24 май-ден на славянската/българската/писменост и култура

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: 24 май-ден на славянската/българската/писменост и култура

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 22 май 2014 11:51

Alexx написа:Естествено,че е ден на българската писменост. Ние не сме славяни.

А Кирил и Методий са чистокръвни прабългари хмм?
Не си играйте на терминология. Българския принос в случая е подкрепата, оказана на делото от княз Борис. Което е огромен принос.. ако отчетем как са се отнесли с делото им по други земи...

П.П. Така ли ми се стори или на ОИ в Сочи руснаците на А казаха.. Азбука, все едно е тяхна?
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 22 май 2014 11:52

icko65 написа:Лично съм говорил с руснаци /не в България а там/-изумявали са ме:Кирил и МеФодий са наши и азбуката сте я взели от нас!!!

Кажи им да си задържат МеФодий, за Кирил да си трайкат и да вървят знаеш къде :D
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 22 май 2014 11:53

THE G.A.M.E написа:
Jürgen написа:Кирил и Методий аз доколкото знам са славяни по произход, така, че може би би било по-правилно да е славянската :? .

Глупости.

Елинизирани траки са.

Поне ако съдим от баща им, все пак мъжката линия се гледа.
А той е от тракийски произход, но израсъл във "византийска" среда, учил в гръцки училища... И т.н.

Майка им е славянка, обаче.
Но явно от така наречената - "Българска група".
Без съмнение, най-вероятно от нея са научили отлично български, и това им помага в последствие за азбуката. 8-)

Що се отнася до тракийския произход на братята, това е абсолютна глупост!!! Както абсолютна глупост е и твърдението, че са македонци, или българи, потомци на Телериг!!! Няма нито един исторически извор, който да пише за народностната принадлежност на бащата на братята. За останалото виж поста ми по-горе.
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 22 май 2014 11:54

tonito написа:Наскоро чух че ние сме единствения народ който празнува своята писменост в официален празник.

Трябва. Че инак московците току виж почнали да я празнуват вместо нас. Като своя :D
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Re: fr3ak_boy

Мнениеот Der Schmarotzer » 22 май 2014 12:00

Странджата написа:А ти как мислиш - кой език е кодифициран от книжовните ни школи- писания с глаголица или писания с кирилица?
Ние какво празнуваме на 24 май - писмеността ни, която се утвърждава като писана на кирилица, или създаването на глаголицата от Кирил и Методий. Между другото денят на светите братя е на 11 май.

Ще си позволя да не се съглася напълно с теб по отношение на кодификацията на азбуките. През 10 век в България се разпространяват две азбуки - глаголицата и кирилицата. И двете са официални и на тях се пишат богослужебни текстови. Следователно не може да се говори за една народна азбука, разпространявана неофициално и втора - наложена от властта. Кирилицата много прилича на гръцкото унициално литургично писмо. Единствената разлика са повечето знаци на фонемите, които липсват в гръцкия език. Докато глаголицата е съвсем ново писмо, твърде отличаващото се от гръцкото и в двете му форми - скорописно и унициално.
Повече за двете азбуки в:
http://www.belschool.net/files/razrabot ... ci9/89.doc
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 22 май 2014 14:01

Betchualeng Arnaikem написа:
Player написа:Като се говори ,че сме славяни нека да не се забравя ,че в гените ни има само 15% славянски и 49% тракийски. То е и доста очевидно колко много си "приличаме" с народите които имат преобладаващ процент славянски гени като например руснаците, белорусите, украйнците поляците и други такива. Само още един факт - албанците имат цели 20% славянски гени! Айде сега говорете че сме славяни.

Ела ми намери в моите гени не 49 ми 19 процента тракийски гени. Може и с 5% славянски да пробваш.
После като нещо не се справиш с откриването им мини ми кажи, че не съм българин за да научиш малко псувни :D
Разберете, че не ГЕНЪТ а самоосъзнаването на човек/хората определят националността му. Пет пари не давам дали някой има 99 процента етиопска кръв и е черен като ботуш ако милее за България, ама истински, живее в нея и така нататък. Пример просто...

Казвам само едно нещо което е факт, и то е че по наследство българите са 3 пъти повече траки отколкото славяни! Не споря кой какъв ще се определя какъв език говори или какво самосъзнание има. Това е съвсем друга тема. Няма нищо нередно или учудващо, че сме главно траки, защото те винаги са били по тези земи. За тях няма данни да са дошли отнякъде, както всички други народи са се преселвали от едно място на друго. Траките винаги са били тука и е нормално в хората родени тука да имат предимно тракийска кръв. Траките не са били избити нито пък избягали, просто са били асимилирани. Сменили са си културата, езика и народността, но няма как да се заличат гените. За това част от гените им ги има в повечето хора в България. Тука има и славянски гени, но тракийските гени и кръв която носим е 3 пъти повече. Така че да се определяме като славяни не е най-редното ако трябва да сме честни. Аз проблем с това какви се определяме българите нямам, ако искат и марсианци да се изкараме. Просто празника в България трябва да бъде честван като празник на българската писменост и култура , а не славянката. Нека другите славянски народи да го честват като славянски.

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 22 май 2014 14:25

Player написа:
Betchualeng Arnaikem написа:
Player написа:Като се говори ,че сме славяни нека да не се забравя ,че в гените ни има само 15% славянски и 49% тракийски. То е и доста очевидно колко много си "приличаме" с народите които имат преобладаващ процент славянски гени като например руснаците, белорусите, украйнците поляците и други такива. Само още един факт - албанците имат цели 20% славянски гени! Айде сега говорете че сме славяни.

