. Тракия Пд - Барселона. Тогава пак влязох по втория начин. Хората пробиха охраната и преди да се усетя какво става, бях вътре в стадиона, понесен от тълпата. Целия мач стоях на един крак, защото нямаше къде да стъпя с другия. Бяхме правостоящи, наблъскани като сардели един до друг. Левски - Аякс, Левски - Барса - тогава в сектор Б направо си ходехме по главите. Един от най-посещаваните български мачове беше Левски -ЦСКА. През 78-а беше второто ми дерби. Придвижихме се от Хасково до София на автостоп с един мой приятел. На стадиона беше фул - около 65 000. Мачът решаваше шампионата. Доколкото си спомням, на Цеци и трябваше равен, за да стане шампион. Трибуните бяха в синьо. Въпреки че точно тогава бяха излезли първите "зебри" и никак не беше лесно да се намерят, имаше много хора със синьо-бели шалчета. Много от шалчетата бяха домашно плетени. Сектор Г беше червено-зелен, защото имаше много войници... .
По онези времена посещения над 30 000 на мач бяха нещо нормално. Сега е доста трудно да стане, освен на отделни международни мачове - квалификации на националния, мачове от ЛЕ или КЕШ, но за разлика от някои от форумците, аз съм оптимист. Едва ли отново ще доживея да видя такава посещаемост на мачове от вътрешното първенство (на 54 съм), но в крайна сметка нещата в държавата ще се пооправят, а тогава ще тръгне и футболът. Махалото винаги се връща обратно - това си е закон, който никой не може да промени. Стабилизирането на икономиката, разкриването на работни места, постоянните доходи ще свалят социалното напрежение и ще прогонят агресията. Ще се оправят базите и стадионите, и хората отново ще посещават мачовете.