След загубите тази пролет в София, видни журналисти подеха една позабравена тема. Темата за "Провинциалния манталитет" на "Ботев". Всеки грамотен човек знае, че "манталитет", "характер", "вина" и др. са личностни качества и не следва да се приписват на дадена общност, независимо от коя област е. Аз, приемам, че по някога така по лесно се правят характеристики и се дават квалификации, но нека сме точни. От друга страна, тази приказка за "провинциалния манталитет" и "табелата на София" е добре известна, но от едно малко по-друго време. Времето в което командно-административната държава, не знам защо наречена "социалистическа" имаше своите "витрини" във всяка една област. Във футбола това бяха отборите на "Левски" и "ЦСКА" и всяко посегателство над тях се таксуваше като национално предателство. В края на 70-те и през 80-те години на миналия век всички признаваха школата на "Ботев", добрата игра на "Ботев", ролята на "Ботев" за младежкия национал, факта, че юношите ст.възраст за 10 години бяха 7 пъти шампиони, но като дойдеше момента да се отговори на въпроса: Защо след всичко това имаме само "Бронзови канарчета"?, вместо да се погледне истината, се измисли баснята за "Провинциалния манталитет" и "Табелата на София". В противен случай, трябваше доста да се обяснява в колко мача отбора завършваше в пълен състав, колко дузпи се отсъждаха "За" и "Против", колко спорни засади имаше в двете посоки в един мач, как се взимаха футболисти за 24 часа или просто се наказваха без причина и ред други.
Сега времената са различни и всичко описано е невъзможно, но ако някой възпитаван по онова време, отново по принцип на върха поставя "Левски" и "ЦСКА" и не може да се мотивира за победа, нека той бъде дамгосан с термина "провинциален манталитет", а не отбора, в който работи.
Моля, Господа правете тази разлика.
Нека не се злоупотребява с квалификации!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
- Контакти:
Re: Нека не се злоупотребява с квалификации!
И за какво ти е тая тема? Сега гледай какво става....
Нищо няма да стане! Аз го подържам! Треньора на "Левски" след мача каза буквално "Виждате как ни свирят насред София!" ?! ....... А, какво да кажем ние другите когато винаги така се е свирило в нашите градове?! Измениха се футболните центрове, други са нещата, но Топчо е свикнал, че в София на него трябва да му се свири "правилно", същите са и червените, не визирам всички софийски клубове! Скоро феновете на "Локомотив"-Сф направиха декларация, която само може да им прави чест! Не, че нещо това помогна на "Черноморец", пак съдия от София, пак гол след нарушение.......е те така!
Аз, като Левскар, живеещ в София, но роден в Русе и живял бая време и там, съм напълно съгласен с автора. И ще обясня защо:
1. Сега в отборите играят толкова футболисти, които не са родом и почти не са живяли в града, в който играят, че манталитета им няма нищо общо с града, от който е отбора. За треньорите е същата работа.
2. Манталитета в градовете сега, и преди 25 години беше различен - сега огромна част от свестните хора търсят по-добър (разбирай платен) живот и бягат в някоя си посока (както стана и с моето семейство). Преди почти нямаше как. А и както е споменато - всичко свястно спортно се засилваше към София. Не е тук мястото да спорим към кой.
Така че, пълни простотии на журналистите.
Това дали Пловдив е град с провинциален манталитет или не е въпрос на лично мнение на всеки. Но това няма никакво отражение на играта на Ботев.
1. Сега в отборите играят толкова футболисти, които не са родом и почти не са живяли в града, в който играят, че манталитета им няма нищо общо с града, от който е отбора. За треньорите е същата работа.
2. Манталитета в градовете сега, и преди 25 години беше различен - сега огромна част от свестните хора търсят по-добър (разбирай платен) живот и бягат в някоя си посока (както стана и с моето семейство). Преди почти нямаше как. А и както е споменато - всичко свястно спортно се засилваше към София. Не е тук мястото да спорим към кой.
Така че, пълни простотии на журналистите.
