Регистрация на скутер

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Регистрация на скутер

Мнениеот MoNteSo » 04 юни 2014 10:32

Здравейте! Мераклисал съм се да си взема скутер втора ръка да си го джиткам до работа, и до село. Проблема ми е, че не съм убеден, дали ще мога да го регистрирам за М категория, тъй като не ми се карат курсове за А1. Законът в случая гласи:
Категория”М"
Водачът, който притежава правоспособност за управление на МПС от катег. "М" има право да управлява мотопед. Мотопеди са дву- или триколесни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 куб.см и чиято конструктивна максимална скорост не надвишава 45 км/ч. Кандидатите трябва да имат навършени 16 години.

В интернет обаче чета доста противоречиви мнения, а и тука някои приятели ми се кълнат, че стига скутерът да е до 50 куб.см, нямало да имам проблем с регистацията. Проблемът е, че никой от тях не е регистрирал скутер наскоро, и ме притеснява, че ако го купя, в последствие мога да изгърмя с регистрацията. Та в тоя ред на мисли, въпросът ми е, има ли някой от вас който наскоро да е регистрирал скутер, и да има повече информация ?

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Re: Регистрация на скутер

Мнениеот fcb_bg » 04 юни 2014 10:36

MoNteSo написа:Здравейте! Мераклисал съм се да си взема скутер втора ръка да си го джиткам до работа, и до село. Проблема ми е, че не съм убеден, дали ще мога да го регистрирам за М категория, тъй като не ми се карат курсове за А1. Законът в случая гласи:
Категория”М"
Водачът, който притежава правоспособност за управление на МПС от катег. "М" има право да управлява мотопед. Мотопеди са дву- или триколесни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 куб.см и чиято конструктивна максимална скорост не надвишава 45 км/ч. Кандидатите трябва да имат навършени 16 години.

В интернет обаче чета доста противоречиви мнения, а и тука някои приятели ми се кълнат, че стига скутерът да е до 50 куб.см, нямало да имам проблем с регистацията. Проблемът е, че никой от тях не е регистрирал скутер наскоро, и ме притеснява, че ако го купя, в последствие мога да изгърмя с регистрацията. Та в тоя ред на мисли, въпросът ми е, има ли някой от вас който наскоро да е регистрирал скутер, и да има повече информация ?

До 50 кубика ти трябва само В категория и автоматично получаваш право да караш мотопед.
Ами звъни в КАТ като не знаеш нещо. Да ти дават информация, к'ва им е работата да ги ева.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Мнениеот MoNteSo » 04 юни 2014 10:41

Е не мога да им звънна та да ги попитам "Извинете, мога ли да ви заобиколя закона ?", най-малко от някакво благоприличие. А иначе да. Като изкараш шофьорските курсове за B получаваш и M, или май вече се води АМ. На мен въпросът обаче не ми е за това, а дали ще успея да регистрирам скутера като мотопед. Веднъж мине ли регистрация, да си взема талона, предполагам, че няма да имам проблеми по улиците.

Потребителски аватар
Лимонадения Джо
Контакти:

Мнениеот Лимонадения Джо » 04 юни 2014 10:56

Това е невъзможно, скутера вече има регистрация в КАТ от предишния собственик, който е представил данните от производителя. Ако искаш да направиш промяна в категорията на ПС трябва да я доказваш(най-често с протокол от Технотест), което за мотори е огромна разправия, а таксите ще надхвърлят цената на свидетелството за управление.

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Мнениеот MoNteSo » 04 юни 2014 11:02

Лимонадения Джо написа:Това е невъзможно, скутера вече има регистрация в КАТ от предишния собственик, който е представил данните от производителя. Ако искаш да направиш промяна в категорията на ПС трябва да я доказваш(най-често с протокол от Технотест), което за мотори е огромна разправия, а таксите ще надхвърлят цената на свидетелството за управление.

А ако никога не е бил регистриран в България, но има нужните документи за регистрация ?

Потребителски аватар
Лимонадения Джо
Контакти:

Мнениеот Лимонадения Джо » 04 юни 2014 11:14

MoNteSo написа:
Лимонадения Джо написа:Това е невъзможно, скутера вече има регистрация в КАТ от предишния собственик, който е представил данните от производителя. Ако искаш да направиш промяна в категорията на ПС трябва да я доказваш(най-често с протокол от Технотест), което за мотори е огромна разправия, а таксите ще надхвърлят цената на свидетелството за управление.

