ЗА или ПРОТИВ задължителната военна служба?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- damyanov1963
Re: ЗА или ПРОТИВ задължителната военна служба?
Защо трябва да е задължителна? Който иска да е войник и сега може да го направи, при това с/у заплащане. Казармата е губене на време. По правилно е да се въведе в училищата часове по гражданска защита. В тях се обучава как се действа при военно п-ние, как се борави с противогаз, оръжие, противохимическа защита и т.н.
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
tprodanov написа:130 коментара, а още никой от старшинките във форума не ни е казал какво се научава в казармата. Единственото, което се случва в казармата е, че някакви примати получават власт над значително по-умни хора от тях, единствено заради това, че са с един набор по-голям, което веднага се превръща в основание за гърч. За щастие, военните са толкова тъпи същества, че един нормален човек може да прави с тях каквото си иска. Но не защото го е научил в казармата. Нашата армия не може да даде никакви знания на никого, фактите, доказващи това са достатъчни.
Дори не става дума, че едните са по-големи от другите, а че са влезли по-рано в казармата. Аз бях по-голям от повечето, защото посетих тази институция след завършването на висшето си образование. И някакви хлапета се опитваха да злоупотребят с наличието на няколко месеца повече служба, при което според случая получаваха или иронична усмивка или съвет да прочетат устава. Постепенно разбихме деленето на млади и стари и почти нищо не остана от казармата, освен една безкрайна скука, докато чакахме да дойде уволджака.
Като си помисля, най ценното което притежавам заради службата си е това, че съм бил в едно от поделенията от триъгълника на смъртта и то като прост войник. Бил съм сред "цвета" на нацията, съставен от всякакви утрепки, цигани, страхливци и естествено много свестни хора. Но колко са го опитали това? Много от приятелите ми служиха в същия град, където са родени. Най-хубавите ми спомени са свързани с чувството на свобода, когато съм излизал в отпуск или съм успял да избягам. Това само човек, който е губил свободата си може да го усети. Как дори вятърът извън оградата е друг. А като умения - освен че съм сглобявал и разглобявал АК-47 десетки пъти, ходил съм десетки пъти на стрелби, хвърлял съм ръчна граната, друго не се сещам, което да не съм правил преди. Ааа - забравих сапунките и цикленето на паркета
Всичко това за една седмица може да се направи.
[center]
[/center]
[/center]Re: ЗА или ПРОТИВ задължителната военна служба?
tprodanov написа:1. Няма експерти, за да има експертно обучение.
2. Бъдещето на света не е във войни, а в мозъци, технологии, наука. Всяка дори секунда, отдадена за военни каузи е загуба за човечеството.
1. Пак се излагаш
2. За мое най-голямо облекчение, ти не си част от бъдещето
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване
tprodanov написа:Мда. Как иначе, в казармата образование колкото искаш![]()
С какво толкова трябва да научат да се справят хората? С това как да прескочиш оградата на поделението, да ядеш медузи, да гепиш нещо от кухнята, да гърчиш зайци, да правиш сапунки?
Велики умения!
Ами ти с ограничения си мозък, ако само това си схванал и научил в казармата никой не ти е виновен ,шматко ,шматко.То си зависи от човека, който иска да научи нещо ценно ,ще научи,то на глупости и без да си ходил в казармата може да се научиш стига да ти идва отвътре , как си възпитан и от каква среда излизаш .А това, че срещаш всякакви хора в казармата ,ами то и навън в обществото не е ли същото, ходиш на работа в колектива където си срещаш всякакви хора умни ,прости ,скатавки,работари ,мястото където живееш блок, къща улица също се срещаш с различни индивиди.