Това дали Пловдив е град с провинциален манталитет или не е въпрос на лично мнение на всеки. Но това няма никакво отражение на играта на Ботев.
kartago написа:Нищо няма да стане! Аз го подържам! Треньора на "Левски" след мача каза буквално "Виждате как ни свирят насред София!" ?! ....... А, какво да кажем ние другите когато винаги така се е свирило в нашите градове?! Измениха се футболните центрове, други са нещата, но Топчо е свикнал, че в София на него трябва да му се свири "правилно", същите са и червените, не визирам всички софийски клубове! Скоро феновете на "Локомотив"-Сф направиха декларация, която само може да им прави чест! Не, че нещо това помогна на "Черноморец", пак съдия от София, пак гол след нарушение.......е те така!
Е, не съм в главата на Топузаков, но според мен искаше да каже, че Левски вече няма никакъв авторитет. Нюанса беше, че не гладат на нас вече като на силен отбор (за което са прави) и ако преди биха внимавали как свирят на Герена (сега някой ще ме засили за другите начини... ама не ми е това идеята) и не биха се гаврили (а то дали беше гавра, нареждане или грешка) сега го правят.
Но затова си е виновно само управлението наклуба и никой друг.
RIR написа:kartago написа:Нищо няма да стане! Аз го подържам! Треньора на "Левски" след мача каза буквално "Виждате как ни свирят насред София!" ?! ....... А, какво да кажем ние другите когато винаги така се е свирило в нашите градове?! Измениха се футболните центрове, други са нещата, но Топчо е свикнал, че в София на него трябва да му се свири "правилно", същите са и червените, не визирам всички софийски клубове! Скоро феновете на "Локомотив"-Сф направиха декларация, която само може да им прави чест! Не, че нещо това помогна на "Черноморец", пак съдия от София, пак гол след нарушение.......е те така!
Е, не съм в главата на Топузаков, но според мен искаше да каже, че Левски вече няма никакъв авторитет. Нюанса беше, че не гладат на нас вече като на силен отбор (за което са прави) и ако преди биха внимавали как свирят на Герена (сега някой ще ме засили за другите начини... ама не ми е това идеята) и не биха се гаврили (а то дали беше гавра, нареждане или грешка) сега го правят.
Не искам да обидя никого .......пък и имам ли право (нали модераторите въобще нямаме право на мнение?!) та снощи бях с един левскар, ама като ти казвам левскар, купил си апартамент до "Герена" да е по-близо, та гледахме спорните положения, аз неутрален фен, той левскар, накрая каза, абе с право си ни биха, като не вкарваме, аз имам пукната глава от гола на Кайзера срещу Глазгоу (така се случи бях под рамката на вратата) та скочих, но......какво се случва в тая наречена "провинция" нямате идея! Хемингуей, пасти да яде, идват си софийските отбори, със съдиите, ние балъците си мислим, че поне този път ще бъде различно, но не! Е, както се казва, следващия тираж! .........
- modor
- Контакти:
kartago написа:RIR написа:kartago написа:Нищо няма да стане! Аз го подържам! Треньора на "Левски" след мача каза буквално "Виждате как ни свирят насред София!" ?! ....... А, какво да кажем ние другите когато винаги така се е свирило в нашите градове?! Измениха се футболните центрове, други са нещата, но Топчо е свикнал, че в София на него трябва да му се свири "правилно", същите са и червените, не визирам всички софийски клубове! Скоро феновете на "Локомотив"-Сф направиха декларация, която само може да им прави чест! Не, че нещо това помогна на "Черноморец", пак съдия от София, пак гол след нарушение.......е те така!
Не искам да обидя никого .......пък и имам ли право (нали модераторите въобще нямаме право на мнение?!) та снощи бях с един левскар, ама като ти казвам левскар, купил си апартамент до "Герена" да е по-близо, та гледахме спорните положения, аз неутрален фен, той левскар, накрая каза, абе с право си ни биха, като не вкарваме, аз имам пукната глава от гола на Кайзера срещу Глазгоу (така се случи бях под рамката на вратата) та скочих, но......какво се случва в тая наречена "провинция" нямате идея! Хемингуей, пасти да яде, идват си софийските отбори, със съдиите, ние балъците си мислим, че поне този път ще бъде различно, но не! Е, както се казва, следващия тираж! .........
Напълно съм съгласен и с двама ви. Мина това време когато на "Герена" и "Армията" всички отбори идваха със свалени гащи и се пускаше съдийското рамо

"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.
Станимир Стоилов.
