Земетресение!

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Red_Girl
Контакти:

Re: Земетресение!

Мнениеот Red_Girl » 24 май 2014 22:43

THE G.A.M.E написа:
Red_Girl написа:Глупости, няма такова нещо.

Принципно, може да се прогнозира къде е възможно да е следващото земетресение, но трябва да се направят сателитни снимки на региона.
Африканската плоча от няколко стотин години се движи на Север и "набира" евразийската, като основният натиск е в областа на средиземноморието.
Едни специализирани снимки биха показали, къде е слабото звено на "наща" плоча, щото със сигурност има такова
( вероятно няколко ) ... Заради последните земетресения.

Но вече, кога би могло да се случи, това е по-трудният въпрос.
Макар че, до-колкото съм запознат, японците вече могат да прогнозират земетресенията. :?

Абсолютно не съм съгласна. Ти бъркаш континенталните плочи ( основата) с литосферните, които се формират, подпъхват или приплъзват една към друга. В тези случаи са появяват земетресенията.
шивача написа:Левски винаги е носел срам. Първо на родината, после и на феновете на отбора. Но всяко зло за добро, затова е създаден и ЦСКА ;)

Офтопик:
Image

Изображение

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 24 май 2014 22:45

Тук може да следите сеизмичната активност на Балканите:www.bas.bg/
Последна промяна от FLANKER на 24 май 2014 22:47, променено общо 1 път.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

Потребителски аватар
Red_Girl
Контакти:

Мнениеот Red_Girl » 24 май 2014 22:46

FLANKER написа:Тук може да следите сеизмичната активност на Балканите:http://www.niggg.bas.bg/

Мойте хора. :lol:
шивача написа:Левски винаги е носел срам. Първо на родината, после и на феновете на отбора. Но всяко зло за добро, затова е създаден и ЦСКА ;)

Офтопик:
Image

Изображение

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 24 май 2014 22:46

Е, то земетръсните зони в региона се знаят, и все там си се случват земетръсите.
Значи е възможно. ;)

Лично за Истанбул, там си е жестоко земетръсна зона и е въпрос на време да удари силно.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg]Image Image

Потребителски аватар
Red_Girl
Контакти:

Мнениеот Red_Girl » 24 май 2014 22:50

THE G.A.M.E написа:Е, то земетръсните зони в региона се знаят, и все там си се случват земетръсите.
Значи е възможно. ;)

Лично за Истанбул, там си е жестоко земетръсна зона и е въпрос на време да удари силно.

То реално и при нас е така, но това не значи, че ще има.

Офтопик:
Image

Изображение

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 24 май 2014 22:50

Има доста афтършокове,което е съвсем нормално.Казаха ,че огнището ще затихва поне една година.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили „Титаник“.
Изображение

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 24 май 2014 22:54

Red_Girl написа:То реално и при нас е така, но това не значи, че ще има.

Ем да, въпрос на време.

Потенциалът за най-мощните земетръси тук е към 7 - 7.5, поне така съм чел и УЖ сградите ( блоковете ) ... Били съобразени с това. :roll:

А за Европейската част на Турция потенциалът бил за 8, че и нагоре.
Даже по NG съм гледал филм именно за Истанбул и там предвиждаха какво ще се случи с града, при трус от 8 по рихтер.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][wrapimg=]http://www.rozetabg.com/wp-content/themes/corporate/iyi/logo.jpg[/wrapimg][/center]
[wrapimg=]http://cache.images.core.optasports.com/soccer/teams/75x75/353.png[/wrapimg]Image Image

Потребителски аватар
sin4ec
Контакти:

Мнениеот sin4ec » 24 май 2014 22:56

Ако може да кажа нещо като човек, завършил МГУ. Прогнози за земетресения наистина са правени, и то успешно. В Китай има доказан случай, спасил хиляди хора. За жалост, скоро след това пак в Китай става катастрофален трус, който методите не успяват да предскажат... Към днешна дата няма, а и не се очертава да има начин за предсказване на земетресение. Твърде различни са факторите, условията, ситуациите и причините за тектонична активност във всеки регион, а и случайността играе своята роля. Но статистиката е определила за всеки регион честотата и силата на предполагаемите земетресения-изходът е в подходящо строителство и превантивни мерки, подготвеност на хората и службите. Земетресенията са част от природата и трябва да сме подготвени и да свикваме с тях. Паниката и страхът са по-страшни от самото земетресение. Днес вкъщи бяхме на 10-тата секунда под трегера-няма какво друго да се направи. Седиш и чакаш. Тръгне ли да пада-няма спасение, но под трегера шансът за оцеляване е най-голям. Да бягаш навън, да скачаш-това е глупост. Показал съм отдавна у нас кой къде трябва да застане в такъв случай. Днес указанията ми бяха изпълнени, което е важно. Това е, което можем ние да направим. Оттук нататък всичко е в Божиите ръце.
Завършвам с думите на един преподавател: земетресенията са два вида-добри и лоши. Добрите клатят и паникьосват, но не причиняват вреди. Пожелавам ви никога да не виждате лошите...
СЪРЦЕ, ДУША, ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!
[wrapimg=]http://s020.radikal.ru/i710/1701/cc/476e63cbcd87.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
FLANKER
Контакти:

Мнениеот FLANKER » 24 май 2014 22:59

THE G.A.M.E написа:
Red_Girl написа:То реално и при нас е така, но това не значи, че ще има.

Ем да, въпрос на време.

Потенциалът за най-мощните земетръси тук е към 7 - 7.5, поне така съм чел и УЖ сградите ( блоковете ) ... Били съобразени с това. :roll:

А за Европейската част на Турция потенциалът бил за 8, че и нагоре.
Даже по NG съм гледал филм именно за Истанбул и там предвиждаха какво ще се случи с града, при трус от 8 по рихтер.

При такъв трус щетите(жертвите),да не дава Господ са неизбежни според мен.Цял живот ще помня пернишкото.Такова нещо не може да ти се изтрие от съзнанието.Днес докато не разбрах ,че е в Егейско море ,отново си представих ,че може да е в Перник.
Изображение

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 24 май 2014 23:00

THE G.A.M.E написа:

Това са доста субективни и неточни оценки.

Реално, в Софийско също е имало земетресения най-вероятно над 7-а степен през втората половина на 19-и век.

Макар, че "специалистите" не дават подобна сила на софийския разлом.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Върни се в “Свободна зона”