Днес честваме Борис - покръстител на българите

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Re: Днес честваме Борис - покръстител на българите

Мнениеот Alexx » 17 май 2014 12:12

Ако знаех немски щях да разбера. :mrgreen: Иначе мерси за линка.

Потребителски аватар
Inmessionante
Контакти:

Мнениеот Inmessionante » 17 май 2014 21:39

Борис І предава България и насажда християнството в България с кръв, само и само да се окичи с титлата император. Точно покръстването е един от най-срамните моменти в българската история. Да изкорениш вярата на цял един народ, заради някаква си титла е престъпление с исторически доказани отрицателни последствия.
Няма какво да се чества на този ден. Срамен момент в нашата история.
#‎THEREWILLBEHATERS‬ ....... винаги
`

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 17 май 2014 22:41

Inmessionante написа:Борис І предава България и насажда християнството в България с кръв, само и само да се окичи с титлата император. Точно покръстването е един от най-срамните моменти в българската история. Да изкорениш вярата на цял един народ, заради някаква си титла е престъпление с исторически доказани отрицателни последствия.

Така е, друго си е да правиш жертвоприношения, чрез кучета, коне и дори хора, гадаейки по червата и кръвта им.
И последствията наистина са доказано отрицателни, културен и икономически разцвет, писменост, която в момента е една от трите официални в ЕС, признаване и даване на царска титла на сина му Симеон и по този начин българският владетел става равен на Визавтийският Император и другите Европейски царе, защото Борис първи остава княз и никога не е имал призната царска титла. Така, че констатацията относно киченето с императорска титла е несъстоятелно.
Народа който в бошинството си е Християнски преди да се покръсти Цар Борис получава възможност да чете, пише и се моли на родният си език, а не на гръцки, както е било преди това. По-късно Вярата и писмеността ни запазват през Турското робство, от църковните борби започва Българското Възраждане и борбата за национално освобождение и т.н.
Та все такива отрицателни са последствията от делото на Цар Борис първи.

Потребителски аватар
Inmessionante
Контакти:

Мнениеот Inmessionante » 17 май 2014 23:02

v.r.s. написа:
Inmessionante написа:Борис І предава България и насажда християнството в България с кръв, само и само да се окичи с титлата император. Точно покръстването е един от най-срамните моменти в българската история. Да изкорениш вярата на цял един народ, заради някаква си титла е престъпление с исторически доказани отрицателни последствия.

Така е, друго си е да правиш жертвоприношения, чрез кучета, коне и дори хора, гадаейки по червата и кръвта им.
И последствията наистина са доказано отрицателни, културен и икономически разцвет, писменост, която в момента е една от трите официални в ЕС, признаване и даване на царска титла на сина му Симеон и по този начин българският владетел става равен на Визавтийският Император и другите Европейски царе, защото Борис първи остава княз и никога не е имал призната царска титла. Така, че констатацията относно киченето с императорска титла е несъстоятелно.
Народа който в бошинството си е Християнски преди да се покръсти Цар Борис получава възможност да чете, пише и се моли на родният си език, а не на гръцки, както е било преди това. По-късно Вярата и писмеността ни запазват през Турското робство, от църковните борби започва Българското Възраждане и борбата за национално освобождение и т.н.

Все едно коленето на агнета по Гергьовден, прасето за Коледа и т.нар. курбаните с риба и т.н., която задължително се освещават в църквата, че да намаже и попа е нещо по-добро. И на останалата част от мнението ти бих отговорила, само че ти правиш кардинална грешка, като смяташ славянска писменост и християнство са едно и също.
Вярата наистина е оказала основна роля да се запази всичко българско през петвековното робство. Но с какво насилственото християнизиране е по-различно от насилственото помюсюлманчване? Знам, че нямаш отговор. Но няма разлика ще ти кажа.
Неуспешен държавник и изключително слаб военачалник, който губи всички войни.
Тайно и скрито приема християнството с цел сближаване с Рим, тъй като е слаб и не може а управлява успешно без външна подкрепа.
Ако Борис І не беше избил цвета на нацията тогава, за да си осигури един документ от Рим с думичката император в него, може би изобщо нямаше да се стигне до робство в нашата история. И като имаме предвид покръстването в християнството, не забравяй, че става въпрос за римо-католицизъм, а не за православно християнство, което ни е познато в наши дни.
Единственото му добро дело е синът му Симеон, който за разлика от баща си е успешен военачалник и стратег.
`

