Защо много хора не искат силни отбори?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

tprodanov
Контакти:

Re: Защо много хора не искат силни отбори?

Мнениеот tprodanov » 10 ное 2009 18:15

Пич, не схващаш ли, че Боби е просто винтче? Ако не е Боби ше е иванчо, петранчо? Държавата не иска футбол и си изпълнява идеята. Кви съдии, кви перуки, нещата са много по-дълбоки..

Потребителски аватар
Fallen_Angel
Контакти:

Мнениеот Fallen_Angel » 10 ное 2009 18:17

metodito написа:За вас не знам, но аз съм песимист, че това ще се промени скоро. Стадионите, благодарение на бандата на Боби, която ще стои още доста ще останат празни. А постъпки като проявата на съдийска некадърност и преследването на клубове като ЦСКА, Берое и Ботев, а не на техните собственици просто затриват футбола.

Виж, тук си прав. Факт е, че нещо трябва да се промени - дали юридическата формула, дали нещо в самите АД-та, не знам, но докато има "бащици", ще страдат клубовете, респективно - феновете им.

Е, ще има пострадали, като Литекс, да речем, но в крайна сметка в името на играта трябва някак да се забрани само един човек да коли и беси в даден клуб...

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 10 ное 2009 18:30

Ако ще ровим в миналото с две неща не съм съгласен.
1. Турците. Османската империя е наднационално държавно формирование, в което турците са само част. Примери много. Да речем великият везир на Баязид Втори Светкавицата /оня от Косово поле/ е грък. Тоест като говорите за онова време, наричайте го османско робство, не турско.
2. 500 години. Всъшност от 1396 до 1878 са по-малко, но не това е важно. Годините са по-малко защото до към края на 16 век, по-точно 1585 година нещата в империята, дори за народи като българския, не са само лоши. Примерно бъргарският селянин е можел да отиде относително свободно да живее в град. За подобно право австрийският селянин има да чака още едно две поколения, а руският векове. След това нещата наистина стават зле, а и Европа дръпва много.
Всъщност това, което искам да кажа е, че османлиите не са толкова основна причина за "робската" ни психика.
Не по-малко виновeн е и факта, че сме били "освободени". Героите, чиито имена носят много от българските отблори са се притеснявали от това не по-малко отколкото от османлиите. Защото век и нещо по-късно ние още нямаме вяра в собствените си сили. Още се страхуваме да направим нещо сами, основно поради факта, че "то какво ли зависи от нас". А ние можем. ГРАЖДАНИТЕ по трибуните на стадионите могат и имат сили да върнат играта на феновете.
П.С.
Германците примерно не са били по-дълго време свободни, но опитайте се да направите нещо против гражданското общество в Немско.

Според мен имаме нужда да си повярваме, че можем.
Последна промяна от Ki Cho на 10 ное 2009 18:35, променено общо 1 път.
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
Рикелме
Контакти:

Мнениеот Рикелме » 10 ное 2009 18:33

Много се радвам, че темата ми за сделката за Ботев излезна от нейните граници, и фенове на други отбори припознаха нашия проблем като техен, като проблем на БГ футбол. Мисля, че проблема за гражданското общество, вмъкнат тук е много на място. Бг футбола е отражение и на държавата, с една разлика, организираните маси. Мисля си, че създаването на Гражд. Общество (ГО) в крайна сметка би тръгнало вече единствено само от тук. Ако тези фенове се обединят силата ще е огромна, но за сега показваме една много стара БГ черта всеки да си гледа собствения двор(отбор). Нима Батков е полезен за Левски, или др. поставени лица като него във футбола? Но когато Ние започнахме нашата битка само феновете на Миньоро ни подкрепика официално. Ние пък не подкрепихме Берое и т.н.
Мисля си, че като начало всички фен клубове могат да се обединят например пак казвам като начало само, с издигането на транспиранти и скандирания против хората, които убиват (можеби вече и са го убили) БГ футбол. Нека видят, че почваме да се обединяваме и имаме кауза. Нека си "воюваме" (с позволени средства) по стадионите и да си мерим ....не а хореографиите, но да отделим и малко време и усилия да се борим за нашия футбол. Да всички знаем какво трябва да се направи и да си чешем изиците само няма файда (простете за думата от майчения език на Ахмед Ахмед). Трябва да покажем, че сме обединени и сме силни, ако тогава някои хора не разберат това следват деуги по сериозни мерки, но трябва да се почне отнякъде.
Хайде , че почвам да се чувствам като политкомисар, но мн. съм доволен, че става такава дискусия.

