pucky написа:ми, освен лотар матеус за последните над 20 год. аз не се сещам за някой немец, който да е изпъквал и да е бил носител на златната топка ... със своите лични качества като футболист. нямам в предвид, че няма добри немски футболисти, дори напротив ... но да слагаш в едно изречение "гениален" и немски футболист, поне за моите футболни разбирания някак си не върви. един немец може да е всичко друго, но не и гениален на футболния терен(да ме прощава бекенбауер).
меситата и роналдвоците диктуват футболната мода в последните 10 год. - къде заслужено, къде не толкова, но те са тези, заради които децата в махалата все още ритат топката. а не мьолеровци, швайншайгери, ламовци и т.нат. ... да, сега сигурно ще се появят с фланелки на националния отбор на германия, но на гърба им няма да се чете само едно име в 70-80% от случаите ... ако ме разбираш какво намеквам

п.п. аз съм от футболните привържениците които са избрали преди около 20-25 год.(национален и клубни) и някак си новите моди и звезди няма как толкова лесно да ме увлекат ... та в това отношение, трудно някой би ме обвинил в пристрастност към този или онзи "кумир на нашето времето". гледал ли си веднъж марадона с топката, гледал си футбола в неговата цялост!
Носител на Златната топка е бил Матиас Замер през 1996 г. Иначе на 1000% мога да твърдя, че такъв футболист е бил Оливер Кан, на който през 2001 г. скандално му бе отнета топката в полза на Майкъл Оуен. През 2002 той не по-малко я заслужаваше, защото почти сам класира отбора си на финала на световното, но тогава просто конкуренцията бе много по-голяма и футболисти като Роналдо и Роберто Карлош, триумфирали и с националния, и с клубния си отбор, играещи с лекота и с огромен принос към успехите може би заслужено бяха пред него в класирането. За следващия стълб в бундестима Михаел Балак също мога да кажа само хубави неща, основна фигура, открояваща се, жалко само че не успя да вземе голям трофей.
Да, в момента наистина колективът излиза на първо място, но да кажеш че футболисти като Нойер, Лам, Швайнщайгер и Клозе не са гениални, не са най-добрите в света на постовете си и не носят вдъхновение, просто ще го подмина с пренебрежение. Има една популярна сентенция, която е широко разпространена из Интернет средите:
"Идолът на баща ми - Герд Мюлер
Идолът на по-големия ми брат - Миро Клозе
Моят идол - Бастиян Швайнщайгер
Идолът на по-малкия ми брат - Марко Ройс"
Ето, трима от четиримата са част от настоящия отбор.
Вече за това че действително най-много фланелки се продават на ония двамата хубавци, много по-голяма заслуга имат продавачите, отколкото купувачите, ако ме разбираш и заслуга за това основно имат медиите и маркетинговата политика на ФИФА и УЕФА, не нещо друго.