- Странджата
- Контакти:
"Провинциален манталитет" за отборите от провинцията означава, че те имат уплах от столицата. А така може да пише само човек, за който хората се делят на хора от провинцията - с комплекси, с манталитет на хора втора категория и т.н., и хора от столицата - разбирай богоизбрани, превъзхождащи всички онези, които не са софиянци. Та няма какво да се сърдим на метафорите, ами да погледнем тези , които ги употребяват - дали техният манталитет - т.е начин на възприемане и разбиране на света , е на човек от метрополията - т. е на човек, за който определящо е къде вивее, а не как мисли (по-точно колко правилно мисли).
Топчо не го намесвайте - ако беше треньор на Ботев, щеше да каже в центъра на Пловдив - това само означава, както вече се каза, че Левски отдавна е станал отбор, на когото могат да му свирят и на Герена така, както в ЛОвеч.Не че не трябва да му се свири навсякъде еднакво - т.е според правилата. Но защо пак Левски ви е на устата - ще помисли човек, че това е отбор-страшилище, с който си плашите децата вечерно време, че ей сега ще дойде и ще натупа вашият лябим отбор. Пък то е , за съжаление обратното, ама на страха очите изглежда наистина са големи ....
Топчо не го намесвайте - ако беше треньор на Ботев, щеше да каже в центъра на Пловдив - това само означава, както вече се каза, че Левски отдавна е станал отбор, на когото могат да му свирят и на Герена така, както в ЛОвеч.Не че не трябва да му се свири навсякъде еднакво - т.е според правилата. Но защо пак Левски ви е на устата - ще помисли човек, че това е отбор-страшилище, с който си плашите децата вечерно време, че ей сега ще дойде и ще натупа вашият лябим отбор. Пък то е , за съжаление обратното, ама на страха очите изглежда наистина са големи ....
Сам казваш ... видни журналисти... 

Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !
-
- Контакти:
Bradat-brat написа:След загубите тази пролет в София, видни журналисти подеха една позабравена тема. Темата за "Провинциалния манталитет" на "Ботев". Всеки грамотен човек знае, че "манталитет", "характер", "вина" и др. са личностни качества и не следва да се приписват на дадена общност, независимо от коя област е. Аз, приемам, че по някога така по лесно се правят характеристики и се дават квалификации, но нека сме точни. От друга страна, тази приказка за "провинциалния манталитет" и "табелата на София" е добре известна, но от едно малко по-друго време. Времето в което командно-административната държава, не знам защо наречена "социалистическа" имаше своите "витрини" във всяка една област. Във футбола това бяха отборите на "Левски" и "ЦСКА" и всяко посегателство над тях се таксуваше като национално предателство. В края на 70-те и през 80-те години на миналия век всички признаваха школата на "Ботев", добрата игра на "Ботев", ролята на "Ботев" за младежкия национал, факта, че юношите ст.възраст за 10 години бяха 7 пъти шампиони, но като дойдеше момента да се отговори на въпроса: Защо след всичко това имаме само "Бронзови канарчета"?, вместо да се погледне истината, се измисли баснята за "Провинциалния манталитет" и "Табелата на София". В противен случай, трябваше доста да се обяснява в колко мача отбора завършваше в пълен състав, колко дузпи се отсъждаха "За" и "Против", колко спорни засади имаше в двете посоки в един мач, как се взимаха футболисти за 24 часа или просто се наказваха без причина и ред други.
Сега времената са различни и всичко описано е невъзможно, но ако някой възпитаван по онова време, отново по принцип на върха поставя "Левски" и "ЦСКА" и не може да се мотивира за победа, нека той бъде дамгосан с термина "провинциален манталитет", а не отбора, в който работи.
Моля, Господа правете тази разлика.
Когато гостувахме в провинцията в този период ни посрещаха ,,вие сте нашите шампиони''.В тоталитарният режим имаше три отбора които успяха да се опълчат на МНО и МВР отборите.Локо София,Славия донякъде Ботев и Спартак Пловдив.Стават шампиони и властта ги обединява.Слага им шапка и ги контролира.Тракия е създадена след като Ботев става шампион,а Спартак са 13.Обединения отбор има само една купа на Съветската армия спечелена срещу Пирин.ЦСКА и Левски имаха сателити в лицето на останалата България.Едните под армейска шапка другите по линия на милиционерската,съобщенията и транспорта.Милко Балев срещу Цола или Велчев.