Всичко за кризата и напрежението в Украйна

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Re: Всичко за кризата и напрежението в Украйна

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 30 апр 2014 15:35

badboy95 написа:
Betchualeng Arnaikem написа:Диктатурата е ясно, че идва с натиск почти винаги. Ако някъде дойде след избори то тя се задържа и укрепва с бой.

Как се разбира дали един народ е готов за демокрация.... хмм това става ясно когато народа не само свали поредния диктатор, но успее да организира що годе приемливо управление след него, вместо да "короняса" поредния тиран.

Пример би бил Франция: първия им опит за "демократично управление" се трансформира в нечовешка диктатура на Робеспиер, Марат и компания. Логично идват новите монархически периоди и диктатурата на Наполеон. Защото не са били готови за друго, събитията след Революцията го показват. След ерата на Наполеон народа явно малко поумнява, избира преходен вариант. Той не трае дълго, но е факт - конституционна монархия, следват втора, трета и т.н. републики. Постепенно политическата система в страната се регулира до едно ниво, що годе приемливо за населението като цяло. Тук следва да отбележа, че явно французите си нямат чак толкова доверие, тъй като съвременната система (петата република) дава правомощия на президента, които са по-широки от властта, с която той разполага преди това.

Както виждаш там има тирания, революция, която се превръща в тирания, нова еднолична власт, конституционна монархия, парламентарна демокрация и сега - президентска република. Не са стигнали дотук за ден-2, Френската революция (първата) идва през 1789 година а сегашната система е утвърдена едва в края на 50те години на 20 век, тоест са търсили своята форма на управление почти 2 века.

И въпроса: кой контролира диктатора? Ами очевидно не го контролират. Именно способността на хората да контролират управляващите, да успяват да им потърсят сметка и т.н. е един от признаците, че властта се трансформира от еднолична в обществена.

Всичко това е набързо нахвърляно и нарочно дадох пример, който можеш да провериш в детайли. Ако това не го разбереш (след като разгледаш примера) няма и смисъл да пиша по въпроса, поне на теб.

Аз го разбирам това, но не смяташ ли, че светът като цяло е преживял достатъчно и много от хората не заслужават да изживеят живота си под един диктаторски режим. А и ако трябва да говорим специфично за България, ние си имаме предостатъчно житейски опит и култура, това което ни липсва е силно образование и ценностна система, които, за мен, от десетки години нарочно биват отслабвани от политическата класа и тяхното обкръжение.

Думата е много, не достатъчно. Достатъчно ще е когато хората премахнат диктатури и помии.
И още нещо. Аз съм сигурен, че всяка, абсолютно всяка що годе демократична държава в света може при определени обстоятелства да пропадне до тоталитарна, еднолична или еднопартийна власт или да изпадне в анархия и диващина и това да стане нормално за хората в пъти по-бързо отколкото са стигнали до човешко управление.

Просто човека е такова животно и затова околодемократичния баланс е изключително крехък.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 30 апр 2014 15:39

Някой изобщо замисля ли се, какво усилие ще трябва за стане образованието отново качествено? Образованието - основата на всяко общество. В училище даскалите сега ги имат за някакви шматки. И това е резултат на някакви си 25 години. Като им говоря днес на хлапетата, че преди 100г. една крава е било състояние в семейството и при възможност да изучат децата си са я продавали за да ги пратят да учат, те ме гледат като извънземен.
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 30 апр 2014 15:42

fcb_bg написа:Някой изобщо замисля ли се, какво усилие ще трябва за стане образованието отново качествено? Образованието - основата на всяко общество. В училище даскалите сега ги имат за някакви шматки.

Ха,ха. Моооже би следващото поколение.. и пак трудно. А смятай, че сума време българина дори и прост да е е искал детето му да се изучи и е бачкал като роб ако трябва това да се случи...
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Потребителски аватар
badboy95

Мнениеот badboy95 » 30 апр 2014 15:57

fcb_bg написа:
badboy95 написа:
Betchualeng Arnaikem написа:Диктатурата е ясно, че идва с натиск почти винаги. Ако някъде дойде след избори то тя се задържа и укрепва с бой.

Как се разбира дали един народ е готов за демокрация.... хмм това става ясно когато народа не само свали поредния диктатор, но успее да организира що годе приемливо управление след него, вместо да "короняса" поредния тиран.

Пример би бил Франция: първия им опит за "демократично управление" се трансформира в нечовешка диктатура на Робеспиер, Марат и компания. Логично идват новите монархически периоди и диктатурата на Наполеон. Защото не са били готови за друго, събитията след Революцията го показват. След ерата на Наполеон народа явно малко поумнява, избира преходен вариант. Той не трае дълго, но е факт - конституционна монархия, следват втора, трета и т.н. републики. Постепенно политическата система в страната се регулира до едно ниво, що годе приемливо за населението като цяло. Тук следва да отбележа, че явно французите си нямат чак толкова доверие, тъй като съвременната система (петата република) дава правомощия на президента, които са по-широки от властта, с която той разполага преди това.

Както виждаш там има тирания, революция, която се превръща в тирания, нова еднолична власт, конституционна монархия, парламентарна демокрация и сега - президентска република. Не са стигнали дотук за ден-2, Френската революция (първата) идва през 1789 година а сегашната система е утвърдена едва в края на 50те години на 20 век, тоест са търсили своята форма на управление почти 2 века.

И въпроса: кой контролира диктатора? Ами очевидно не го контролират. Именно способността на хората да контролират управляващите, да успяват да им потърсят сметка и т.н. е един от признаците, че властта се трансформира от еднолична в обществена.

Всичко това е набързо нахвърляно и нарочно дадох пример, който можеш да провериш в детайли. Ако това не го разбереш (след като разгледаш примера) няма и смисъл да пиша по въпроса, поне на теб.

Аз го разбирам това, но не смяташ ли, че светът като цяло е преживял достатъчно и много от хората не заслужават да изживеят живота си под един диктаторски режим. А и ако трябва да говорим специфично за България, ние си имаме предостатъчно житейски опит и култура, това което ни липсва е силно образование и ценностна система, които, за мен, от десетки години нарочно биват отслабвани от политическата класа и тяхното обкръжение.

Говорит Москва: "Български управници, разпилейте си образователната система". Така е, сегашното образование е с класи на едновремешното. Преди 89-та се купуваха дипломи, сега е невъзможно. С шофьрските книжки е също. Абе, и Боко не назначаваше некви с фалшиви дипломи. Идилийка си е.

Не виждам с какво този коментар е свързан с дискусията между мен и колегата... :roll:
[center]Съединението прави силата![/center]

Офтопик:
Image

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 30 апр 2014 16:07

badboy95 написа:Говорит Москва: "Български управници, разпилейте си образователната система". Така е, сегашното образование е с класи на едновремешното. Преди 89-та се купуваха дипломи, сега е невъзможно. С шофьрските книжки е също. Абе, и Боко не назначаваше некви с фалшиви дипломи. Идилийка си е.

Не виждам с какво този коментар е свързан с дискусията между мен и колегата... :roll:[/quote]
Ами не се намесих за нещата които дискутирате, а само за образованието което засегна. Всичко в живота или се гради и поддържа и развива с някаква цел, или се разрушава с някаква цел. Кой и защо ни учи да затъпяваме поколенията, всеки сам да си прави изводите. Че иначе, нали аз "комуниста", пак ще иляза лошият.
Вчера какъв ли не ме изкраха, май даже и шпионин на Москва излязох. :mrgreen:

Потребителски аватар
wannabe
Контакти:

Мнениеот wannabe » 30 апр 2014 17:11

fcb_bg написа:Говорит Москва: "Български управници, разпилейте си образователната система". Така е, сегашното образование е с класи на едновремешното. Преди 89-та се купуваха дипломи, сега е невъзможно. С шофьрските книжки е също. Абе, и Боко не назначаваше некви с фалшиви дипломи. Идилийка си е.

Те тези, които продават са доносници на ДС в по-голямата си част! Хора с комунистически манталитет! Някои неща са били добри в социалистическото образование! Но като образованието на третото Българско царство второ няма! Естествено, гаварит масква казва убиите интелигенцията...
88 години СЛАВА
slash1912 написа:"Христо Ботев" побираше 30 000.На този мач има поне 15 000,тоест 4 пъти повече,отколкото на двете трибуни във вторник ;)
НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН СТАДИОН :cry:

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 30 апр 2014 18:07

wannabe написа:
fcb_bg написа:Говорит Москва: "Български управници, разпилейте си образователната система". Така е, сегашното образование е с класи на едновремешното. Преди 89-та се купуваха дипломи, сега е невъзможно. С шофьрските книжки е също. Абе, и Боко не назначаваше некви с фалшиви дипломи. Идилийка си е.

Те тези, които продават са доносници на ДС в по-голямата си част! Хора с комунистически манталитет! Някои неща са били добри в социалистическото образование! Но като образованието на третото Българско царство второ няма! Естествено, гаварит масква казва убиите интелигенцията...

Те ли са доносниците бе? Безкомпропмисния вербува ли те в БАП? :lol:

daduradam
Контакти:

Мнениеот daduradam » 30 апр 2014 19:15

badboy95 написа:Аз го разбирам това, но не смяташ ли, че светът като цяло е преживял достатъчно и много от хората не заслужават да изживеят живота си под един диктаторски режим. А и ако трябва да говорим специфично за България, ние си имаме предостатъчно житейски опит и култура, това което ни липсва е силно образование и ценностна система, които, за мен, от десетки години нарочно биват отслабвани от политическата класа и тяхното обкръжение.
Не виждам с какво този коментар е свързан с дискусията между мен и колегата... :roll:

Г-н Критицизъм, какъв вашият успех в училище, какви са вашите интереси и амбиции в живота, че си позволявате да критикувате останалите :? Всичкият хейт, който редовно изливате приляга ли на ценностната ви система ?
Аман от лицемери...
[wrapimg=]http://stream1.gifsoup.com/view6/4262317/friends-dance-o.gif[/wrapimg]

Потребителски аватар
badboy95

Мнениеот badboy95 » 30 апр 2014 19:19

daduradam написа:
badboy95 написа:Аз го разбирам това, но не смяташ ли, че светът като цяло е преживял достатъчно и много от хората не заслужават да изживеят живота си под един диктаторски режим. А и ако трябва да говорим специфично за България, ние си имаме предостатъчно житейски опит и култура, това което ни липсва е силно образование и ценностна система, които, за мен, от десетки години нарочно биват отслабвани от политическата класа и тяхното обкръжение.

Г-н Критицизъм, какъв вашият успех в училище, какви са вашите интереси и амбиции в живота, че си позволявате да критикувате останалите :? Всичкият хейт, който редовно изливате приляга ли на ценностната ви система ?
Аман от лицемери...

Какъв хейт съм изливал и изобщо за какво говориш?!?!?!??!????????????????????????????? :lol: :lol: :lol:
[center]Съединението прави силата![/center]

Офтопик:
Image

daduradam
Контакти:

Мнениеот daduradam » 30 апр 2014 19:26

badboy95 написа:
daduradam написа:

Г-н Критицизъм, какъв вашият успех в училище, какви са вашите интереси и амбиции в живота, че си позволявате да критикувате :? Всичкият хейт, който редовно изливате приляга ли на ценностната ви система ?
Аман от лицемери...

Какъв хейт съм изливал и изобщо за какво говориш?!?!?!??!????????????????????????????? :lol: :lol: :lol:

Дано сега ти стане по-лесно :oops:
[wrapimg=]http://stream1.gifsoup.com/view6/4262317/friends-dance-o.gif[/wrapimg]

Върни се в “Архив”