А по темата, аз смятам на този етап, че няма смисъл от от въвеждане на казарма ,няма такава база за подобно нещо ,повечето поделения са разрушени и разграбени ако само ще се имитира казарма няма смисъл ,държавата няма ресурс да поддържа в момента редовна армия ,няма и нужните кадри и специалисти,иначе казармата си е сериозна работа и приемеш ли нещата несериозно ще ти се стегне живота, същото е и да я приемеш прекалено сериозно и да изпаднеш в някакви депресии и други психични отклонения.Иначе ще ми е много интересно с тия съвременни технологии как би изглеждала една казарма ,gsm,лаптопи,таблети,различни сотове,камери.А иначе на младите според мен би им се отразило добре -примерно едно 3 месечно или 6 месечно обучение макар че 6 ми се вида много ,поне да се научат сутрин да си оправят леглото,да поспортуват малко сутрин,да стават в определен час , да си почистят и подредят стаята ,да обядват и вечерят в точен час и да си лягат във фиксиран час ,малко строева подготовка да научат къде е ляво и дясно ,да видят на живо оръжие,да се научат да прилагат първа помощ ,малко да поработят нещо ,да научат нещо в специално подбрани часове не че и навън не мога да научат тези неща но друго си е когато има някакъв контрол и без помощ от родители малко самостоятелност не е излишна ,също и да има някакво минимално заплащане .Трябва всичко нормално да е дозирано и подбрано за да не се отегчават младите, хубаво е накрая да се дават някакви грамоти или дипломи ,награди като вид стимул, накрая да се завършва като състезание пред приятели ,роднини ,близки ,просто такава агитация предварително трябва ,за да се влиза със съзнанието ,че това го правиш като дълг към родината си, както и за свое добро,така съм съгласен да има казарма ,но ако ще е да е отбий номер, както откъм държава, така и тези които ще влизат в нея, няма смисъл да си правим такива експерименти и излишни разходи.
CTAHKO написа:tprodanov написа:1. Няма експерти, за да има експертно обучение.
2. Бъдещето на света не е във войни, а в мозъци, технологии, наука. Всяка дори секунда, отдадена за военни каузи е загуба за човечеството.
1. Пак се излагаш
2. За мое най-голямо облекчение, ти не си част от бъдещетоЕдинственото което те свързва с бъдещето е това, че нямаш бъдеще
![]()
![]()
Я, форумният клоун ме преследва из темите в жалък опит да изравни резултата. Няма шанс обаче. И експерти няма в армията. В нито една област. Защото можеш съвсем лесно да провериш как България се представя на международните мисии от всякакъв тип, след което да си прережеш вените.
За твой ужас, аз съм настоящето.
grasiani написа: Ами ти с ограничения си мозък, ако само това си схванал и научил в казармата никой не ти е виновен ,шматко ,шматко.То си зависи от човека, който иска да научи нещо ценно ,ще научи,то на глупости и без да си ходил в казармата може да се научиш стига да ти идва отвътре , как си възпитан и от каква среда излизаш .А това, че срещаш всякакви хора в казармата ,ами то и навън в обществото не е ли същото, ходиш на работа в колектива където си срещаш всякакви хора умни ,прости ,скатавки,работари ,мястото където живееш блок, къща улица също се срещаш с различни индивиди.
А по темата, аз смятам на този етап, че няма смисъл от от въвеждане на казарма ,няма такава база за подобно нещо ,повечето поделения са разрушени и разграбени ако само ще се имитира казарма няма смисъл ,държавата няма ресурс да поддържа в момента редовна армия ,няма и нужните кадри и специалисти,иначе казармата си е сериозна работа и приемеш ли нещата несериозно ще ти се стегне живота, същото е и да я приемеш прекалено сериозно и да изпаднеш в някакви депресии и други психични отклонения.Иначе ще ми е много интересно с тия съвременни технологии как би изглеждала една казарма ,gsm,лаптопи,таблети,различни сотове,камери.А иначе на младите според мен би им се отразило добре -примерно едно 3 месечно или 6 месечно обучение макар че 6 ми се вида много ,поне да се научат сутрин да си оправят леглото,да поспортуват малко сутрин,да стават в определен час , да си почистят и подредят стаята ,да обядват и вечерят в точен час и да си лягат във фиксиран час ,малко строева подготовка да научат къде е ляво и дясно ,да видят на живо оръжие,да се научат да прилагат първа помощ ,малко да поработят нещо ,да научат нещо в специално подбрани часове не че и навън не мога да научат тези неща но друго си е когато има някакъв контрол и без помощ от родители малко самостоятелност не е излишна ,също и да има някакво минимално заплащане .Трябва всичко нормално да е дозирано и подбрано за да не се отегчават младите, хубаво е накрая да се дават някакви грамоти или дипломи ,награди като вид стимул, накрая да се завършва като състезание пред приятели ,роднини ,близки ,просто такава агитация предварително трябва ,за да се влиза със съзнанието ,че това го правиш като дълг към родината си, както и за свое добро,така съм съгласен да има казарма ,но ако ще е да е отбий номер, както откъм държава, така и тези които ще влизат в нея, няма смисъл да си правим такива експерименти и излишни разходи.