А ако никога не е бил регистриран в България, но има нужните документи за регистрация ?

Трябва ти оригиналния талон, независимо от коя държава на ЕС е и договор за покупко-продажба с превод, ако не е на български. В талона пишат данните. Трябва ти и декларация за внос на човека, който го е внесъл. Можеш да смениш двигателя с по-малък, но ще те пратят в Технотест. По принцип категорията на ППС се проверява и при ГТП.

Потребителски аватар
boabbb
Контакти:

Мнениеот boabbb » 04 юни 2014 11:20

fcb_bg написа:
MoNteSo написа:Здравейте! Мераклисал съм се да си взема скутер втора ръка да си го джиткам до работа, и до село. Проблема ми е, че не съм убеден, дали ще мога да го регистрирам за М категория, тъй като не ми се карат курсове за А1. Законът в случая гласи:
Категория”М"

До 50 кубика ти трябва само В категория и автоматично получаваш право да караш мотопед.
Ами звъни в КАТ като не знаеш нещо. Да ти дават информация, к'ва им е работата да ги ева.

Новите книжки нямат "М" ;) Даваха ни ги до едно време, но гледам на по-скорошните няма ;)
Леевски, оле :lol: :lol: :lol:

jimi00
Контакти:

Мнениеот jimi00 » 04 юни 2014 11:48

Ако скутера е до 50 кубика - това го пише в талона, се отива в КАТ , представя се талона, договора за продажба без нотариална заверка и застраховка. Показваш скутера и му гледат номер на рама и номер на двигател дали съответстват на тези в талона. Преглед пред КАТ и последващ не се прави. В шофьорската книжка си пише М категория, ако имаш и Б.
Има доста 50 кубикови скутери, които спокойно вдигат 90-100км. Важно е в талона да пише 50 кубика, а скоростта никой не ти гледа или километража. Аз карам Пиаджо нрг - по талон 49,4 кубика, реално си е толкова, но вдига по равно 90-95. С двама човека до около 60-70. Добри са и Ямаха/ Априля с водно охлаждане. За китайски не си и помисляй - те са с мах 45 км и не издържат много.

Потребителски аватар
MoNteSo
Контакти:

Мнениеот MoNteSo » 04 юни 2014 12:03

jimi00 написа:Ако скутера е до 50 кубика - това го пише в талона, се отива в КАТ , представя се талона, договора за продажба без нотариална заверка и застраховка. Показваш скутера и му гледат номер на рама и номер на двигател дали съответстват на тези в талона. Преглед пред КАТ и последващ не се прави. В шофьорската книжка си пише М категория, ако имаш и Б.
Има доста 50 кубикови скутери, които спокойно вдигат 90-100км. Важно е в талона да пише 50 кубика, а скоростта никой не ти гледа или километража. Аз карам Пиаджо нрг - по талон 49,4 кубика, реално си е толкова, но вдига по равно 90-95. С двама човека до около 60-70. Добри са и Ямаха/ Априля с водно охлаждане. За китайски не си и помисляй - те са с мах 45 км и не издържат много.

Благодаря ти. Точно това ми трябваше човек с опит, който е регистрирал скутер. За китайски не ми е минавало и през ума. В момента съм харесал едно Garelli XR, 2008г, и една Kawada(това май трябва да е японско) от 2009-та.
Последен въпрос, ако имаш време да отговориш. Ако се спра на вече регистриран скутер. Как предишният собственик ще ми го прехвърли, тъй като при скутерите до колкото знам не е нужна нотариална заверка ?

jimi00
Контакти:

Мнениеот jimi00 » 05 юни 2014 13:18

Правите договор за покупко-продажба на МПС - бланка ще намериш в google, набирате, принтирате и подписвате. После с този договор директно в КАТ, за мотори до 350 кубика не се изисква нот. заверка и в КАТ това си го знаят. Ако е регистриран в БГ мотора представяш стария талон и ти издават нов на твое име. Ако старата и новата регистрация са в една област, може да не сменяш номера.

Върни се в “Свободна зона”