Изненадващата повиквателна за националния отбор, която получи Иво Иванов за приятелския двубой с Шахтьор (Донецк), е първа покана за играч на Берое от 18 години насам, припомня "Меридиан Мач". Последният футболист, повикан от Стара Загора за мач на националния тим, бе халфът Йордан Митев. Той взе участие в контролата България - Турция, играна на 21 август 1991 година. Тя завършва 0:0 и се играе точно в Стара Загора.
Първите повиквателни за играчи на Берое са от 60-те години. Точно тогава е периодът, в който Берое започва да става сериозен фактор в първенството ни и футболистите на този тим започват да правят впечатление на националните селекционери. От всички играчи на „зелените", играли с националната фланелка, безспорният номер 1 е Петър Жеков. В периода 1963 - 1968 г., когато носи екипа на старозагорци, големият голмайстор записва внушителното постижение от 17 мача и 12 гола. Някои от тях са наистина безценни. Става дума за победата над Швеция в Стокхолм с 2:0 в европейска квалификация. В същия цикъл е най-паметният гол на Жеков за България - на четвъртфинала срещу Италия през 1968-а. Тогава надделяваме над „адзурите" с 3:2, а нападателят бележи решителния трети гол. Малко преди да премине в ЦСКА през лятото на 1968-а, все още като играч на Берое, Жеков вкарва и един от малкото хеттрици в историята на държавния тим. Това става при победата над ГДР с 4:1 на 10 април 1968 г..
В същия период - средата на 60-те, има още двама играчи на Берое, които редовно получават повиквателни - Евгени Янчовски и Янчо Димитров. Техният принос е доста по-скромен от този на Жеков. Все пак двамата са сребърни медалисти от олимпиадата в Мексико през 1968-а. Янчовски пък вкарва единствения си гол при най-убедителната победа в историята на държавния ни тим - 10:0. С този резултат нашите размазват Гана на олимпиадата през 1968-а, а мачът се играе в мексиканския град Леон.
Бероецът с най-много мачове за България е голмайстор номер 1 на клуба за всички времена - Петко Петков. Той има 33 мача за България, но в тях не успява да покаже най-доброто от себе си - успява да отбележи едва 5 гола и от тях нито един в квалификации или финали на световно и европейско първенство. Последният защитник, който е викан от Берое, е Гошо Гинчев, преди 20 години за контролата ГДР - България 1:1.
Източник : sport1.bg
Берое с първи национал от 18 години насам
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist
Re: Берое с първи национал от 18 години насам
Създаваш само теми без да гледаш,вече има такава тема
_RoKi_ написа:Създаваш само теми без да гледаш,вече има такава тема

Последна промяна от 0007 на 13 ное 2009 15:29, променено общо 2 пъти.

Groucho написа:Славиша требе а позиционира един нападател у кабинката на крана, който изгражда сектор А. Поне половината центрирания на колегите си в атака ще може да засече.
bulgaria/viewtopic.php?f=55&t=32483
За 1 ден 53 мнения....Повечето със сигурност безмислени.
Всичко, което е далеч от морето, е провинция!!!
maldin1 написа:http://forum.gong.bg/bulgaria/viewtopic.php?f=55&t=32483
Активация човек ... Цял ден съм в тоя форум ,прегледай постовете ми ,няма безмислени

[offtopic]Пич,не всяка новина е интересна,че да правиш специална тема,пък и ни можем да разгледаме сайтовете.Форумът е за да коментираме дадена интересна новина,пък същите са рядкост
[/offtopic]

Groucho написа:Славиша требе а позиционира един нападател у кабинката на крана, който изгражда сектор А. Поне половината центрирания на колегите си в атака ще може да засече.
[offtopic]LOCK ![/offtopic]
- unist_gp
- Контакти:
тук трябва да аплодираме ли
и ако е така кого? Берое ли,че са дали безвъзмездно футболист на А отбора, или самия футболист,че се е съгласил да играе срещу резервите на Шахтар, или Мъри,че решил да учи на правилен футбол някое ново момче?!?
Иначе аз съжелявам,че бет-ет-хоум, който до скоро беше официален спонсор на националите, не е включил контролата в тиража за днес! надявам се да не паднем поне,че пак ще се почне с оставката на Мъри. Аз изках и да попитам след като играят мъжете контрола днес, младежите няма ли също да играят мач? В доброто старо време имаше мачове и за двете гарнитури като се правят контроли. Въобще много силно ме притеснява младежкият отбор и по-долните възрастови групи.
Една идеа само за БФС - можеха да летят с чартър вместо до анталия, до Нигерия и да изиграят контрола срещу 17 годишните на Испания или Колумбия, които вчера загубиха полуфиналите си. Щяха да ни бият със сигурност.

Иначе аз съжелявам,че бет-ет-хоум, който до скоро беше официален спонсор на националите, не е включил контролата в тиража за днес! надявам се да не паднем поне,че пак ще се почне с оставката на Мъри. Аз изках и да попитам след като играят мъжете контрола днес, младежите няма ли също да играят мач? В доброто старо време имаше мачове и за двете гарнитури като се правят контроли. Въобще много силно ме притеснява младежкият отбор и по-долните възрастови групи.
Една идеа само за БФС - можеха да летят с чартър вместо до анталия, до Нигерия и да изиграят контрола срещу 17 годишните на Испания или Колумбия, които вчера загубиха полуфиналите си. Щяха да ни бият със сигурност.