Най-великия вратар за всички времена

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

velito
Контакти:

Най-великия вратар за всички времена

Мнениеот velito » 26 мар 2014 00:51

Изображение

Лев Иванович Яшин (Лев Иванович Яшин) е роден на 22 октомври 1929 г. и умира на 20 март 1990 г. в град Москва, Русия.
Съветски футболист, наричан „Черната пантера” заради бързите си рефлекси и физика, а и защото като вратар е облечен винаги и изцяло в черен екип. Мнозина споменават Лев Яшин като най-добрият вратар на всички времена. Противниците му го наричат още „Черния паяк“ и „Черния октопод“ заради дългите му ръце.
По време на втората световна война, дванадесет годишния Яшин започва работа като помощник-металоработник във фабрика. Изпратен във военен завод в Москва на работа. Там Лев играе за футболният отбор на фабриката и бива забелязан и поканен да се присъедини към младежкия Динамо Москва, където остава да играе през целия си живот – от 1949 г. до края на 1971 г. През това време той става шампион на Русия пет пъти и носител на купата три.
Според анкетата на ФИФА от 2000 г. Яшин е освен в отбора на XX век и е вратар на века.
ФИФА учредява наградата „Лев Яшин” за най-добър вратар на световното първенство.
Лев Яшин е и единствения вратар, носител на Златната топка в света – 1963 г.
За своите заслуги към държавата и народа Яшин получава най-престижното отличие в СССР - Ленинската награда.
Умира през 1990 от усложнения, причинени от по-ранна ампутация на крака след контузия на коляното.

На бенефиса му участва легендата на българския футбол Христо Бонев.

КАРИЕРА:

Динамо Москва: 1950-1970
• 1950 Топ Лига 2 мача
• 1953 Топ Лига 13 мача
• 1954 Топ Лига 24 мача
• 1955 Топ Лига 22 мача
• 1956 Топ Лига 19 мача
• 1957 Топ Лига 12 мача
• 1958 Топ Лига 6 мача
• 1959 Топ Лига 19 мача
• 1960 Топ Лига 17 мача
• 1961 Топ Лига 27 мача
• 1962 Топ Лига 17 мача
• 1963 Топ Лига 22 мача
• 1964 Топ Лига 28 мача
• 1965 Топ Лига 20 мача
• 1966 Топ Лига 8 мача
• 1967 Топ Лига 20 мача
• 1968 Топ Лига 17 мача
• 1969 Топ Лига 22 мача
• 1970 Топ Лига 13 мача

За цялата си кариера Лев Иванович Яшин изиграва 626 мача за Динамо Москва и 78 за Националния отбор на Русия, от които в 480 не е допускал голове. Има 150 спасени дузпи.
Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
kingofpop
Контакти:

Re: Най-великия вратар за всички времена

Мнениеот kingofpop » 26 мар 2014 00:54

480 чисти мрежи от 626 мача :shock: :shock: :shock:
ralka_levskarka написа:Голяма радост. Човек ще си помисли, че вкарват на Тер Щеген заеби.. След няколко месеца Вила да не се чудят откъде им е дошло :mrgreen: Иначе малките не цъкат лошо. Елиът изпъква и всичко хубаво идва от него.

:lol:

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 26 мар 2014 00:59

Бушон :mrgreen:
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Потребителски аватар
batceko
Контакти:

Мнениеот batceko » 26 мар 2014 01:43

... така е ..Яшин е легенда .... друг е въпроса как точно може да се прецени нивото на руския или по скоро съветския футбол и доколко нападателите срещу , които е играл са били на нивото примерно на нападателите от Примера , защото знаем , че на вратарите в Испания в момента им се налага да играят срещу Меси и Роналдо ...

..може би най важния критерий ще е представянето на СССР на световни и европейски първенства ... дай такава статистика - какви са резултатите на Яшин в мачовете на СССР на световни първенства ... да не се окаже , че там си е пускал голове като пич .... виж и ни кажи ...

..надявам се , че тази тема няма общо с тролската проруска инвазия ... надявам се ... щото в световната история има доста по именити вратари от Яшин .. мхм...

velito
Контакти:

Мнениеот velito » 26 мар 2014 01:56

78 мача за националния отбор на СССР, допуснати само 70 гола - което прави под 1 гол на мач (0.89)
13 мача на световни първенства, в 4 мача от които не допуска гол

Пък и мисля ,че не и малко признание ,че е единствения вратар печелил златната топка

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 26 мар 2014 02:12

Нещо не ми допада визитката , да допуснеш 70 гола в 78 мача не е много добре струва ми се :roll:

velito
Контакти:

Мнениеот velito » 26 мар 2014 02:35

Вижте сега на всички е ясно ,че сега вратарите са много по добри просто исках да отдам заслуженото на човека пък и не аз го казвам това ,че се води най-добрия за всички времена просто цитирам това което съм прочел.

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 26 мар 2014 02:49

Да аз не бях запознат с този вратар и да беше ми интересно да прочета ;) Така , че добра е темата поздравления 8-)

Потребителски аватар
Армейче

Мнениеот Армейче » 26 мар 2014 04:16

Защо пък да не е най-добрия за всички времена? За мен футбола в миналото е много по истински от сега и е бил много по резултатен от сега. А Лев Яшин е допускал толкова малко голове в онзи резултатен футбол от миналото. Не е като сега да гледам как барцилоната 90 минути само си подават топката....
А това, че е единствения вратар със златна топка е нещо уникално, което в бъдеще според мен 100% няма да има такъв случай!
Дожа Уйпещ, ОФИ, Ференцварош, Aнтверпен, Люцерн, Олимпия (2 пъти), Аалст, Слован, Копенхаген, Беверен, Тампере, еБате Борисов, Жилина, Дебрецен, Спартак търнава, Сараево, Иртиш... TO BE CONTINUED!!! Евроидиоти, El Debil, Levskinho, Азиатоидиоти....

Потребителски аватар
Кашчей

Мнениеот Кашчей » 26 мар 2014 06:25

batceko написа:... така е ..Яшин е легенда .... друг е въпроса как точно може да се прецени нивото на руския или по скоро съветския футбол и доколко нападателите срещу , които е играл са били на нивото примерно на нападателите от Примера , защото знаем , че на вратарите в Испания в момента им се налага да играят срещу Меси и Роналдо ...

..може би най важния критерий ще е представянето на СССР на световни и европейски първенства ... дай такава статистика - какви са резултатите на Яшин в мачовете на СССР на световни първенства ... да не се окаже , че там си е пускал голове като пич .... виж и ни кажи ...

..надявам се , че тази тема няма общо с тролската проруска инвазия ... надявам се ... щото в световната история има доста по именити вратари от Яшин .. мхм...

Ако Яшин не беше руснак нямаше да има проблем представянето му, нали.Грешката му е , че се е родил в СССР и е играл за СССР, а не за Испания или Англия, или пък Италия.
Сигурно ужасно съжаляваш, че ЕС няма отделен футболен отбор, или пък НАТО :evil:
Относно нивото на футбола по времето на Яшин... След като СССР има олимпийска и европейска титла по футбол явно не ще да е било чак толкова ниско, нълтъй антируски троле?!?
Ний армейци сме големи,
на "Литекс" верни сме чеда.
Със съдиите-наше знаме
мачкаме навред сега.

Разговор в "Спорт Депо":
-Имате ли фланелки на "ЦСКА-София"?
-Каква ви трябва-на вратар, на полеви играч, или на съдия?

Върни се в “Футбол - Свят”