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 18 май 2014 00:42

Inmessionante написа:
v.r.s. написа:

Все едно коленето на агнета по Гергьовден, прасето за Коледа и т.нар. курбаните с риба и т.н., която задължително се освещават в църквата, че да намаже и попа е нещо по-добро. И на останалата част от мнението ти бих отговорила, само че ти правиш кардинална грешка, като смяташ славянска писменост и християнство са едно и също.
Вярата наистина е оказала основна роля да се запази всичко българско през петвековното робство. Но с какво насилственото християнизиране е по-различно от насилственото помюсюлманчване? Знам, че нямаш отговор. Но няма разлика ще ти кажа.
Неуспешен държавник и изключително слаб военачалник, който губи всички войни.
Тайно и скрито приема християнството с цел сближаване с Рим, тъй като е слаб и не може а управлява успешно без външна подкрепа.
Ако Борис І не беше избил цвета на нацията тогава, за да си осигури един документ от Рим с думичката император в него, може би изобщо нямаше да се стигне до робство в нашата история. И като имаме предвид покръстването в християнството, не забравяй, че става въпрос за римо-католицизъм, а не за православно християнство, което ни е познато в наши дни.
Единственото му добро дело е синът му Симеон, който за разлика от баща си е успешен военачалник и стратег.

Няма да се разпростирам много в отговора си, но ще е добре да попрочетеш малко повече и да се запознаеш с фактите.
Ще ми е интересно да отговориш писмеността с каква цел е създадена и първо кои книги са от гръцки на български език? Колкото до курбаните те нямат нищо общо с жертвоприношенията от езическите жреци, тъй като курбана се дава за здраве и не е задължително да е от месо, може да е от риба или боб. Не се убиват животни за да се гадае по вътрешностите им, както не се принасян в жертва и хора, което не пожела да коментираш. Курбана не е задължителен и не го прави Църквата, а го правят хората на голям празник или храмов такъв, за да се раздаде на дошлите на празника или да си празнуват вкъщи. Курбана не е религиозен ритуал и няма нищо общо с Църковните правила и канони и никой не те задължава на Коледа, Великден или Гергьовден да коляш и ядеш прасе или агне. Това е желание на самите хора да си празнуват по този начин.
Отново бъркаш, насилствено Християнизиране не е имало, тъй като народа в пределите на България вече е бил предимно християнски и заради това е имало нужда от книги на български език, цар Борис покръства себе си и обявява Християнството за официална религия. Това предизвиква някои боили, които са били против да се опитат да го свалят от престола и го обвинят в издаване на "лош закон", което по законите на държавата означава смъртна присъда. След като метежниците не успяват и са заловени, то отново по тогавашните закони се наказват със смърт.
Колкото до приемането не на Православието, а Римо-католицизъм, тук съвсем обърка понятията. Преди 1054 година е имало Една Църква, с два центъра Рим и Констатинопол, като папата и патриарха са били равни на всички останали Епископи. Дали един владетел или Патриарх ще бъде признат от Рим или Констатинопол е нямало никакво значение, до 1054 година те принадлежат към Едната Света, Вселенска Апостолска Църква и не враждуват. Дори Константин Кирил - Философ защитава правото на съществуване на писмеността в Рим пред папа Адриан ІІ, който е осветил преведените книги.
Само, че синът му Симеон продължава и развива неговото дело, утръждава Християнството и при него България има признат Патриарх-Леонтий и без всички тези действия на Борис, нямаше да го има "златният век" при Симеон.