Ами ти с неограничената си тъпота очевидно не си схванал, че цялото учение, което се предоставя в казармата ни е на ниво нула. Не случайно експертните роли, и функциите на нашите офицери в рамките на тактическите задания, подготовка и водене на оперативни действия (и учебни и неучебни), в нормалните армии се поемат от ефрейтори. Един ефрейтор от Франция, Канада, дори Румъния, има същите, че и повече знания като на един лейтенант, който е учил?? 5!! години за това.
Останалото е един дебилен блян по някакви несъществуващи и прашасали понятия като дисциплина и някакви напълно несъществуващи умения, които са важни единствено за приматите от 19ти век, при които казармата е единствения шанс да бъдат поставени власттово над някой друг. Фатмашка мечта..
tprodanov написа:CTAHKO написа:tprodanov написа:1. Няма експерти, за да има експертно обучение.
1. Пак се излагаш
2. За мое най-голямо облекчение, ти не си част от бъдещетоЕдинственото което те свързва с бъдещето е това, че нямаш бъдеще
![]()
![]()
Я, форумният клоун ме преследва из темите в жалък опит да изравни резултата. Няма шанс обаче. И експерти няма в армията. В нито една област. Защото можеш съвсем лесно да провериш как България се представя на международните мисии от всякакъв тип, след което да си прережеш вените.
За твой ужас, аз съм настоящето.
grasiani написа: Ами ти с ограничения си мозък, ако само това си схванал и научил в казармата никой не ти е виновен ,шматко ,шматко.То си зависи от човека, който иска да научи нещо ценно ,ще научи,то на глупости и без да си ходил в казармата може да се научиш стига да ти идва отвътре , как си възпитан и от каква среда излизаш .А това, че срещаш всякакви хора в казармата ,ами то и навън в обществото не е ли същото, ходиш на работа в колектива където си срещаш всякакви хора умни ,прости ,скатавки,работари ,мястото където живееш блок, къща улица също се срещаш с различни индивиди.
Ами ти с неограничената си тъпота очевидно не си схванал, че цялото учение, което се предоставя в казармата ни е на ниво нула. Не случайно експертните роли, и функциите на нашите офицери в рамките на тактическите задания, подготовка и водене на оперативни действия (и учебни и неучебни), в нормалните армии се поемат от ефрейтори. Един ефрейтор от Франция, Канада, дори Румъния, има същите, че и повече знания като на един лейтенант, който е учил?? 5!! години за това.
Останалото е един дебилен блян по някакви несъществуващи и прашасали понятия като дисциплина и някакви напълно несъществуващи умения, които са важни единствено за приматите от 19ти век, при които казармата е единствения шанс да бъдат поставени власттово над някой друг. Фатмашка мечта..
Ами явно съм схванал нещо, ти прочете ли всичко което съм написал как искам да изглежда една казарма иначе няма смисъл ,и не съм съгласен че офицерите ни са били на ниво нула , що се отнася до летци тъй като съм служил на летище , сега не знам как е, от старшините с които бях също научих доста неща, специално в ресора за който отговарях, бързо схващах и добре се справях и старшините знаеха, че мога да разчитат на мен,да не говорим ,че предварително бях 6 месечна школа преди да отида в поделението което служих ,там също съм развил определени качества както и другите около мен и не смятам че това са били празни дни от живота ми .Стига да си съвестен и имаш някакви гънки в мозъка си от всичко може да извадиш полза,то е както всяко нещо в живота си с което се сблъскваш дали ще е в работа ,семейство ,общество ,имаш ли качества при всякакви ситуации се справяш и казармата не мие навредила в този смисъл даже напротив. Но такива разхайтени като теб и без никаква мисъл за чест и дълг как да ги схванат тия неща ,ти си си влязъл с нагласата, че това е загубена кауза за теб, как искаш да се чувстваш.
grasiani написа: Ами явно съм схванал нещо, ти прочете ли всичко което съм написал как искам да изглежда една казарма иначе няма смисъл ,и не съм съгласен че офицерите ни са били на ниво нула , що се отнася до летци тъй като съм служил на летище , сега не знам как е, от старшините с които бях също научих доста неща, специално в ресора за който отговарях, бързо схващах и добре се справях и старшините знаеха, че мога да разчитат на мен,да не говорим ,че предварително бях 6 месечна школа преди да отида в поделението което служих ,там също съм развил определени качества както и другите около мен и не смятам че това са били празни дни от живота ми .Стига да си съвестен и имаш някакви гънки в мозъка си от всичко може да извадиш полза,то е както всяко нещо в живота си с което се сблъскваш дали ще е в работа ,семейство ,общество ,имаш ли качества при всякакви ситуации се справяш и казармата не мие навредила в този смисъл даже напротив. Но такива разхайтени като теб и без никаква мисъл за чест и дълг как да ги схванат тия неща ,ти си си влязъл с нагласата, че това е загубена кауза за теб, как искаш да се чувстваш.