Ела ми намери в моите гени не 49 ми 19 процента тракийски гени. Може и с 5% славянски да пробваш.
После като нещо не се справиш с откриването им мини ми кажи, че не съм българин за да научиш малко псувни :D
Разберете, че не ГЕНЪТ а самоосъзнаването на човек/хората определят националността му. Пет пари не давам дали някой има 99 процента етиопска кръв и е черен като ботуш ако милее за България, ама истински, живее в нея и така нататък. Пример просто...

Казвам само едно нещо което е факт, и то е че по наследство българите са 3 пъти повече траки отколкото славяни! Не споря кой какъв ще се определя какъв език говори или какво самосъзнание има. Това е съвсем друга тема. Няма нищо нередно или учудващо, че сме главно траки, защото те винаги са били по тези земи. За тях няма данни да са дошли отнякъде, както всички други народи са се преселвали от едно място на друго. Траките винаги са били тука и е нормално в хората родени тука да имат предимно тракийска кръв. Траките не са били избити нито пък избягали, просто са били асимилирани. Сменили са си културата, езика и народността, но няма как да се заличат гените. За това част от гените им ги има в повечето хора в България. Тука има и славянски гени, но тракийските гени и кръв която носим е 3 пъти повече. Така че да се определяме като славяни не е най-редното ако трябва да сме честни. Аз проблем с това какви се определяме българите нямам, ако искат и марсианци да се изкараме. Просто празника в България трябва да бъде честван като празник на българската писменост и култура , а не славянката. Нека другите славянски народи да го честват като славянски.

Знам само че според византийски хронисти от 6-7век българите са били многобройни като морския пясък.Колко са били траките? Мисля че след заселването на славяните което е преди българите/Аспарух среша славянски племена/траките остават все по-малко и по-малко.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Der Schmarotzer

Мнениеот Странджата » 22 май 2014 19:50

Виждам по-скоро нуждата от доуточняване. Исках да кажа, че кодификацията на езика ни, т.е превръщането му от народна реч в държавна норма, поне за мене, не еднозначно дефинирана от едната или от другата азбука, но писмеността ни от онова време се схваща повече като кирилска, отколкото като глаголическа. А пък това е малко встрани от проблема какво празнуваме, защото моята теза е, че празнуваме тържеството на нашата писменост в един свят, в който писменостите, ако мога така да се изразя, поне в Европа, са се брояли на пръсти, и то по-малко, отколкото има на едната ръка. Така че не противореча на твоето мнение - според мен то не се различава по същество от моето. За което се радвам :) .
Допълнение - не бих искал да коментирам значението на
Великото дело на Константин Кирил Философ в поречието на Брегалница продължава да е най-свидно достояние на българския народ,
, защото то обезсмисля цялата дискусия за празника. Според мене не поречието на Брегалница, а столицата на българската държава от това време е мястото, където процъфтява делото и на Константин-Кирил, и на брат му Методий, защото то там става културен знак на нашата държава. Защото ако приемем, че Охридската школа не е просъществувала в границите на българската държава, тогава по необходимост трябва да приемем, и че нашата писменост е достояние на Византийската империя. Доколото ми позволяват оскъдните знания по история, други държави по това време на Балканите, ангажирани със създаването и утвърждаването на писменост на кирилица и глаголица, няма ... А цитираният израз визира реципиент от една друга - но днешна, а не тогавашна балканска държава, която не може да има претенцията да е наследник на културата на държава, която и днес съществува. Наследява се нещо, чийто собственик не е между живите, нали така, и то по принцип от най-близкия му родственик - този, с когото е съжителсвал по закон или този, когото е създал/родил :)
Последна промяна от Странджата на 22 май 2014 20:22, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 22 май 2014 20:08

Кирил и Методий са били византийци със сигурност, но каква е била етническата им принадлежност е друга тема. Защото да не забравяме,че така наречената Византийска империя е била мултиетническа и византиец не е равно на грък.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 22 май 2014 20:32

Der Schmarotzer написа:
THE G.A.M.E написа:
Jürgen написа:Кирил и Методий аз доколкото знам са славяни по произход, така, че може би би било по-правилно да е славянската :? .

Глупости.

Елинизирани траки са.

Поне ако съдим от баща им, все пак мъжката линия се гледа.
А той е от тракийски произход, но израсъл във "византийска" среда, учил в гръцки училища... И т.н.

Майка им е славянка, обаче.
Но явно от така наречената - "Българска група".
Без съмнение, най-вероятно от нея са научили отлично български, и това им помага в последствие за азбуката. 8-)

Що се отнася до тракийския произход на братята, това е абсолютна глупост!!! Както абсолютна глупост е и твърдението, че са македонци, или българи, потомци на Телериг!!! Няма нито един исторически извор, който да пише за народностната принадлежност на бащата на братята. За останалото виж поста ми по-горе.

Tи може и да не си срещал исторически извор, но аз съм чел подобно нещо през 1998-ма г.
Баща им е бил велможа от Солун.
Рода му произлиза от Южните Родопи.
Семейство от елинизирани траки.

Разбира се, винаги има вероятност източникът да е кьорфишек, но все пак говорим за гръцки такъв.
Няма причина в случая да лъжат, щото принципно е общо-прието, братята, както и семейството им, разбира се, да са си елини.
А по-природа гърците като чуят за траки, им се повръща.

Така че, докато аз лично не видя оборващо доказателство за това, "черно-на бяло", ще поддържам тази теза.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][/center]
Image Image

Върни се в “Свободна зона”