boabbb написа:Tommi написа:Депутатите обсъждат и гласуват глупави ограничения, които нарушават конкурентния пазар, а пък народът се радва и ги подкрепя... Затова сме на това дередже.
Никой не обръща внимание, че "лошите капиталисти" (разбирайте търговските вериги)
държат само около 30% от пазара, а в същото време осигуряват над 20 000 работни места и предлагат голямо разнообразие от продукти с различно качество и на различни цени, удовлетворяващи всички потребители.
Абсолютно не е вярно това

Големите вериги в хранителната индустрия са над 50 % - гаранция

Отделно не плащат лев данъци тука, а изнасят парите като ги прекарват през консултантски фирми

Коментар по тоя въпрос? Защо няма Карфур в Германия

Като основна причина, за която мога да се сетя, е насищането на немския пазар с достатъчно НЕМСКИ вериги (да се чете: Kaufland/Lidl, Aldi, Rewe/Penny market, Plus etc.), нямат нужда да си внасят франсета (макар че на немския пазар има и чужди вериги, напр. датската Netto).
Литър минерална вода...не е по-скъп от литър "прясно" мляко. И цената изглежда привидно вярна с оглед на това в кое колко се влага, а колкото до това какви консерванти в кое има...прав е г-н депутата, но нищо ново не ни казва. И впрочем ще дам един пример, да не се приема като реклама: литър "бабино" прясно мляко има срок на годност в порядъка на няколко месеца, литър френска кутиийка има срок на годност до др. лято (с опция да не се държи дори в хладилник), а литър прясно мляко Киана има срок на годност 10 дни. Изводите в кое какво има са ясни, цената и на трите продукта е сходна, но не съм видял хората да се блъскат да купуват Киана (макар, че аз го предпочитам поради този факт). Май, май на консуматорите не им пука толкога какво консумират...
Относно тези споменати 50% с гаранция...и аз не съм съгласен. Колегата по-надолу е дал официални данни дори (макар че колко са истински един бог знае). Аз лично като редовен клиент на голяма верига смея да твърдя, че макс 50% от хранителните ниу продукти са от там, макар че уж пазаруваме всяка седмица всичко необходимо...за останалите 50 % се прибягва ден след ден до кварталните магазинчета, винаги по нещо малко. А има хора които дори не стъпват в големите вериги. Така че съм склонен да се съглася по-скоро със статистиката.
И на последно място...може и да има добри намерения г-н политика а не само популистки, но в крайна сметка не е изказал по никакъв начин експертно мнение, така че да не може да бъде оборен от вещ опонент. Но както и да е, нека обръщаме повече внимание на тези неща. Дори и когато се говори от повече усти, пак нещо мъничко може да се получи един хубав ден.