Великите българи?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Великите българи?

Мнениеот pomiqrat » 17 ное 2009 11:01

Един форумец всеки ден пуска по по тема за някой велик български владетел всеки ден и почти всички ахват колко велики владетели сме имали. В случая може и да не са прави или аз да не съм прав, но те им се радват толкова много по простата причина, че не са живели в него време.

Хан Аспарух може и да е създал бълграрската държава, но в това няма нищо велико. Преди него и баща му е направил същото и в случая трябва да се отбележи, че не изпълнява заръката на баща си да не се разделя от братята си.

Хан Тервел, пръв из между първите. Най - дълновидния политик. Въпреки обтегнатите отношения с Византия и се притичва на помощ, за да спре арабите към похода си в Европа, като не подхожда глупаво както биха направили повечето владетели (което се вижда при настъплението на Османската империя) да оставят арабите да превземат Константинопол и след това да влезе в сражение с тях. Спасява България от ранна гибел и спасява и Европа. Без него днес нямаше да има цивилизация такава каквато я познаваме. Успява да се намеси във вътрешната политика на страната, което равносилно на това днес България да казва на Сащ или Русия какво да правят. Урежда търговските отношения между България и Византия.

Хан Телериг се оказва един доста хитър владетел и разбира, че трябва да спре шпионството в Плиска и успява да спечели доверието на византийския император Константин 5 Погонат, като кара да вярва, че ще избяга при него и получава имената на шпионите и ги избива.

Хан Крум успява да направи това, което днес изглежда невъзможно. Въдворява ред в страната и успява реално да обедини славяни и българи , защото до тогава "съюзът" е бил просто фактически. Ако някой вярва, че славяните са станали по собствена воля съюзници на българите се лъже жестоко. Това е същото като глупостите за турско присъствие, а не робство. Кой нормален народ ще се откаже от плодовитите равнини и ще отиде да живее по прохоидите на Стара Планина? Така всички започват да се подчиняват н едни и същи закони.

Хан Омуртаг - Човекът Мир. Разбира, че, ако продължи военните действия на баща си хан Крум ще погуби държавата по простата причина, че не разполага с неограничен брой човешки ресурс като Византия. Укрепва държавата и се съсредоточава в продължение на политиката на баща си за присъединяване славяните в българската държава, създава една здрава политическа машина и конструира държавата в строителен и правотворчески ред.

Кнзя Борис 1 също му се полага правото на велик владетел. Не е бил добър пълководец, но е бил добър дипломат. Християнство, с което сме признати за хора, азбука, с която успява да избегне намеса на византийците в българската политика.

Цар Самуил успява да вдигне духа на българите за известно време, но има една изтощена държава от управлението на цар Симеон "Велики", за която е въпрос на време да бъде завладяна. Може би заради обичта си към племенника си Иван Владислав, който по-късно убива синът му Гаврил Радомир. Цар Самуил нарежда да убият брат му Арон и цялото му семейство като пощадява Иван Владислав, заради предателството на Арон и опита му да присъедени земите си към Византия. Към Самуил трябва да отнесем и комитът Кракра Пернишки, който е бранил крепостта Перник със зъби и нокти и въпреки предложенията на Византия да я предаде и в замяна да остане нейн упраител той отказва и умира в битка при Драч.

Асеневци са последните големи владетели в българската история. Успяват сами, с българския народ, а не с външна намеса както Руско-турската война да освободят България и да и върнат старата слава, но след тях изглежда генетичния код на българина е изтрит. След двеста години византийско робство и преминаване през териториите населени с българи на всякакви народности, българската кръв е промита и се загубва. Започва една борба единствено и само за престола, която продължава и до днес.
Последна промяна от pomiqrat на 17 ное 2009 12:23, променено общо 1 път.
4 000 и пак ми задай същия въпрос.

Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
vladitol
Контакти:

Re: Великите българи?

Мнениеот vladitol » 17 ное 2009 11:21

pomiqrat написа:Един форумец всеки ден пуска по по тема за някой велик български владетел всеки ден и почти всички ахват колко велики владетели сме имали. В случая може и да не са прави или аз да не съм прав, но те им се радват толкова много по простата причина, че не са живели в него време.

Хан Аспарух може и да е създал бълграрската държава, но в това няма нищо велико. Преди него и баща му е направил същото и в случая трябва да се отбележи, че не изпълнява заръката на баща си да не се разделя от братята си.

Хан Тервел, пръв из между първите. Най - дълновидния политик. Въпреки обтегнатите отношения с Византия и се притичва на помощ, за да спре арабите към похода си в Европа, като не подхожда глупаво както биха направили повечето владетели (което се вижда при настъплението на Османската империя) да оставят арабите да превземат Константинопол и след това да влезе в сражение с тях. Спасява България от ранен гибел и спасява и Европа. Без него днес нямаше да има цивилизация такава каквато я познаваме. Успява да се намеси във вътрешната политика на страната, което равносилно на това днес България да казва на Сащ или Русия какво да правят. Урежда търговските отношения между България и Византия.

Хан Телериг се оказва един доста хитър владетел и разбира, че трябва да спре шпионството в Плиска и успява да спечели доверието на византийския император Константин 5 Погонат, като кара да вярва, че ще избяга при него и получава имената на шпионите и ги избива.

Хан Крум успява да направи това, което днес изглежда невъзможно. Въдворява ред в страната и успява реално да обедини славяни и българи , защото до тогава "съюзът" е бил просто фактически. Ако някой вярва, че славяните са станали по собствена воля съюзници на българите се лъже жестоко. Това е същото като глупостите за турско присъствие, а не робство. Кой нормален народ ще се откаже от плодовитите равнини и ще отиде да живее по прохоидите на Стара Планина? Така всички започват да се подчиняват н едни и същи закони.

Хан Омуртаг - Човекът Мир. Разбира, че, ако продължи военните действия на баща си хан Крум ще погуби държавата по простата причина, че не разполага с неограничен брой човешки ресурс като Византия. Укрепва държавата и се съсредоточава в продължение на политиката на баща си за присъединяване славяните в българската държава, създава една здрава политическа машина и конструира държавата в строителен и правотворчески ред.

Кнзя Борис 1 също му се полага правото на велик владетел. Не е бил добър пълководец, но е бил добър дипломат. Християнство, с което сме признати за хора, азбука, с която успява да избегне намеса на византийците в българската политика.

Цар Самуил успява да вдигне духа на българите за известно време, но има една изтощена държава от управлението на цар Симеон "Велики", за която е въпрос на време да бъде завладяна. Може би заради обичта си към племенника си Иван Владислав, който по-късно убива синът му Гаврил Радомир. Цар Самуил нарежда да убият брат му Арон и цялото му семейство като пощадява Иван Владислав, заради предателството на Арон и опита му да присъедени земите си към Византия. Към Самуил трябва да отнесем и комитът Кракра Пернишки, който е бранил крепостта Перник със зъби и нокти и въпреки предложенията на Византия да я предаде и в замяна да остане нейн упраител той отказва и умира в битка при Драч.

Асеневци са последните големи владетели в българската история. Успяват сами, с българския народ, а не с външна намеса както Руско-турската война да освободят България и да и върнат старата слава, но след тях изглежда генетичния код на българина е изтрит. След двеста години византийско робство и преминаване през териториите населени с българи на всякакви народности, българската кръв е промита и се загубва. Започва една борба единствено и само за престола, която продължава и до днес.

тъпак :!: :!: :evil: :evil:
Support Stan!

Левски София 26 пъти Шампион на България, 28 пъти носител на купата на България,ЕДИНСТВЕНИЯ български клуб играл в групите на ШЛ !

Барселона: 21 пъти шампион на Испания,25 пъти носител на купата на Краля, Шампионска лига 4,

Потребителски аватар
bultras4e
Контакти:

Мнениеот bultras4e » 17 ное 2009 11:22

vladitol написа:
pomiqrat написа:Един форумец всеки ден пуска по по тема за някой велик български владетел всеки ден и почти всички ахват колко велики владетели сме имали. В случая може и да не са прави или аз да не съм прав, но те им се радват толкова много по простата причина, че не са живели в него време.

Хан Тервел, пръв из между първите. Най - дълновидния политик. Въпреки обтегнатите отношения с Византия и се притичва на помощ, за да спре арабите към похода си в Европа, като не подхожда глупаво както биха направили повечето владетели (което се вижда при настъплението на Османската империя) да оставят арабите да превземат Константинопол и след това да влезе в сражение с тях. Спасява България от ранен гибел и спасява и Европа. Без него днес нямаше да има цивилизация такава каквато я познаваме. Успява да се намеси във вътрешната политика на страната, което равносилно на това днес България да казва на Сащ или Русия какво да правят. Урежда търговските отношения между България и Византия.

тъпак :!: :!: :evil: :evil:

Ника отразява човека...помияр
[wrapimg=]http://static.football24.bg/cache/470x0/assets/2013_novi/a/botev/todor_nedelev1.jpg[/wrapimg]

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 17 ное 2009 11:28

Невежеството е сила, но не ваша, а на тези, които ви промиват мозъка. Някакъв аргумент имате ли или просто това ви е речника. Жалко за вас.

Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)

Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 17 ное 2009 11:59

Не разбирам защо да е тъпак?Да така е, тези българи са положили основите на държавата, но е била направена и грешка, като последствията са били 500 години робство.Мисля че тези българи са първо поколение велики, а другите второ поколение велики, като вторите са помогнали за избавлението от робството и възстановяването на държавата.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
baligo
Контакти:

Мнениеот baligo » 17 ное 2009 12:01

Не разбрах само по какво се различава мнението ти от тяхното?! Освен, че си написал неколко глупости за Аспарух (твое мнение), общо взето ти също си написал за другите "колко велики владетели сме имали".

Трябва да помним историята си!
Изображение
[offtopic]Изображение[/offtopic]

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Мнениеот Бижутера » 17 ное 2009 12:03

този помиарат явно е някакъв психически нестабилен човек - няма няма пък пусне някоя такава тема без грам смисъл в нея....а един път претендираше че сме му взимали статиите от блога му :lol: циркаджия бих добавил аз :P
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

zaleza1
Контакти:

Мнениеот zaleza1 » 17 ное 2009 12:05

Всичко това което си написал е точно така поне според историята,но това само доказва колко велики владетели сме имали.Разбирасе трябва всичко да се погледне през тогавашната призма,тоест за тогавашните порядки и традиций,които ние сега не можем да си представим.За мен лично най великия владетел и на България а може би и на Европа е Кан Тервел.Без него сега нямаше да познаваме тази Европа и този Свят
ТОВА Е ЧУВСТВОТО
КОЕТО В НАС ГОРИ
ТОВА Е ЛЮБОВТА
ТОВА НИ Е СТРАСТА
ОБИЧАМ ЦСКА

АРМЕЕЦ ЗАВИНАГИ

Потребителски аватар
pomiqrat
Контакти:

Мнениеот pomiqrat » 17 ное 2009 12:20

baligo написа:

Не разбрах само по какво се различава мнението ти от тяхното?! Освен, че си написал неколко глупости за Аспарух (твое мнение), общо взето ти също си написал за другите "колко велики владетели сме имали".

Трябва да помним историята си!

Не съм копи-пействал механично някакви си факти и да им се радвам, а съм изложил мнение и не съм написал, че всички владетели от преди падането на България под турско робство са велики, а само малцина са притежавали качества да управляват странта и са я водели по прав път. Ако сега живеехме във времето на Симеон не вярвам, че щяхте да бъдете доволни постоянно държавата да се намира във война с всичко живо, заради някакво безумно хрумване да се завладее Константинопол без да притежаваш флот. Все едно днес да тръгнеш да превземаш Гърция с 7 изтребителя.

Бижутера написа:този помиарат явно е някакъв психически нестабилен човек - няма няма пък пусне някоя такава тема без грам смисъл в нея....а един път претендираше че сме му взимали статиите от блога му :lol: циркаджия бих добавил аз :P

Извади ми цитат къде съм претендирал подобно нещо. Мине не мине ден и вземеш покажеш колко си "интелектуално" надарен и осереш някоя тема с комплексираното си мнение на свекървичка.

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 17 ное 2009 12:45

Аз съм съгласен с помиярчето, няма особен смисъл от теми в които фактите са изкарани от Уикипедия!Нека всеки сам да преразкаже и изкаже мнение за великите българи, а не да вади готов материал.Виждам, че помияра е преразказал прекрасно делата и част от живота на тези велики хора, ще е хубаво, ако има такава инициатива и градския Зигфрийд да преразказва материала или да разказва отделни факти, които знае от друг достоверен източник, успех с инициативата!

П.С:Помиярче, защо не се включиш и ти в нея?
[center]Изображение[/center]

Върни се в “Свободна зона”