Потребителски аватар
Inmessionante
Контакти:

Мнениеот Inmessionante » 18 май 2014 10:29

Момче, не ми рецитирай уикипедия! :mrgreen:
Написал си ми един пост копи-пейст и през 3 реда една своя дума.
Избиват ли се животни по големите християнски празници - ДА.
А избивани ли са хора за назидание, защото излизат с оръжие да защитят своята вяра и отказват да приемат християнството - О, да, тук не говорим само за българските боили, по цял свят християнството е налагано с кръв. Да отричаш избиването на цвета на нацията в онези дни за мен лично е като да отричаш Баташкото клане. Днес е много модерно да се отричат исторически факти.Факти!
Много ти се иска да ти кажа, че си прав, но няма как да стане за основни твои теории.
Да, християнството е било разпространено по българските земи и преди покръстването, но не в мащабите ,в които ти си го представяш. Иначе самото покръстване на българите нямаше да трае години и да продължава и след Борис І и след Симеон І.Но за това ти трябва повече от Уикипедия.
Колкото до единната църква тогава, направо ме разсмя. Човече, изтока и запада винаги са били в конфликт. Следователно и църквите са в конфликт, което води и до тяхното разделение. Константинопол се оттегля от това начинание и за това Борис І се обръща към Рим. За католицизъм в Рим се говори от Христа и неговите апостоли. Айде отвори я пак тази уики и чети поне там. Получи ли Борис своето признание след започването на покръстването - да. Обаче странното е, че само за Рим в един документ той е цар и равен на император. За останалия свят си остава слабия държавник и още по-слабия военачалник.
Както казах в предния ми пост - добре, че Симеон по характер и умения въобще не приличал на баща си.
И пак ти казвам - не бъркай християнство с писменост. Кардинална грешка в твоите умозаключения, но за съжаление не можеш да си видиш мненията отстрани.
Естествено, че са преведени първо църковните книги - нали народа е трябвало да бъде държан в подчинение и страх от Бога. Що за тъп въпрос ми задаваш.
Аз бях до тук с обясненията. Каквото си разбрал - разбрал, като не си, поне си намери нови източници на информация, чети нещо по-различно от удобно поднесеното. Загубих малко време с теб, не мисля да губя повече, защото ти си заблуден с това християнство. И ти го казвам като християнин.Приятно хейтване! :mrgreen:
`

Потребителски аватар
v.r.s.
Контакти:

Мнениеот v.r.s. » 18 май 2014 12:42

Inmessionante написа:Момче, не ми рецитирай уикипедия! :mrgreen:
Написал си ми един пост копи-пейст и през 3 реда една своя дума.
Избиват ли се животни по големите християнски празници - ДА.
А избивани ли са хора за назидание, защото излизат с оръжие да защитят своята вяра и отказват да приемат християнството - О, да, тук не говорим само за българските боили, по цял свят християнството е налагано с кръв. Да отричаш избиването на цвета на нацията в онези дни за мен лично е като да отричаш Баташкото клане. Днес е много модерно да се отричат исторически факти.Факти!
Много ти се иска да ти кажа, че си прав, но няма как да стане за основни твои теории.
Да, християнството е било разпространено по българските земи и преди покръстването, но не в мащабите ,в които ти си го представяш. Иначе самото покръстване на българите нямаше да трае години и да продължава и след Борис І и след Симеон І.Но за това ти трябва повече от Уикипедия.
Колкото до единната църква тогава, направо ме разсмя. Човече, изтока и запада винаги са били в конфликт. Следователно и църквите са в конфликт, което води и до тяхното разделение. Константинопол се оттегля от това начинание и за това Борис І се обръща към Рим. За католицизъм в Рим се говори от Христа и неговите апостоли. Айде отвори я пак тази уики и чети поне там. Получи ли Борис своето признание след започването на покръстването - да. Обаче странното е, че само за Рим в един документ той е цар и равен на император. За останалия свят си остава слабия държавник и още по-слабия военачалник.
Както казах в предния ми пост - добре, че Симеон по характер и умения въобще не приличал на баща си.
И пак ти казвам - не бъркай християнство с писменост. Кардинална грешка в твоите умозаключения, но за съжаление не можеш да си видиш мненията отстрани.
Естествено, че са преведени първо църковните книги - нали народа е трябвало да бъде държан в подчинение и страх от Бога. Що за тъп въпрос ми задаваш.
Аз бях до тук с обясненията. Каквото си разбрал - разбрал, като не си, поне си намери нови източници на информация, чети нещо по-различно от удобно поднесеното. Загубих малко време с теб, не мисля да губя повече, защото ти си заблуден с това християнство. И ти го казвам като християнин.Приятно хейтване! :mrgreen:

Кое от написаното е копи-пейст?
Явно с историята и Православието си слабо запознат и те не са ти силната страна.
Църквата преди 1054 година както казах е единна и го няма разделението на Католици и Православни, единствено центровете са два, в Рим и Констатинопол. По това време няма воюване между Западната и Източната Църкви, свикват се Вселенски събори на които участват и Епископите и от двете, Папата и Патриарха са равнопоставени с останалите и техният глас е равен с гласа на всеки друг и т.н.
Относно покръстването ни от Рим и тук бъркаш много, България е покръстена от Константинополската Патриаршия, като по-късно Борис иска и самостоятелна Българска Църква, но Патриаршията отказва. Заради това се обръща към Рим и води кореспонденция с Папа Николай първи и дори приема римски духовници, но след това отново се обръща към Константинопол признава, се автономна Българска архиепископия, която остава към Константинопол.
А колкото до това, че писмеността и Християнството нямат нищо общо и меко казано голяма глупост, защото писмеността е създадена за да бъдат преведени от гръцки на разбираем български език Църковните книги, това е водещото за съднаването и, а не защото просто са решили да напишат азбука.
Аз каквото съм разбрал съм го разбрал не от теб или от нета, а от много прочетени книги и литература, лошото е, че ти не си наясно въобще с тази тематика, но даваш "компетентни" коментари. За моите 42 години съм прочел толкова книги, колкото ти сигурно не си поглеждал само.
Наясно ли си какво означава сумата хейтване и ако да, дали тя не се отнася за теб самият. И наистина е добре да не си губиш времето с такива като мен в нета, а да прочетеш някоя и друга книжка.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 18 май 2014 13:39

Inmessionante написа:Да отричаш избиването на цвета на нацията в онези дни за мен лично е като да отричаш Баташкото клане.

Ами, не, не е бил "цветът на нацията".
Хронистите ни казват, че до Борис при метежа, застават представители на най-видните, големи, и могъщи родове.
Точно за това и без особени усилия ( само със столичните войски ) ... Борис потушава опита за преврат.

Предполага се, че въпросните няколко десетки боилски "рода", са били на външни боили, такива, които са били базирани из външните области и по-границите на България.
По-интересното е, че самите метежници не упоменават "налагането на християнството", като причина за действията си.
Тяхното "мото" е просто - "Издаден лош закон".
А какво по-точно метежниците са смятали за "лош закон", остава загадка.
Но принципно не е трудно да се досетим, че власта на тези външни боили, вероятно е била застрашена по-някакъв начин.
Щото освен обявяването на християнството за Официална религия в България, наред с това настъпват и административни промени/реформи.
Същите даже са били забавени от предшествениците на Борис, така че, и без "налагането" на християнството, вероятно е щяло да има доста недоволни велможи.

Inmessionante написа:Да, християнството е било разпространено по българските земи и преди покръстването, но не в мащабите ,в които ти си го представяш

В доста сериозни мащаби е било ...
Толкова големи, че се е наложило да бъде обявено за Официална Религия.
Сред дедите ни, християнството има много дълбоки корени.
Едва няколко рода само, не са били християнизирани.
Не знам дали си запозната, но Кубрат, сина му - Аспарух, както и сина на Аспарух, Кхан Тервел, са били християни.
Някои техни предшественици, както и бъдещи Владетели, също.
Оногурската епископия, е 1-вата в Европа.
Така че, е крайно несериозно да се твърди, че българите избягали от корените си, чрез християнството.

Да не говорим, че с обявяването на християнството за Официална религия, в България започват да действат уеднаквени закони, за всички народности.

Честно казано, аз като историк-любител, не виждам никакви лоши неща и негативи от "налагането" на християнството от Борис І.
Напротив, виждам ( историята го е доказала ) ... Само положителни неща и случки за България.

