Der Führer написа:Capitan Puyol написа:Е то последния месец се сипеха центрирания на поразия към Манджукич...не виждам никакво тики-така тук.
Всъщност това е нещото, за което обвинявам Гуардиола че прояви мекушавост и отстъпи назад пред претенциите на хърватина. Помня мачове, в които Пеп го вадеше след 80-та минута и онзи всеки път на излизане се цупеше и правеше разни смешни физиономии, едва ли не всички са му длъжни и той е единствения нападател на Байерн. Гуардиола явно се стресна да не станат някакви колизии в съблекалнята (а и не знаеше кои точно са неговите приятели в съблекалнята), та с цената на запазване на спокойствието фаворизира хърватина в последните 2 месеца, вместо да го закотви на скамейката и да сложи Гьотце отпред като фалшива девятка, който е в пъти по-повратлив и опитите да се пробие през центъра противниковите отбрани щяха да имат по-голям успех особено за мача в Мадрид. Пасовете на 1-2, с които се разковава защитата на противника централно липсваха именно заради статичния Манджукич. Разбира се Гьотце не е Меси, но с него отпред вместо Манджукич съм сигурен че нещата, които искаше да види Пеп срещу Реал щяха да се получат. Сега ще бъде интересно догодина с Левандовски как ще стоят нещата. Положителното е че той е доста по-мобилен от хърватина и определено ще пасне на стила, който иска да наложи Гуардиола.
Сипеха се защото , Байерн няма план "Б" при Гуардиола .. и като не тръгне играта блокира . Интересно защо миналата година центриранията имаха успех . Ако не си беше навил на пръста да изгони Марио Гомес , щеше да им алтернатива на Манджукич . Но и при очеизвадно по-добрата форма на Писаро , Гуардиола не го пусна . Далеч съм от мисълта да търся някакъв умисъл за разбиване отбора на Байерн ... но е факт че експериментите му да поставя играч на нехарактени позиции едно че се провалиха , друго че изядоха игрово време на основни играчи като Мюлер и Мартинес . Отделно ... Гьотце никога не е играл фалшива девятка , а в мачовете когато играеше такава напълно разочарова .
Това което ти наричаш мекушавост , най-вероятно е било напомняне от страна на ръководстъвото , какво обещаваше Гуардиола преди сезона . Ако си забравил , ще ти припомня :
„Нормални са големите очаквания. Дайте ми известно време. Ще опитам да продължа това високо ниво. Всеки треньор има свое собствено мнение за футбола, но няма да променям много. Трябва да се нагодя към нашата игра, към качествата на футболистите – хората идват на стадиона да гледат тях, не мен”, каза новият наставник на „Байерн”.
"Няма нужда да променяш много неща в отбор, който току-що е спечелил четири трофея и е изиграл може би най-успешния сезон в своята история. Ще бъде арогантно, ако започна да говоря за нова ера", заяви Гуардиола на първата си пресконференция като треньор на "Байерн"....
Интересно е когато някой защитава дадена теза, как интерпретира фактите според нея - ето ти даваш пример с напускането на Марио Гомес и цитираш изказване на Гуардиола и се опитваш да накланяш везната към своята генерална идея - Гуардиола е грешка и ще се провали в Байерн..
Нека се опитам пък аз, който защитавам обратната теза - Гуардиола е правилно решение и ще успее с Байерн, да интерпретирам същите факти в моя полза:
Марио Гомес не напусна Байерн Мюнхен заради Пеп Гуардиола, а по собствено желание и желание на ръководството! Още преди Гуардиола да започне тренировки в Байерн медиите усилено пишеха, че при изгодна оферта Гомес ще бъде продаден.. Даде достатъчно за клуба и беше време да потърси ново предизвикателство.. Спомням си, че преди време четох някъде като критика към Моуриньо (към когото моето отношение е повече от ясно), че едва ли не изгонил Раул от Реал, което е пълна глупост - самият Раул пожела да си тръгне както и Гомес..
Колкото до изказването на Гуардиола - защо го тълкуващ буквално, опитай се да четещ между редовете!Не виждам какво толкова много е излъгал Гуардиола, защото ако си очаквал след тези негови изказвания, че просто ще тренира Байерн и ще продължи с тактиката на Хайнкес е меко казано наивно! Ето какъв смисъл откривам аз от думите му:
„Нормални са големите очаквания. Дайте ми известно време. Ще опитам да продължа това високо ниво. Всеки треньор има свое собствено мнение за футбола, но няма да променям много. Трябва да се нагодя към нашата игра, към качествата на футболистите – хората идват на стадиона да гледат тях, не мен”, каза новият наставник на „Байерн”.
-Имам моя собствена футболна философия, но няма да я налагам веднага и изцяло, а ще допусна компромис с оглед качествата на играчите!
"Няма нужда да променяш много неща в отбор, който току-що е спечелил четири трофея и е изиграл може би най-успешния сезон в своята история. Ще бъде арогантно, ако започна да говоря за нова ера", заяви Гуардиола на първата си пресконференция като треньор на "Байерн"....
-Трябва да съм луд да почна генерална промяна на състав, спечелил всичко! Ще пробвам да съвместя моите идеи с техните качества.. Ако не стане ще прибегна до по-драстични мерки!
Е, точно компромисите, които допусна Гуардиола са му грешката както по отношение на състав, така и по отношение на тактиката и стила на игра.. Затова и сезонът за Байерн изглежда колеблив.. Според мен не трябваше трансферите да бъдат само два - Гьотце и Алкантара, а поне още 2-3. Не, нямам предвид да продава още миналото лято футболистите, спечелили требъл с Байерн, но трябваше да имплантира повече ''свежа кръв'' от играчи, които да му вършат работа според визията му, така че да не се случва проблем заради контузия на Тиаго, например.. Минус за мен е и че не успя да интегрира повече млади играчи към отбора - но това очаквам вече през втория сезон да се усети по-осезаемо