Очевидно нищо не си схванал.
1. Пилотите ни имат безкрайно малко летателни часове и като опит, съответно и умения са много, много под нивото на колеките си от други страни.
2. Офицерите ни са именно на ниво нула, точно защото казах, че дейностите, които вършат те, в останалите страни от НАТО се вършат от ефрейтори.
Полза можеш да извадиш от всичко, но от една година в университет можеш да извадиш драстично по-голяма полза от една година в казарма. Основната дейност в казармата е как да се скатаеш от по-старото куче, за да не те изгърчи нещо. Щото да пееш химна пред въображаем паметник, да правиш сапунка, да оправяш леглото по сто пъти на ден за кефа на някой не е умение, поне не и в моя свят.
- Себастиан Фетел
- Контакти:
против
[wrapimg=center]https://c1.staticflickr.com/8/7511/16011066645_a2a38581e2_b.jpg[/wrapimg]
Такааа...
Огън и жупел. Всеки хули другия, че не разбирал,че е недорасъл да разбере съвременната война, че е скатавал, че е не разбира що е то дисциплина и т.н. и т.н.
Нека да попитаме управляващите, по-конкретно БСП какво мислят по въпроса и нейните най-видни деятели Пирински (бивш шеф на Парламента), Станишев (бивш министър-председател) и Калфин (бивш кандидат за президент). И защо са избягали/дезертирали от задължителната военна служба, какво са учили тези две години, за да станат такива големци? И кога ще се научат на ред и дисциплина и да разглобяват АК47?
Огън и жупел. Всеки хули другия, че не разбирал,че е недорасъл да разбере съвременната война, че е скатавал, че е не разбира що е то дисциплина и т.н. и т.н.
Нека да попитаме управляващите, по-конкретно БСП какво мислят по въпроса и нейните най-видни деятели Пирински (бивш шеф на Парламента), Станишев (бивш министър-председател) и Калфин (бивш кандидат за президент). И защо са избягали/дезертирали от задължителната военна служба, какво са учили тези две години, за да станат такива големци? И кога ще се научат на ред и дисциплина и да разглобяват АК47?
Аз гласувам "за" задължителната военна служба, НО с максимално времетраене 5 месеца.
1 месец: Физическа подготовка и въведение в АБВ-то на военното дело (йерархия, устав и т.н.)
2 месец: Първи стъпки в оръжейния свят-автомати, пистолети, почистване и смазка. Успоредно с това физическа подготовка за поддържане не тонуса.
3 месец: Първи стъпки на стрелбището и маневри на бойното поле, окопите, стратегически позиции и др.
4 месец: По-сложни и тежки тактически маневри, като например движение/атака/отбрана заедно с мотострелкови части и/или въздушни единици.
5 месец: Възможност за избор на последен курс според уменията и желанията на курсанта. Например радиовръзки, мотострелкова техника, тактика, военна история, ПВО ... всекиму според уменията.
Така казармата няма да е задължително зло, а дейност, която ще е от полза за индивида както и за обществото.
1 месец: Физическа подготовка и въведение в АБВ-то на военното дело (йерархия, устав и т.н.)
2 месец: Първи стъпки в оръжейния свят-автомати, пистолети, почистване и смазка. Успоредно с това физическа подготовка за поддържане не тонуса.
3 месец: Първи стъпки на стрелбището и маневри на бойното поле, окопите, стратегически позиции и др.
4 месец: По-сложни и тежки тактически маневри, като например движение/атака/отбрана заедно с мотострелкови части и/или въздушни единици.
5 месец: Възможност за избор на последен курс според уменията и желанията на курсанта. Например радиовръзки, мотострелкова техника, тактика, военна история, ПВО ... всекиму според уменията.
Така казармата няма да е задължително зло, а дейност, която ще е от полза за индивида както и за обществото.
[offtopic]
[/offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс