terata написа:Red Warrior написа:Винаги съм твърдял, че в България има дефицит на качествени треньори, колкото и да твърдят обратното самите те. След пенсионирането на Паро, Гочето и Бай Гроздан съвсем намаляват. Единствените за които мисля, че са на средно европейско ниво са Стойчо, Херо, Петев и Любо Пенев. Стоев нека го видим следващия сезон какво ще направи и тогава мога да го прибавя към групата. Млади треньори не виждам изобщо на хоризонта, освен даващия напоследък пресконференции Методи Деянов, но той трябва тепърва да се доказва. С един мач на юношите не се става голям треньор.
Може ли да ми кажеш какви са успехите в Европа на изброените от теб треньори на "средно европейско ниво"?
Ако говорим за по-старите - Паро има полуфинал и четвъртфинал за КЕШ. Елиминира два действащи европейски шампиона. Гочето стигна до финал за Купата на Германия с третодивизонен отбор. Бой Гроздан с непретенциозния отбор на Локо Сф. постигна рекордна серия в Европа без загуба. При по-младите които съм посочил времената са други. Не могат да разчитат на силните футболисти от миналото. Сигурно, ако Желязната завеса не бе паднала и ЦСКА щеше да има успехи със Стоичков, Л. Пенев, Костадинов, Лечков, Балъков, Туньо, Бербатов, Мартин, Стилиян и т.н., които щяхме да задържим до края на кариерите им. Тук говоря за чисто треньорски умения, а не толкова за успехите. Успехите зависят от качеството на футболистите, с които разполага треньора. Може би ще ме обвиниш, че не съм сложил Ст. Стоилов. Наистина той постигна най-добрите резултати в Европа за новия век, но да не забравяме, че имаше и голям късмет с изхвърлените грандове от серия "А" на Италия и т.н. След това нищо не е направил. В Кипър отпадна от македонски отбор в Европа. В националния го би Църна гора насред София и да не продължавам.