Потребителски аватар
Рикелме
Контакти:

Мнениеот Рикелме » 10 ное 2009 18:39

Скийте само какво заглавие, майна:

Енрико Пичони остава завинаги в България

Пак се връщам подтемата за журналистите. Въобще не ми се чете такава статия.

Neo M
Контакти:

Мнениеот Neo M » 10 ное 2009 18:44

Основният проблем са парите- тези, които влизат във джобовете на мениджъри, президенти на отбори, треньори и всякакъв вид "ръководители" свързани с футбола. Тези хора няма да се уморят да си пълнят джобовете по всякакъв начин. И за да може това да продължава, то е необходимо техните протежета да "заблестят" над другите играчи, но вместо това да стане във условията на силна конкуренция, то се прави чрез изпъкване на фона на слабото качество от страна на противниковите футболисти.
На второ място, но не и по важност идват двете най- силни власти на света- политическата и т.нар. четвърта власт, т.е. медиите. Първите използуват вторите за да постигнат тяхните си цели на всяко ниво. В някаква степен съм съгласен със мнението на tprodanov, даже напълно съм съгласен. Скандали, корупция, източване на фондове, предприятия и страшно много държавна пара / т.е. нашите пари/се прави чрез отклоняване вниманието от въпросните неща и насочени в друга посока. На всички е познат принципа на Римската империя "разделяй и владей" и на пръв поглед би следвало политиците ни да имат нужда от качествен и привличащ погледите спорт / всякакъв вид, не само футбол/ за да постигнат целта си. Но е така само на пръв поглед, защото ако всичко е наред в спорта, то в останалото време извън спортните мероприятия, "взора" на хората ще се концентрира върху проблемите на обществото, а това вече не е удобно за властимеищите и цялата паплач от мутри, която се титулува гордо като бизнесмени, защото ще развали "рахата" от тъмнината, в която се вършат далаверите. Истината е, че чрез грандиозни скандали и простотии във футбола и останалия спорт се гарантира насочване вниманието на по- голямата част от населението в грешна посока. Тук на помощ идват медиите. Къде целенасочено, къде наивно,но те измислят скандали, нажежават обстановката между фенове, създават проблеми там, където ги няма и манипулират общественото мнение. По този начин се получава парадокса две противоположни агитки да са готови при най- малката искра да се псуват, да се мразят и много често да влезнат в бой по между си. Убеден съм, че ако една група хора / фенове на различни отбори/ се събере на едно място, където никой да не знае пристрастията на другия, то няма да има никакъв проблем между тези хора. Медиите са много виновни за тези неща и хора като Томислав Русев, Сашо Диков / въпреки всичките си косури/ и други техни колеги би следвало да си сложат ръка на сърцето и честно пред нас да си признаят тези грехове- в радиоефира, в телевизионния ефир, в електронните сайтове, в печатните си издания и след това, поне тези, които държат на името си, да заработят в името на футбола и спорта, а не срещу него.
Колкото до турското и руско робство, което някой споменава като причина за мизерното положение, в което съществуване, то аз не съм съгласен. Всичко това е до нашето желание и самосъзнание да променим нещата. Бих могъл да дам пример с една Испания / макар и нещата да не са еквивалентни на нашите/- от 1939 г. до 1975 г. тази страна съществува под фашистката диктатура на ген. Франко, 20г. преди иберийците да влезнат в ЕС те бяха задния двор на западна европа, наред със страни като Гърция и Португалия. Сега обаче нещата не са така и всички го знаем. Истината е, че искаме ли, ще го направим!
Искам да подчертая, че съм приятно изненадан и не съм изненадан от мненията преди моето, защото се вижда, че когато дискутираме нещо, което ни засяга всички, то можем да покажем здрав разум и да кажем смислени неща, а не само първосигнални емоции. Не съм изнендан, защото е ясно, че имаме способностите да бъдем такива- просто трябва да го правим по- често!

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 10 ное 2009 19:13

Ki Cho написа:Всъщност това, което искам да кажа е, че османлиите не са толкова основна причина за "робската" ни психика.

А според мен, чалгата и робската психика са израз точно на това. Чалгата като култура. Както знаеш, предполагам, "ислам" означава подчинение. В много от мюсюлманските държави се забелязва едно примирение в обществото към управляващите. Различните биват отсранявани. Бедните остават бедни за цял живот. Разликата при тях между общество и управляващи е огромна. Това бива налагано чрез съотетните структури: полиция, паравоенни формирования, масови медии (доколкото ги има), пропагандни структури, религиозни "водачи". Съвременното турско общество е не по-малко подтискано, колкото и при империята. Медиите са в голямата си част про-правителствани, армията и полицията са основен инструмент на властта. Християнството пропагандира свободата на човека. И това ни е спасило, а не "олабянето" на имперската хватка. Да, другите не са цвете за мирисане били. Австрийците претопяват напълно славянските народи, които са били под подчинението им, дотам, че словенците да приличат днес на западняци. Османците или не са били добри в стратегиите или нашето самосъзнание е било наистина силно. Не знам. Но си прав за етническия състав на османлиите. И затова се дразня някой като каже: "турците това, турците онова..."

