pampi написа:Ти прочете ли какво съм писал? Къде пише, че има сигурна инвестиция или трябва и изразът "Сигурните инвестиции, са сигурна загуба в дългосрочен план" да ти го сдъвча, та да го смелиш. Не си на изпит та да ми разтягаш лакардии за "риска" с мисълта, че ще изглеждаш умен и знаещ. Виждам, че даже не ти е ясна математическата същност на риска, която се нарича "вероятност", та за да ти помогна -
"...Риск — сочетание вероятности и последствий наступления неблагоприятных событий. Знание вероятности неблагоприятного события позволяет определить вероятность благоприятных событий по формуле P_{+}=1-P_{-}. Также риском часто называют непосредственно предполагаемое событие, способное принести кому-либо ущерб или убыток..."
А... и достатъчно добър "експерт" съм, та да преценя, че си "книжен лъв", който един лев не е изкарал на финансовите пазари, там хора с такъв манталитет де си тикат гагата в неща, дето не ги касаят, не оцеляват, пазарът ги накъсва ...
Налага се да го сдъвчеш този израз, който си написал, защото така написан е една голяма тъпотия. Както вече написах, няма сигурна инвестиция. А ако имаш предвид нискорискова инвестиция, то тогава изразът ти е тъпотия от най-висок порядък. Нискорисковите инвестиции не са сигурни загуби, а просто носят по-малки, но по-сигурни печалби. И много от инвеститорите, когато създават своя инвестиционен портфейл се водят точно от очакваната доходност и своята индивидуална склонност към риск.
Този руски цитат се отнася за така наречения "downside" риск, т.е. само за негативните отклонения от очакванията. Изобщо не е изчерпателен и представителен. Рискът не се използва само в отрицателен смисъл.
Хората на финансовите пазари трябва да разбират от всичко и да си тикат носа навсякъде, иначе не се получават нещата.