Тук е време да уточня и за кавичките използвани от мен, при използване на думата "налагане".
Използвам ги, защото не е имало никакво "налагане", още по-малко пък "насилствено".
Не може да има налагане на нещо, което вече си е съществувало у българите, широко във вековете.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
Inmessionante
Контакти:

Мнениеот Inmessionante » 18 май 2014 13:49

И ти ми рецитираш уикипедия. Тази сутрин изчетох какво пише там заради поста на предния потребител. Само да ти кажа, че от дадено нещо никога няма само ползи или само вреди. Така че от християнството по нашите земи - да има ползи, но и големи вреди, които ако не си смените източниците на информация, а ползвате за ограмотяване само и единствено уикито просто няма как да го разберете, колкото и да ви пиша, защото обемът информация надхвърля с хиляди и десетки хиляди страниците от това, което рецитирате или направо копирате и пействате. Хубав ден!
`

tirion
Контакти:

Мнениеот tirion » 18 май 2014 16:25

THE G.A.M.E написа:
Inmessionante написа:Да отричаш избиването на цвета на нацията в онези дни за мен лично е като да отричаш Баташкото клане.

Ами, не, не е бил "цветът на нацията".
Хронистите ни казват, че до Борис при метежа, застават представители на най-видните, големи, и могъщи родове.
Точно за това и без особени усилия ( само със столичните войски ) ... Борис потушава опита за преврат.

Предполага се, че въпросните няколко десетки боилски "рода", са били на външни боили, такива, които са били базирани из външните области и по-границите на България.
По-интересното е, че самите метежници не упоменават "налагането на християнството", като причина за действията си.
Тяхното "мото" е просто - "Издаден лош закон".
А какво по-точно метежниците са смятали за "лош закон", остава загадка.
Но принципно не е трудно да се досетим, че власта на тези външни боили, вероятно е била застрашена по-някакъв начин.
Щото освен обявяването на християнството за Официална религия в България, наред с това настъпват и административни промени/реформи.
Същите даже са били забавени от предшествениците на Борис, така че, и без "налагането" на християнството, вероятно е щяло да има доста недоволни велможи.

Inmessionante написа:Да, християнството е било разпространено по българските земи и преди покръстването, но не в мащабите ,в които ти си го представяш

В доста сериозни мащаби е било ...
Толкова големи, че се е наложило да бъде обявено за Официална Религия.
Сред дедите ни, християнството има много дълбоки корени.
Едва няколко рода само, не са били християнизирани.
Не знам дали си запозната, но Кубрат, сина му - Аспарух, както и сина на Аспарух, Кхан Тервел, са били християни.
Някои техни предшественици, както и бъдещи Владетели, също.
Оногурската епископия, е 1-вата в Европа.
Така че, е крайно несериозно да се твърди, че българите избягали от корените си, чрез християнството.

Да не говорим, че с обявяването на християнството за Официална религия, в България започват да действат уеднаквени закони, за всички народности.

Честно казано, аз като историк-любител, не виждам никакви лоши неща и негативи от "налагането" на християнството от Борис І.
Напротив, виждам ( историята го е доказала ) ... Само положителни неща и случки за България.

Тук е време да уточня и за кавичките използвани от мен, при използване на думата "налагане".
Използвам ги, защото не е имало никакво "налагане", още по-малко пък "насилствено".
Не може да има налагане на нещо, което вече си е съществувало у българите, широко във вековете.

текст от византйиския хронист Симеон Логотет;
"В това време (863г.) в Константинопол се готвеха на война срещу блъгарете, сиреч метежниците, а не срещу царя и християнете, на които искаха да подадат помощ.”Борис стратегически изпраща българската войска на една безсмислена война далеч в земите на днешна Чехия, само за да може ромейската армия да окупира България в негова помощ. Летописецът Зонара отбелязва: “Българите се побунили против своя княз като против отстъпник от бащината чест и слава.” Борис обаче държи един силен коз – на негова страна е мощната византийска армия, специално извикана за случая. С нейна помощ той успява да потуши бунта. Ромеите са и тези, които извършват поголовната сеч на пленените бунтовници.Каквато и да е истината, факт е, че след 865г. България де факто пада без бой под византийско робство за 24 год, чак до идването на Владимир-Расате.
Живеем в странно общество. Ако един мъж се смята за Наполеон, за Юлий Цезар или за извънземен, го лекуват. Ако се смята за жена, му защищават правата

Върни се в “Свободна зона”