Потребителски аватар
rump_shaker
Контакти:

Мнениеот rump_shaker » 10 ное 2009 19:17

съгласен с едно мнение по-нагоре
ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Ki Cho
Контакти:

Мнениеот Ki Cho » 10 ное 2009 19:40

metodito написа:
Ki Cho написа:Всъщност това, което искам да кажа е, че османлиите не са толкова основна причина за "робската" ни психика.

А според мен, чалгата и робската психика са израз точно на това. Чалгата като култура. Както знаеш, предполагам, "ислам" означава подчинение. В много от мюсюлманските държави се забелязва едно примирение в обществото към управляващите. Различните биват отсранявани. Бедните остават бедни за цял живот. Разликата при тях между общество и управляващи е огромна. Това бива налагано чрез съотетните структури: полиция, паравоенни формирования, масови медии (доколкото ги има), пропагандни структури, религиозни "водачи". Съвременното турско общество е не по-малко подтискано, колкото и при империята. Медиите са в голямата си част про-правителствани, армията и полицията са основен инструмент на властта. Християнството пропагандира свободата на човека. И това ни е спасило, а не "олабянето" на имперската хватка. Да, другите не са цвете за мирисане били. Австрийците претопяват напълно славянските народи, които са били под подчинението им, дотам, че словенците да приличат днес на западняци. Османците или не са били добри в стратегиите или нашето самосъзнание е било наистина силно. Не знам. Но си прав за етническия състав на османлиите. И затова се дразня някой като каже: "турците това, турците онова..."

Всъщност обществото, което описваш е характерно за повечето източни страни, като поне според мен върхът на "непроменяемостта" е конфуцианството и хиндуизма.
В Европа ДО Ренесанса, нещата не са по-различни. За това Ренесансът е велико нещо. Тогава има възстановяване на древните елинско-римски обществени ценности, за правата на човека и върховенството на закона.След Ренесанса ще дойде ерата на Просвещението (Enlightment age) ... и така малко, по-малко.

Днешно време дотолкова сме свикнали с тези ценности, че ги приемаме за даденост и сме забравили, че за тях се е воювало, кога с книга и писмо, кога с меч и сме забравили, че тази борба никога няма да спре.
Но така или иначе това е нещо, което с огромно удоволствие бих обсъдил, но може би не в тази тема.

Все пак ние имаме шанса да живеем във време, през което думата на хората може да бъде чута, НО само ако я кажат. А протестът на съвременния българин и в частност футболен фен се е ограничил до домашен, най-много ресторантски, а най-макс форумен.

П.С.
Християнството пропагандира свободата на човека. И това ни е спасило, а не "олабянето" на имперската хватка.

Всъщност имперската хватка се стяга към края, но това е характерно за разпадащите се империи. Колкото до християнската пропаганда ... " ... дайте кесарювото на кесаря, а божието на бога ..." /цитат по памет/ са Христови думи, използвани векове наред с цел именно подтискане на каквато и да е свобода. Но както и да е, може да го обсъдим, но нека е в друга тема. Исках да съм малко по-провокативен с цел размърдване на красивото в мозъците - ума и мисля успях. ;)
А папагалите са птиците с доказано най-силен клюн.

Потребителски аватар
deepblue1963

Мнениеот deepblue1963 » 11 ное 2009 23:17

graveworm написа:Точно така! Представете си пълен "Васил Левски" , пълен "Българска армия" , пълен "Христо Ботев" . пълен "Лаута". Вместо това виждаме 2000-3000 души в най-добрия случай на стадионите в Ловеч, Сливен, Своге.

Разгледай хроники от преди десети и виж как се пълнеха стадионите.А уж държавата тогава била тоталитарна.Защо тогава никой не се плашеше от "гражданско общество".Нещо не чаткам!Пък и не мисля,че когато феновете напълниха стадиона на Левски-Удинезе или в Шампионската лига,някой си е говорил за политика.
ТАМ, ПОД СИНЬОТО НЕБЕ, ПОД СВЕТЛИНИТЕ НА ГЕРЕНА, БУШУВА СИНЬОТО МОРЕ, ПРИТИХВА ЦЯЛАТА ВСЕЛЕНА!

Върни се в “Ботев”